Бриндзя-голубці-юшка-банош-смажений баранчик – ось нинішній «мистецький» тренд закарпатських гуцулів

Довбушева юшка на ватрі безпам’ятства

Сталося те, що мусило статися! У гуцульському Ясіні, що по праву пишається своєю славною історією, однак через загумінковість місцевого істеблішменту впевнено й послідовно сповзає на марґінес, святкування 100-річчя Гуцульської Республіки хочуть перетворити на фарс і кіч!

Принаймні до такого висновку спонукає оприлюднена афіша, на якій Ясіня запрошує усіх не на величне свято національного державотворення, а на Довбушеву … юшку. Поміж рядками меншим шрифтом згадані наукова конференція (ані дати, ані місця проведення не вказано), а також Гуцульська Народна Рада, усі три слова – з малої літери. Ні, це не помилка організаторів, це справжнє, а не позірне ставлення тамтешньої влади до знаменної події. Зате про юшку – великими літерами, бо вона, ця сербавка, – головна героїня ювілейного дійства, пише Закарпаття онлайн.

Яка підступна підміна понять! Уся Гуцульщина готується відзначити славний ювілей Гуцульської Республіки, вшанувати пам’ятні події, які розгорталися 100 років тому на берегах Чорної Тиси, а саме початки національної самоідентифікації українців Закарпаття й Закарпатської Гуцульщини, однак офіційна Ясіня кличе на шоу, юшку, гопанки й шіді-ріда-дана! Написання сценарію доручили місцевому … гумористу й шоумену, добре відомому своїми епатажними й брутальними витівками на сцені, а також розподілом гонорарів жадним на бабло артистам.

Бриндзя-голубці-юшка-банош-смажений баранчик – ось нинішній «мистецький» тренд закарпатського гуцульського краю. Вже зовсім скоро він повністю витіснить духовність, автентику й високий Гуцульський світ зі співанкою, танцями, коломийкою, традиціями, ремеслами.. Власне у ньому, цьому колоритному й неповторному світі, зростали тисячі горян. Нині його хочуть затулити й підмінити бриндзею, баношем і юшкою…

На афіші замість портретів славних героїв Гуцульської Республіки – Климпушів, Німчуків, Клочураків, Бандусяків – вдоволені пики примітивних клоунів, які без доляра на сцену не вилізуть. Ведучий дійства – гуморист-пересмішник… Це ж треба так вишукано поглузувати над пам’яттю героїв Гуцульської Республіки? Мало б виправити ситуацію районне Гуцульське товариство, однак воно існує лише на папері…

Я не проти народних гулянь, Довбушевої юшки, бринзді й яфинівки – хай народ набувається й веселиться. Однак передувати цьому повинна добре продумана духовна програма, щоб найперш витав над усім Дух, а не димок від баноша…

Хто ж головний ідеолог підміни понять, переведення свята національного державотворення в русло гастрономічного дійства? Автора! Вказані на афіші як співорганізатори Рахівські райрада і райдержадміністрація відхрестилися від фестивалю юшки. Зусилля самої ж Ясінянської селищної ради спрямовані виключно на гастрономічному дійстві – приготуванні Довбушевої юшки й концерті запрошених артистів. Спонсорує свято-гуляння на стадіоні народний депутат Василь Петьовка, однак чи не підставляє себе народний обранець таким спрощеним ставленням до події всегуцульського і всеукраїнського масштабу? Щось не те нарадили йому помічники й не те нашептав на вухо епатажний гуморист, який від імені нардепа ділить гонорар поміж артистами й аж ніяк не сприяє посиленню авторитету свого патрона …

Поклоніння шлунковим сокам завдає нищівного удару духовності. Ось маємо наслідки: з тридцяти заявлених тем доповідей на конференції тільки … одна доповідь з Рахівщини, виручив земляків краєзнавець та історик Микола Іванович Ткач з Ділового. Всі інші теми представлені доповідачами з Ужгородського, Прикарпатського, Львівського і Чернівецького національних університетів, Миколою Мушинкою зі Словаччини, університетом з Клужа і краєзнавцями з Марамороської Гуцульщини (Румунія), музейними працівниками і краєзнавцями зі Львова і Коломиї. Настійливі звертання-прохання організаторів до місцевих краєзнавців, освітян, бібліотекарів нічого не дали: ніхто не зміг запропонувати свій виступ чи доповідь.

А що ви хотіли від безперервних винятково гастрономічних фестивалів? Від місцини, де лютує й править бал Московський патріархат – з 15 церков Чорнотисянської долини 12 належать УПЦ МП. В окремих храмах під час вечірніх служб, коли небагато людей, тут тихцем-нишком випоминають Гундяєва – апологета «руцькава міра», лютого ворога незалежності й соборності України. В Ясіні на урочистих заходах вивішують червоно-чорний бандерівський стяг, це кольори місцевої футбольної команди, однак тим прапором хочуть замулити очі патріотичній громаді й прикрити чорні діяння московитської й українофобської за духом церкви. Примітивна маніпуляція, розрахована на простачків!

Як я маю усе це пояснити моїм побратимам по той бік Чорногори, які приїдуть до Ясіні не юшку сербати, а щоб підживити високу духовну синергію у славній столиці Гуцульської Республіки… Давня слава й героїка лишилася лише в легендах… Славних прадідів великих правнуки погані! Сумно і соромно!

Олександр МАСЛЯНИК

zakarpatpost.net