Чому в райцентрах Закарпаття кращі клумби, ніж в обласному?

Хоч в Ужгороді в цьому році газони косили вчасно, та клумби як у цьому, так і в попередні сезони  бажали кращого.

На жаль, квіткового розмаїття, яскравих елементів ландшафтного дизайну та гарних дизайнерських рішень побачити у столиці Закарпаття не вдалося.

Хоча в місті активно тривають ремонтні роботи, оновлюються вулиці і площі, що безумовно, варте уваги і що дійсно тішить, утім до квітів чомусь руки дійшли слабо.

Насправді рослини висаджувалися. Але клумби при цьому впорядкованими і акуратними не були.

А от, наприклад, у Берегові, де зараз зробили нову транспортну розв’язку неабияк порадував дизайн. Там зробили цікаві рокарії і вміло заощадили кошти на висаджуванні великої кількості рослин. Вільні місця засипали різнокольоровою галькою і вийшло все досить гарно.

А от у Виноградові торік був справжній квітковий рай. Там – найщільніше засаджені квітами клумби в області. Вони мають багатий вигляд, такі ж як у Європі.

Там між рослинами ніде не проглядається глина або трава.

Саме такий досвід, нехай навіть маленьких закарпатських райцентрів варто перейняти Ужгороду, де з квітами явне недопрацювання. У нас є можливість залучати до ландшафтного дизайну спеціалістів. І такі фахівці в місті є, але цього поки не робиться.

А от у Києві, Львові, Харкові та інших обласних центрах України подібні роботи проводяться під наглядом спеціалістів. І там створюють  цілі квіткові шедеври, клумби дійсно дуже гарні – квіти на них постійно підсаджують і вони цвітуть від ранньої весни до пізньої осені.

В Ужгороді також повинні бути ідеальні клумби. Адже соромно, що райцентрам озеленити і заквітчати міста вдається краще, ніж обласному.

А ось що з цього приводу у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» нашому виданню розповіла ландшафтний дизайнер?

«Я бачу, що в нашому місті у плані облаштування зелених зон уже починають щось робити, але за рослинами потрібен догляд, полив клумб. Скільки ж рослин у нас влітку висихає. У сусідньому Львові, для прикладу, містом постійно їздить поливальна машина, тому там дійсно квіткова краса. Крім того, газони треба постійно косити, щоб трава не стала дикою. І дуже не вистачає культури самих наших мешканців. Взяти, скажімо, в центрі клумби. Вони часто закидані папірцями та недопалками. Прибиральники періодично все це збирають, але сміття з’являється знову і знову. Це – неповага як до тих, хто над ними працював, так і до тих, хто щоденно повз них проходить – як до ужгородців, так і до гостей міста. Щоправда, сміттєвих корзин у нас також не вистачає. А ще мені дуже не подобається, як у нас обрізають дерева. Це – просто жах. До нас приїжджали з-за кордону знайомі, вони були в шоці від побаченого», – зазначила Сніжана БОЙКАС.

zakarpatpost.net