Чому «Укрзалізниця» відмовляється обслуговувати аж 14 станцій на Закарпатті

Надійшла відповідь від Укрзалізниці на звернення депутатів облради.

Мова йде про залізничні станції області: Берегово, Рокосово, Чорнотисів, Есень, Ясіня, Великий Березний, Рахів, Жорнава, Солотвино ІІ, Боржава, Тячів, Буштино, Кольчино.

У ході роботи другого пленарного засідання 12-ї сесії облради депутати звернулися до уряду України та Публічного акціонерного товариства “Українська залізниця” щодо недопущення закриття вантажних операцій на залізничних станціях Закарпаття.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатсьокої обласної ради.

Днями на адресу обласної ради надійшла відповідь від Укрзалізниці, де зазначається, що Укрзалізниця провела аналіз діяльності вантажних станцій та визначила перелік станцій з незначним обсягом роботи. Проведені переговорні процеси з бізнес-спільнотою та озвучено в ЗМІ позицію Укрзалізниці щодо перспектив з покращення роботи з ефективного використання інфраструктури та її об’єктів.

Також наголошується, що відповідно до Тарифного керівництва № 4 залізниць України роздільні пункти, які вказані в Зверненні, відкриті для виконання комерційних операцій, пов’язаних з перевезенням вантажів. За 2017 рік середньодобовий вагонообіг по цих станціях становив від 0,13 до 2,87 вагона на добу. Організація перевезення вантажів здійснюється на договірних засадах.

У листі також йдеться: “На жаль, на сьогодні у ПАТ “Укрзалізниця” відсутні технічні та технологічні можливості надавати послуги на таких малодіяльних та збиткових станціях через дефіцит тягового рухомого складу, а як суб’єкт господарської діяльності товариство не в змозі на безкомпенсаційній основі утримувати збиткову інфраструктуру.

Зауважуємо, що перевезення вантажів можливо здійснювати зі станцій, на яких обмеження не діють. Так, наприклад, зі станції Мукачево, що знаходиться на відстані 6 км від станції Кольчино; зі станції Королево, що знаходиться на відстані 7 км від станції Рокосово”, – підкреслюється в листі-відповіді і додається, що “з огляду на викладене, питання подальшої роботи вищенаведених станцій для виконання комерційних операцій буде розглядатися за умови компенсації витрат, пов’язаних з обслуговуванням малодіяльних та збиткових об’єктів інфраструктури, за рахунок підприємств, що обслуговуються станціями”.

zakarpatpost.net