Як розбагатіють закарпатці: кому підвищать зарплати у 2019-му

Українці в 2019-му будуть заробляти в середньому на 16% більше, зазначається в інфляційному звіті НБУ. Водночас ціни, відповідно до планів регулятора, виростуть на 5%. В першу чергу значну прибавку варто очікувати в великих містах, відзначають експерти.

OBOZREVATEL розібрався, скільки зароблятимуть українці в 2019-му і кому пощастить більше за всіх.

Роботодавці скаржаться на кадровий голод, а працівники – на зарплати

Головна причина, чому українці приймають рішення звільнитися, недостатній розмір зарплати, йдеться в дослідженнях великого кадрового порталу. Близько 44% опитаних заявили, що змінюють роботу раз у два-чотири роки. З цієї ж причини робочі руки їдуть на заробітки в сусідні країни – Польщу, Чехію, Естонію – там платять у кілька разів більше. Уже в кінці цього року середня зарплата в Україні досягне 10 тис. грн, такий прогноз неодноразово озвучували в Кабінеті міністрів. Правда, жителі столиці в середньому вже заробляють більше 13 тис. грн, а в Херсонській області – всього 7,4 тис.

Як розбагатіють українці: кому підвищать зарплати у 2019-му

Рівень зарплат – вирішальний фактор під час працевлаштування, зазначає HR-експерт Олександр Білоус. “Якщо подивитися на бажані розміри заробітних плат у резюме і порівняти їх із зарплатами у вакансіях, виявиться, що різниця може бути в 18%. Тобто претенденти хочуть отримувати на 18% більше, ніж їм пропонують. У нас люди швидше будуть сидіти вдома без роботи, ніж заробляти менше, ніж вони себе оцінили”, – відзначає експерт.

Водночас роботодавці, зазначає експерт ринку праці Валентина Мазур, скаржаться на кадровий голод. Навіть у великих містах знайти менеджера, офіціанта, інженера – складно, а найняти кваліфікованого зварника або слюсаря – справжній виклик. “Уже стоїть завдання знайти просто адекватну людину, яка хоче працювати. На ринку назріває реальний кадровий голод. Якщо нічого не змінювати, думаю, років через два-три ми всі відчуємо проблему. Уже зараз не тільки роботодавці відчувають брак кваліфікованих кадрів, але і споживачі їхніх послуг”, – відзначає Мазур.

Таку ситуацію визнають і в Кабміні. Міністерство освіти зовсім ухвалило рішення поповнити перелік професій загальнодержавного значення зварниками, слюсарями і монтажниками. “Думаю, роботодавці, побачивши назви цих професій, можуть оцінити, що зараз це дійсно одні з найбільш дефіцитних професій на ринку праці”, – цитує прес-служба відомства міністра освіти і науки Лілію Гриневич.

Як розбагатіють українці: кому підвищать зарплати у 2019-му

“Медсестри, вихователі дитячих садків, співробітники комунальних підприємств – це в основному пенсіонери. Люди просто не погоджуються йти на 4-5 тис. грн”, – зазначає Білоус.

Як виростуть зарплати в 2019-му

Згідно з оцінками НБУ і консенсус-прогнозом МЕРТ, середня зарплата українця в наступному році може бути на рівні 11,5-11,6 тис. грн. Крім традиційних сфер із гарним зростанням зарплат (фінансисти, аграрії і т.д), в наступному році також можуть вирости заробітні плати у представників робочих спеціальностей, впевнена Мазур.

“Що б хто не говорив, ми бачимо і за кількістю вакансія, і за відгуками бізнесу, що ситуація в економіці дійсно покращується. Нехай зростання і невелике, мало відчутне, але воно все-таки є. Якщо бізнес відкриває нові вакансії, значить, розширює виробництво. Щоб людина не поїхало до Польщі, а пішла працювати на українське підприємство, потрібно запропонувати хоча б 15-17 тис. грн. Якщо будуть такі зарплати, звичайно, зникне стимул кидати свою сім’ю і кудись їхати”, – впевнена експерт.

У яких сферах можуть найбільше вирости зарплати:

  • в аграріїв;
  • у терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів;
  • у страховиків і фінансистів.

До речі, згідно з даними офіційної статистики, в Україні найвищі зарплати у сфері авіаційного транспорту – понад 20 тис. грн. У сфері фінансових і страхових послуг заробляють 16,2 тис. грн, а в IT – 14,4 тис. Правда, також варто враховувати, що статистика “бачить” виключно білі зарплати. Тому, якщо частину суми доплачують у конверті, вона не враховується Держстатом.

Нагадаємо, що як повідомили у закарпатській спеціалізованій газеті «Робота та навчання» роботодавці активно шукають студентів для тимчасової зайнятості. Платити їм готові близько 7 тисяч гривень. За таку ж суму на місяць шукають автомийників.

Пекарю та консультанту-продавцю зоомагазину  пропонують 9 тисяч, кухарю – 10 тисяч, так само – будівельникам, торговим представникам, експедиторам, а от працівнику з утеплення будинків – 15 тисяч.

Найзатребуванішими серед роботодавців зараз є професії швачок, будівельників, продавців, кухарів, посудомийок, прибиральниць, офіціантів, доглядальниць за літніми людьми та нянечок для дітей.

Також через закарпатську спеціалізовану газету «Робота та навчання»  закарпатці мають змогу знайти роботу в Чехії, Польщі, Угорщині, Німеччині, Франції та багатьох інших європейських країнах.

zakarpatpost.net