Загадкові Карпати: унікальний Карстовий міст серед пралісів

Карпатський біосферний заповідник на Закарпатті вабить туристів неймовірними пейзажами й неповторними природними пам’ятками. Серед них – Карстовий міст в Угольсько-Широколужанському гірському масиві.

Карстовий міст – це величезна арка у вапняковій скелі Чур, що утворювалася впродовж тисячоліть, коли Карпати ще були морським дном.

Надзвичайні букові праліси навколо й скелі разом утворюють особливий ансамбль, що восени виграє жовтогарячими мажорними нотами. Його “звучання” спіймав на світлинах фотокореспондент Укрінформу.


Довідка для мандрівника від ua.igotoworld.com. Карстовий міст розташовано наприкінці маршруту Карпатським біосферним заповідником. Перепади висот становлять близько 450 метрів, а сама прогулянка заповідником займає 4-5 годин. Дорогою трапляються струмки, тож запаси смачної та екологічно чистої джерельної води можна поповнити.
Екостежка до мосту пролягає через незайманий буковий ліс, що входить до Світової спадщини ЮНЕСКО. Також відкриваються панорами на каньйон річки Тиса й румунські Карпати, трохи далі і нижче розташована Дружба – одна з найбільших печер Карпат України.

Варто зазначити, що дороги до Карстового мосту як такої немає. Тому на машині можна доїхати до села Мала Уголька, проїхати через нього й зупинитися біля адміністративної будівлі заповідника. Далі – тільки пішки.

Невдовзі у нашій постійній рубриці “Точка на карті” читайте матеріал з Угольсько-Широколужанського заповідника – неймовірного природного музею, де кожне дерево – експонат.

Фото: Сергій Гудак/Укрінформ

zakarpatpost.net