Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 17 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

На набережній Незалежності в Ужгороді встановили дві пробні лавиці.

Вони якісно краще відрізняються від старих, де до бетонної старої основи було прикріплено дошки, які постійно перегнивали і ламалися.

Лавиці мають космічний стильний дизайн, дуже гарні, цікаві і сучасні.

Тепер набережна з новою бруківкою та лавицями стане дійсно оновленою і європейською. Її не соромно буде показати іноземним делегаціям, які часто бувають в Ужгороді.

Крім того, на набережній Незалежності планується заміна вуличного освітлення та смітників.

Шкварки із розмарином, паштет із півника, соус «Йой-пече», вина «Спокусниця», «Чорний принц», «Кардинал», «Чорний доктор»…

Усі ці, та інші смачні цікавинки можна побачити і спробувати у «Совиному гнізді», де триває свято молодого вина «Закарпатське божоле».

Оригінально оформлені прилавки здалека приваблюють погляди тих, хто завітав на фестиваль, де свою продукцію пропонують три десятки кращих виноробів краю та ще два десятки виробників сиру, м’яса, ковбас.

Вино там буквально ллється зі стелі, у затишних залах панує піднесений настій та лунає музика.

Гостей розважають відомі на Закарпатті гурти «Рокаш», «Анця», «Чаламада» та інші виконавці. Також працює тематична фотозона та можна придбати різні сувеніри, скуштувати шашлики, бограч, сири та інші місцеві і навіть східні страви.

В Ужгороді на набережній Незалежності виклали частину тротуару новою бруківкою.

Вона має дуже гарний презентабельний вигляд.

Перестелена ділянка справді сучасна, акуратна. Бордюри виглядають просто ідеально. Саме таким має бути покриття у європейському місті. Його просто не порівняти зі старою радянською шлакобетонною бруківкою, яка там була раніше і якою вкрито ще не відремонтовану частину набережної.

Такими тротуарами захочеться гуляти і ужгородцям, і туристам.

Нагадаємо, що раніше заасфальтували проїжджу частину цієї набережної.

Відома закарпатська акторка розповіла про те, чи буває мистецтво без політики, що вона вважає справжнім успіхом та  про наше кумівство

Щедра на таланти закарпатська земля дала світові багато відомих особистостей. Ужгород пишається тим, що саме тут народилася акторка, яку знають далеко за межами України – Римма Зюбіна, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Вона – двічі лауреатка найпрестижнішої театральної премії України «Київська пектораль», найкраща акторка за версією Української Кіноакадемії, лауреат «Золотої Дзиґи» за найкраще виконання головної жіночої ролі Дарини в фільмі «Гніздо горлиці», номінована на відзнаку «Золота Дзиґа» за кращу роль другого плану в українсько-словацькому фільмі «Межа», увійшла до 100 найвпливовіших жінок України за версією журналу «Фокус» 2017 року. Має нагороди не лише в Україні, але і в Індії, Німеччині, Польщі, Болгарії. Зіграла більше 50 ролей в театрі та 90 ролей в кіно та телефільмах.

Як кажуть, закарпатці – люди гостинні і гостей не відпускають до тих пір, поки в них служать ноги. На жаль, таким чином багато хто спивається і потім такі гостини уже не в радість.

Свою історію, пов’язану з пиятикою розповів газеті «Неділя Закарпатські новини» Віктор із Ужгорода, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

За словами чоловіка, колись застілля були невід’ємною частиною його життя. Дійшло до того, що він уже лякався багатьох звичних на перший погляд речей і мріяв про те, як кинути пити паленку.

«У алкоголі нічого поганого не бачив. Його вживали всі мої знайомі. Тож як мені могло спасти на думку, що це погано. Таких поглядів притримується багато хто, – розповів він. – Хоча якщо пригадати, у дитинстві, коли  бачив сусідів, що билися після пиятик, боявся їх, ховався за огорожею, думав, що ніколи навіть не спробую на смак ні вино, ні горілку. Але коли підріс, усе змінилося».

До 15 років ув’язнення засудили 19-річного виноградівця, що вбив 67-річну мешканку села Ключарки Мукачівського району, будинок якої вирішив пограбувати разом зі спільником, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Закарпатці ретельно планували напад. Готуючись до злочину, вели тривале спостереження за родиною, вивчали шляхи проникнення на подвір’я та відступу.

День вибрали не випадково. Вони знали, що чоловік та донька баби Марії (з етичних міркувань імена дійових осіб замінено) о 07 годині 30 хвилин мають поїхати на роботу, а старенька в хаті залишиться сама.

Тож зранку о 6:30 вони поїхали до села і припаркувалися неподалік. Після цього проникли на подвір’я та сховалися на даху господарської прибудови.

У селі Нересниця Тячівського району водій автомобіля «Volkswagen Passat» не впорався з керуванням і вчинив дорожньо-транспортну пригоду, внаслідок якої постраждала місцева мешканка. Потерпілу доставили до лікарні. За фактом аварії у поліції розпочали слідство.

Вчора, близько 16.10 год, до поліції Дубівського відділення надійшла інформація про ДТП з потерпілими у селі Нересниця.

Про це повідоляє відділ комунікації Закарпатської поліції.

На місці автопригоди працівники слідчо-оперативної групи встановили попередні обставини події. Як з’ясували поліцейські, 33-річний водій автомобіля «Volkswagen Passat» не впорався з керуванням під час маневру на повороті і допустив зіткнення з автомобілем припаркованим на узбіччі. Від удару «ВАЗ-2101» відкинуло на узбіччя, де під огорожею свого будинку стояла жінка. Потерпілу 36-річну місцеву мешканку доставили до районного медзакладу для надання лікарської допомоги.

Багато хто з закарпатців утримує вдома кіз. Яких тільки порід немає в нашому краї.

У тому числі – зараз модні різні екзоти, що дають більше, ніж звичні кози молока. А от у київському зоопарку живуть Валлійські чорношиї кози. Це  – м’ясомолочна порода, що дає в середньому 2 літри молока на день.

Вони дуже хороші турботливі мами, мають довгу густу шерсть, яку потрібно періодично розчісувати. Тварини спокійні, хоча козли часом бувають агресивними, товариські, чудово переносять сніг, дощ, люблять вітер.

Оскільки порода є гірською, для Закарпаття вона могла б чудово підійти, хоча б для екоферм з метою залучення туристів.

Їсти валлійські кози полюбляють рослини, яких у Карпатах також вдосталь: чортополох, чагарник, кору, гілки хвойних дерев, фрукти.

Чому на Ужі між лебедями проходять постійні бої

Одна пара, що облюбувала собі місце внизу течії, відганяє ту, що оселилася більш зверху. Особливих атак зазнає молоде лебедятко. На нього нападають найчастіше. Однак лебедик не надто боїться і все одно підпливає до інших.

Птахи щипаються між собою, ганяються по Ужі. Досить незвично спостерігати таку поведінку між пернатими, які вважаються миролюбними.

Найчастіше боротьба між ними за їжу. Та й біля лебедів під час годування швидко збираються качки та чайки. Вони оточують їх із усіх боків.

Пернатих підгодовують досить часто, вони звикли до пригощань і поводяться, наше справжні прохачі.

zakarpatpost.net