Не вродило? Чому менше яблук продаємо за кордон

Україна продала за кордон у жовтні 2018-го 2,2 тис. т промислових органічних яблук. Це на 42% менше порівняно з жовтнем минулого року.

Експорт яблук за 4 місяці поточного сезону становив 7,6 тис. т. Він вже був на 7% нижче за минулорічний, повідомила прес-служба “Української плодоовочевої асоціації”, пише gazeta.ua.

Перевиробництво промислових яблук цьогоріч оцінюють у 150-200 тис. т. Через критично низькі ціни експорт продукції продовжує падати порівняно з показниками 2017-го.

“Це наслідок застосування виробниками застарілих технологій вирощування яблук. Крім того, українські садівники мають взаємну недовіру. Наслідком цього є відсутність кооперації між ними, нерозуміння важливості інвестицій у маркетинг чи у системний експорт продукції”, – каже керівник проекту розвитку українського експорту Андрій Ярмак.

Сьогодні невеликі українські господарства не можуть продати яблука хорошої якості та перспективних сортів навіть за 2,5 грн/кг. Водночас виробники, які інвестували у маркетинг і технології, можуть отримати ціну в 5-6 разів вище.

zakarpatpost.net