АНОНС. Чому померлий забрав на той світ усю родину свого кривдника

Сьогодні вже не секрет, що в 1933 році в Україні був голод. Так, була вказівка партії. Але найбільш ницо і блюзнірськи поводилися саме добровольці, руками яких робився цей страхітливий злочин…

Мій тесть із Волині. І розказував нам страшну історію, яка трапилася в його селі. Цю історію йому розповіла мати, яка тоді лиш дивом врятувалася, бо поїхала перед цим із родиною до своєї тітки в Київ, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Із їх села тоді вижили тільки трохи більше сотні людей. Та й ті довго не могли жити нормальним життям. Уночі їм усім снилися жахи. А від звуків кожної машини їх просто тіпало – їм здавалося, що зараз добровольці зайдуть у їхню хату і будуть вигрібати у них із хати буквально все.

Але активістам такі жахи не снилися. Принаймні, далеко не всім. Був у селі один такий Мирон. Він чудово знав, де в кого може бути якась криївка. І витрушував з хат все – геть до зернини.  Ще й реготав так, що людям було моторошно від того сміху.

Прийшов він якогось і до свого однокласника Гната. Дуже ненавидів його за те, що Гнат завжди був у школі першим. Та й одружився з любові, а не так, як він, Мирон, що взяв багату дівчину, з якою й не мав про що поговорити. У Гната було вже троє малих діток. У Мирона – теж.

Тоді такі голосіння стояли в селі, що люди просто божеволіли від того крику. Голосила і Гнатова дружина, коли з хати винесли геть усе. Не тільки зерно, а й останню квасолину, останнє яблучко. А Гнат тільки сміявся у вічі цій нещасній родині. А коли молодше дитя схопило яблучко, він пожбурив малим у бур’ян.

Батько Гната з пекучої образи зацідив Мирону в пику. Але батька одразу заарештували – за спротив лінії партії. А потім згноїли в тюрмі. Важко й описати, яке горе спіткало Гнатову родину. Всі вони згодом померли мученицькою смертю – від голоду. Останньою померла дружина Гната, яка колихала мертве немовля. Її так і кинули на воза – разом із малюком на руках, який притулилося до матері від страху.

Що ж відбувалося далі?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 16 листопада.

zakarpatpost.net