Як блага цивілізації наносять смертельну шкоду природі Закарпаття

Маленькі і здавалося б цілковито безпечні, тим більше дуже потрібні для роботи багатьох електричних приладів батарейки можуть становити смертельну небезпеку для багатьох тварин, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Уявити сучасний світ без них сьогодні майже неможливо. Від батарейок працюють годинники, ліхтарики, телефони, фотоапарати, ноутбуки, сигналізації, кондиціонери, пульти до телевізорів, різні побутові прилади. Але рано чи пізно вони вичерпують свій ресурс і стають непотрібними. Саме тоді проявляється негативний чинник ще донедавна такої корисної речі.

Однак, на жаль, мало хто звертає увагу на значок «не викидати до сміттєвої корзини». Одна пальчикова батарейка, викинута на сміттєзвалище, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі або 400 літрів води. Незважаючи на те, що батарейка може вибухнути, протекти і пошкодити обладнання, основна шкода, яку вона завдає – це забруднює довкілля.

Батарейки, залежно від їхнього типу, містять важкі метали та елементи, токсичні і небезпечні для живих організмів: свинець, кадмій, ртуть, нікель і цинк.

Ці елементи практично не виводяться з організму, а накопичуються в ньому, вражаючи нирки, кісткові тканини, викликають розлади нервової системи, порушують функції підшлункової та щитовидної залози.

Більше читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»

У продажу з 23 листопада.

zakarpatpost.net