Як закарпатець взявся рятувати вовків від людей

В екопарку «Долина вовків», що в Синевирі живуть вісім дорослих і шість малих вовченят. Усі вовки мали важку долю, поки не потрапили до людини, яка їх любить, годує та виходжує.

«Вовченят я забрав з Великого Березного. Там браконьєри застрелили їхню маму, – каже господар унікального екопарку Юрій Тюх. – Малих я від них купив. Тоді вони були ще сліпими. Вижили всі і зараз у чудовому стані, грайливі, як цуценята».

Дорослі тварини раніше, як і Герда, жили в жахливих умовах і їх потрібно було відгодовувати. Крім карпатських, у «Долині вовків» живуть і сірі степові, і чорні канадські, і навіть полярні вовки. Деякі з них мешкають родинами.

Юрій Тюх уже добре вивчив їх характер і може годинами розповідати про ідеальний вовчий устрій. Чоловік стверджує, що сіроманці дуже віддані, навіть відданіші за лебедів.  За його словами, вовк – ідеальний сім’янин: не влаштовує скандалів, не ходить ліворуч, не заводить собі молоденьку вовчицю, всю здобич приносить у сім’ю. Дуже любить своїх дітей. При годівлі завжди першою їсть самиця, а самець спочатку несе їжу до вовченят, і лише потім їсть сам. У дикій природі відбувається так само і батьки-вовки ніколи не кидають дітей напризволяще. Приходять вони завжди на допомогу і іншим зі зграї. Проте родини створюють далеко не всі вовки, навіть вислів вовк-одинак з’явився саме завдяки цим унікальним тваринам. До вибору партнерів вони дуже прискіпливі, можливо через те, що обирають пару справді раз на все життя.

Не дарма вовк має заслужене звання найрозумнішого на світі хижака. Ці чотирилапі дійсно унікальні та вражають своїм розумом. Більше того, вчені довели, що вони можуть між собою розмовляти. Одна зграя за допомогою спеціальних сигналів здатна «розповісти» інший, де знаходиться звір, який він і куди біжить! За кількістю звуків вовк може зрівнятися тільки з людиною і кажаном.

Більше читайте у газеті «Неділя Закарпатські новини»

У продажу з 23 листопада.

zakarpatpost.net