Бог знову діяв через Марію: визнано 70-те зцілення в Лурді

Зцілення черниці в Лурді офіційно визнано божественним дивом: жінка не могла ходити 40 років, але встала на ноги і зцілилася після паломництва до святого джерела,- повідомляє vaticaninsider, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Це зцілення стало 70-м в списку чудесних зцілень в Лурді, завдяки Божественному втручанню. Воно було офіційно визнано і зареєстровано єпископом Жаком Бено-Гонін з єпархії Бове – через 10 років після того, як черниця Бернадетта Морьє, якій на сьогодні виповнилося 79 років, здійснила паломництво до Лурду і зцілилася. За визнанням, опублікованим на веб-сайті єпархії, після повернення додому після паломництва вона почула голос, що звелів їй скинути кайдани з ніг, після чого вона встала і пішла.

Перше чудо в селі Лурд на південному заході Франції сталося 11 лютого 1858 року. Місцеві жителі дізналися про нього лише через кілька тижнів. У той день 14-річна пастушка Бернадетта Субіру, яка страждала на астму і туберкульоз, вирушила в ліс за хмизом. У якийсь момент вона помітила серед скель дивне світло, а потім перед нею виникла «красива благородна діва».

Бернадетта стала приходити туди щодня, і діва знову і знову являлась їй. Осмілівши, дівчинка запитала одного разу у діви, хто вона така, і та відповіла: «Я Непорочне Зачаття». Бернадетта не зрозуміла сенсу цих слів, але запам’ятала їх. Потім Діва порадила пастушці піти в грот на околиці селища і омитися в його цілющому джерелі. «Але в гроті немає ніякого джерела!» – здивувалася дівчинка. «Пийте його воду і купайтеся в ньому! – прозвучало у відповідь. – Моліться навколо нього і зведіть над ним храм!» Після цього видіння зникло.

Бернадетта вирушила в грот – і там дійсно забило джерело! Пастушка припала до нього губами, потім омила обличчя і руки – і відчула полегшення. Вона розповіла про чудесне подію священикові, батькам і подругам. Місцева влада сприйняла цю історію як вигадку, а прості селяни відразу повірили в чудо.

Звістка про те, що пастушці з’явилася Діва Марія, яка вказала їй цілюще джерело, поступово поширилася не тільки по окрузі, але і по всій Франції, а потім і за її межі – і в Лурд потекли натовпи паломників.

Глухе село швидко виросло в селище, а пізніше – в ціле містечко. Сюди проклали залізницю, збудували готелі, магазини, бістро, сувенірні лавки. Над чудесним гротом виріс дворівневий храм в неоготичному стилі. Сотні людей оголошували себе зціленими. Але найчастіше це відбувалося в результаті самонавіювання або навмисного обману. Подібні інциденти давали привід скептикам вважати чудеса в Лурді спекуляціями духовенства і підприємливих ділків на стражданнях простих людей. Серед скептиків був навіть відомий письменник Еміль Золя.

Тоді Ватикан прийняв радикальні заходи. Була збудована система ретельної перевірки фактів зцілення. У містечку, куди в наші дні щороку приїжджають від 5 до 7 млн паломників, в тому числі до 70 тисяч інвалідів-візочників, існує спеціальне бюро, яке враховує за медичними документами всіх, хто страждає серйозними захворюваннями. Коли хтось із хворих заявляє про своє зцілення, бюро створює комісію, в роботі якої можуть брати участь всі медики округи, незалежно від їх релігійних переконань. Якщо комісія визнає, що зцілення дійсно «незрозуміло з медичної точки зору», то справа надходить на розгляд Міжнародного медичного комітету, який складається з авторитетних лікарів, але очолюється священиком. Критерії, якими керується цей комітет, сформульовані ще в XVIII столітті Папою Бенедиктом XIV.

Вихідна хвороба повинна мати точний і надійний діагноз і супроводжуватися визнаною інвалідністю. Зцілення повинно бути раптовим, «на місці» і без будь-якого додаткового медичного втручання. Воно повинно бути також повним, тобто повністю і таким що назавжди повертає людині здоров’я. Найчастіше мова йде про такі захворювання, як параліч, туберкульоз, ревматизм, склероз і т. д. Підраховано, що кандидата на «чудесне зцілення» оглядають в цілому 250 лікарів, ця процедура розтягується (як мінімум) на три роки. Вирішальне слово належить єпископу тієї єпархії, де проживає пацієнт. Потім справа передається до Ватикану, де приймається остаточне рішення. З урахуванням багатоступеневих перевірок, на визнання того чи іншого випадку зцілення дивом йде до 15 років.

За весь період лише близько 7 тисяч випадків були класифіковані як «незрозумілі зцілення». І лише 70 з них на сьогодні визнані чудесами.

zakarpatpost.net