Закарпатський тиждень: Фатальні дороги та загадкове небо

Осінь, що цього тижня почала рішучий поступ до зими, принесла закарпатцям чимало прикрих новин. Окрім традиційно, на жаль, тривожної інформації з медичного фронту, де активно наступає кір, криваві жнива знову зібрали дроги, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Прикрощі тижня

«Нічний» домашній арешт 

Прокуратурою було оскаржено рішення суду, яким підозрюваному у смертельній ДТП у Виноградові, де загинула жінка, було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту з 22 до 6 ранку. Водій був у стані алкогольного сп’яніння у момент зіткнення із 31-річною велосипедисткою, яка померла у «швидкій». Прокурором області йому було повідомлено про підозру та скеровано до суду клопотання про обрання адвокату запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Проте суд не звернув увагу на наведені прокурором ризики – у триманні під вартою було відмовлено, а запобіжний захід обрали у вигляді домашнього арешту. Виноградівський відділ Берегівської прокуратури вже звернувся до апеляційного суду із вимогою скасувати рішення суду першої інстанції як необґрунтоване та обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів.

Дрібниці житейські, сміттєві…

З 1 грудня цього року за послуги вивезення твердих побутових відходів у будинках комунального та приватного сектора Ужгорода доведеться платити більше – майже у півтора раза: 21,78 та 22,94 гривні відповідно з розрахунку на одного мешканця в місяць. Для мешканців приватних будинків сміття здорожчає до 79,96 грн на місяць – за контейнер об’ємом 120 літрів. Зростуть ціни і для бюджетних установ та інших організацій.

Досягнення тижня

Наш «паровоз», мабуть, піде…

14 листопада відбувся перший пробний запуск залізничного потягу сполученням Будапешт-Мукачево. Повноцінне курсування планують провести на початку грудня цього року. Наші сусіди готові надати рухомий склад, який буде курсувати між Мукачевом та Будапештом. У Мінтрансі обіцяють незабаром також запустити  інтерсіті і до Словаччини.

Загадкове небо

Епопея із проведенням аудиту, який дозволить врешті відновити діяльність ужгородського аеропорту, вступає у фінальну фазу. Україна очікує на позитивний результат аудиту, щоб розпочати регулярні авіаперевезення Київ-Ужгород вже цього року, інформує Міністерство інфраструктури України. Історія із визнанням безпечності українських авіаперевізників, літаки, яких змушені залітати на територію Словаччини при зльоті та посадці в Ужгород, вочевидь, дістала українських чиновників. Вони вже заявили, що найдоцільнішим вважають будівництво аеропорту в Мукачеві, на чому наголосив  Міністр інфраструктури Володимир Омелян: «…для нас надважливо мати тимчасовий аеропорт на декілька років, поки ми не побудуємо новий аеропорт у Закарпатському регіоні. Ми досліджували весь регіон, аеропорт Мукачево був обраний як найбільш вдалий для цього регіону». Як завжди: боролись за Ужгород – перемогло Мукачево…

Небо, що надихає…

На 58-й Міжнародній виставці мистецтв у Венеції, що почнеться в травні 2019 року, Україну представлятиме об’єднання «Відкрита група», повідомив Укрінформ. Його співзасновниками і учасниками є молоді художники – уродженці Закарпаття: ужгородці Павло Ковач-молодший (син художника Павла Ковача), Юрій Білей і Антон Варга, мукачівець Станіслав Туріна. «Відкрита група» виступить з проектом «Падаюча тінь «Мрії» на сади Джардіні». За словами кураторів, проект складається з кількох частин. Перша – це проліт «Мрії», найбільшого вантажного літака в світі, в якому буде інформація про всіх українських художників. Літак на кілька секунд кине тінь на сади Джардіні, де проходить головна виставка сучасного мистецтва. Друга частина проекту – сама експозиція в павільйоні, яка буде будуватися навколо міфу про політ «Мрії».

Віра МЕЛЬНИК,  газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net