Як ужгородським собакам вдається бути «вагітними» по три роки

Через власну доброту не скорочуйте життя чотирилапим

Ожиріння – проблема не лише людей, але й тварин. Zakarpatpost.net раніше писав про жирного кота, який жив на проспекті Свободи. Наразі його немає, скоріш за все, чотирилапий від переїдання помер, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Проте є в Ужгороді ще дві собаки, схожі на діжки. Одна з них живе на площі Корятовича, неподалік редакції газети «Закарпатські оголошення». Тваринка прилаштувалася біля м’ясного магазину, де регулярно отримує пригощання і від працівників, і від щедрих клієнтів, які знають, що в неї немає даху над головою і так загодували її, що вона схожа на вагітну, ніби от-от має народити. Але триває ця «вагітність» уже три роки.

Інша собачка живе на вулиці Минайській біля супермаркету (деколи її можна помітити і на проспекті Свободи також неподалік місць, де є багато харчів). Там теж чимало справді милосердних людей, які готові поділитися з нею останнім шматком ковбаси, булочкою, сосискою та чим завгодно. Звичайно, така щедрість дуже тішить, бо тварини не голодують, і це свідчить про те, що більшість ужгородців – добрі, співчутливі і чуйні.

Проте існує інший бік питання. Від переїдання тварина дуже розтовстіла. Вона така лінива, що навіть коли хтось підходить її погладити, лежить, не підводиться, їй все байдуже. Чотирилапа багато спить, а розбудити її може хіба запах м’яса.

Чим же шкідливе перегодовування? Про це ми спитали у ветеринара Дмитра Світлика.

«Зайва вага у собаки здатна провокувати порушення роботи серця, забити судини холестерином, створює велике навантаження на всі суглоби в організмі. Переїдання може закінчитися для улюбленця  цукровим діабетом і болісною смертю, – каже газеті «Неділя Закарпатські новини» він. – Я неодноразово був свідком того, як собак відгодовували на забій, мов свиней. Уявіть собі той-тер’єра, який мав важити близько 3 кілограмів (бувають, звичайно, собаки великі нестандартні вагою і близько 4 кілограмів, але не товсті). А цей важив цілих 8 кілограмів, тобто у два рази більше, ніж потрібно. Лапки у нього залишилися такими ж тонкими, а ось тіло і шия злилися в одне ціле. Коли запитав, хто годує собаку і з ким вона живе, хлопець мені чесно зізнався – це бабусина собака, яка годує його зі столу, і, звичайно ж, не розуміє, що тваринка не має протягом цілого дня щось жувати».

Тож що робити?

Лікар дав кілька практичних порад.

«Передусім потрібно розібратись, що саме викликало ожиріння. Дуже часто – це неправильний корм, малорухливий спосіб життя. Але тут мова йде про тварину-безхатченка. Тож вона може фактично пересуватися скільки захоче, її ніхто на цілий день не зачиняє у квартирі. А от чим її годують – це вже інше питання. Ще одна з причин – порушення роботи гормональної системи. При стерилізації, як у цього собаки, як порушують її активність, так викликають ожиріння. Тому на харчування слід звертати особливу увагу.  Нормальним вважається раціон, що складається з двох невеликих прийомів їжі. Якби собака жив у родині, можна б легко збалансувати раціон, повністю виключити хліб, жирне м’ясо, натомість варити овочеві супи і кашу. Якщо ж тварина бездомна, це зробити складно. Головне, щоб чотирилапий не їв хоча б борошняних виробів, солодкого, солоного і копченого, які шкодять найбільше. Також потрібні фізичні навантаження, тож тварину-безхатька замість того, щоб постійно годувати, можна за допомогою тієї ж їжі спонукати прогулятися», зазначив Дмитро.

Отже, що собаку підгодовують – чудово, але важливо також через власну доброту не скорочувати протяжність життя чотирилапих безхатьків.

Оксана ПРИЙМАК, «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net