Чи знаєте ви, що 2 мільярди років тому Закарпаттям блукали прадавні велетні

110 років тому в Карпатах було знайдено рештки мамонта та давнього слона.

Про це тоді писали місцеві газети. Скелети викопали на території Івано-Франківської області. Але якщо допотопні тварини жили там, то логічно припустити, що закарпатськими лісами вони теж мандрували.

Ось уривок із однієї з газетних публікацій:

«На думку професора Сємірадзького, наскільки можна тепер щось рішучо стверджувати, відкопаний скелет зовсім не є кістяком мамонта, який жив переважно в околицях льодовика, а належить тварині, сліди якої на світі є надзвичайно рідкісними. Це допотопний слон – Elephas antignus, який жив на землі близько двох мільйонів років тому, точніше в геологічну епоху, яка відповідає цьому часові. Збережений у районі парку величезний шмат якогось дерева мав би свідчити, що допотопний слон, який топтав землю в околицях теперішньої Надвірної, став жертвою якогось стихійного лиха і впав у провалля, в якому щасливо зберігся через такий безмір часу, щоби послужити на користь сучасної науки», – писав Kurjer Stanisławowski.

Цікаво також, що на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей на горі Піп Іван височіє обсерваторія з назвою «Білий слон», побудована у 1939 році.

Кажуть, що так її назвали через те, що сніг, який там тримається більше, ніж півроку, постійно налипає на будівлю, яка візуально нагадує скульптуру білого слона. Проте й саму гору у народі називають білим слоном.

Більше читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»

У продажу з 23 листопада.

zakarpatpost.net