Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 26 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

Зранку 25 листопада три українські військові кораблі направлялися з Одеси до Маріуполя. Їхнє попередження про перетин Керченської протоки російські прикордонники начебто не отримали, пише Українська правда.

Росіяни розцінили це як перетин кордону. Кораблі ВМС РФ спробували заблокувати українців, один з кораблів протаранили.

Росія закрила Керченcьку протоку для проходу будь-яких кораблів. У небо підняли вертольоти та штурмовики.

Ввечері стало відомо про затримання ФСБ трьох українських кораблів. Затримування супроводжувалося вогнем. Поранені шестеро українців, двоє з них – у важкому стані.

Президент призначив засідання воєнного кабінету та РНБО. Головне питання екстреного засідання – можливість введення воєнного стану.

Президент Петро Порошенко підписав указ №390/2018, який передбачає введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони щодо запровадження в Україні воєнного стану.

Про це повідомляється на сайті глави держави, пише zik.ua.

«Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю:

1. Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 року «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету і незалежності України та введення воєнного стану в Україні» (додається, таємно, без пункту 12 нетаємно).

2. Контроль за виконанням рішення Ради національної безпеки і оборони України, введеного в дію цим Указом, покласти на Секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

3. Цей Указ набирає чинності з дня його опублікування», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 25 листопада, близько 20:28, катери Прикордонної служби ФСБ РФ Російський корабель відкрив вогонь по українському катеру «Бердянськ», є пораненийРосійський корабель відкрив вогонь по українському катеру «Бердянськ», є пораненийвідкрили вогонь по корабельній групі Військово-морських сил ЗС України в Азовському морі. Згодом російський спецназ захопив три військові українські кораблі: артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу». При цьому було поранено шестеро українських моряків.

Петро Порошенко вирішив змінити свій указ про ведення воєнного стану, скоротивши його термін з 60 до 30 днів.

Про це він заявив під час заяви на телебаченні щодо воєнного стану, пише Українська правда.

“Рада національної безпеки і оборони рекомендувала сьогодні мені запровадити воєнний стан на 60 днів. Хочу оголосити своє рішення: я буду пропонувати парламенту запровадити воєнний стан на 30 днів”, – сказав Порошенко.

Своє рішення він пояснив тим, що не хоче, щоб “воєнний стан жодним днем не накладався на початок передвиборчої кампанії”.

“Щоб ні в кого з тих, хто про свою партію чи про свій політичний інтерес печеться більше, ніж про націю та український інтерес, зараз не залишилося жодних підстав для брудних політичних спекуляцій та інсинуацій”, – сказав Порошенко.

11-річна дівчинка врятувала від пожежі чотирьох ратиків і сестричок. Хворого чоловіка, родича дівчинки, врятували вже сусіди, інформує У ДСНС України у Закарпатській області.

Шістьох людей було врятовано на пожежі, що сталася в житловому будинку у с. Кобилецька Поляна Рахівського району вночі 25 листопада. Лише завдяки оперативним та злагодженим діям місцевого населення та 11-річної доньки власників помешкання, трагедії вдалося уникнути.

На час виникнення пожежі, в будинку знаходилося п’ятеро дітей та їхній родич, який через хворобу важко пересувався. Батьки ж того дня поїхали у справах до райцентру.

Ввечері, коли діти вже вкладалися спати, найстарша з дітей, 11-річна Соня відчула запах горілого, що доносився із сусідньої кімнати. Відкривши двері, вона зрозуміла, що горить їхня дерев’яна хата. Багато часу для роздумів у дівчинки не залишалося, а головне дитина не розгубилася та почала діяти. Усвідомивши, що вогонь вже відрізав шлях до виходу з помешкання, Соня негайно почала проводити евакуацію своїх братиків і сестричок через вікно.

Після того як усі неповнолітні, наймолодшому лише виповнилося два роки, опинилися в безпеці дівчинка і сама вискочила на свіже повітря. На той час пожежу вже помітили односельці: одні телефонували рятувальникам, а інші поспішали дитині на допомогу. Соня повідомила сусідів, що всередині будинку ще залишився їхній родич.

Жителі прикордонних районів Закарпатської області кидають придбані на території Європейського Союзу автомобілі за кордоном і йдуть додому пішки.

Про це повідомляє  видання Transkarpatia.net.

Йдеться про те, що зараз на митному посту “Вилок”, що у Виноградівському районі, не розмитнили жодного авто. За словами охочих їх розмитнити, підзаконних актів, які передбачають цю процедуру, немає.

Крім того, повідомляється, що прикордонний перехід зараз практично порожній як із одного боку, так і з іншого.

Серед білого дня ужгородець вбив свого знайомого. Чоловіки разом працювали на розфасовці вугілля. Не раз вкупі й гостилися після роботи. Власне, любов до оковитої їх і здружила і розсварила, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Того фатального дня вони також разом пили спиртне. Інцидент трапився близько обіду.

«Двоє чоловіків були між собою добре знайомі та відпочивали разом. Вони спільно вживали спиртні напої. Між ужгородцями виник конфлікт, внаслідок чого один із них взяв ніж та вдарив опонента в область серця. Потерпілий помер», – розповів в. о. начальника слідчого відділу поліції Ужгорода Богдан Степанов – «Швидка», що прибула на місце події, констатувала смерть. Поліція розшукала підозрюваного за дві години. Ним виявився 47-річний ужгородець. Він розповів працівникам поліції про подробиці та причини вбивства свого 55-річного товариша».

Вражаюча життєва історія карпатської вовчиці Герди

Карпатських вовків у наших лісах стає все менше. Більше того, досі не заборонено на них полювання, хоча в сусідніх Словаччині, Польщі, Румунії, вони занесені до Червоної книги, як зникаючий вид. І не тільки у них, але й у Греції, Португалії, на Кріті та в ряді інших держав, ці розумні хижаки під охороною держави, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Останнім часом екологи б’ють на сполох – вовків на Закарпатті катастрофічно меншає. Член еколого-культурного центру Володимир Борейко, наприклад, переконує, що вбивати їх не можна й вони, як і всі інші дикі тварини, мають право на захист з боку закону.

Взяти для прикладу відому на всю Україну вовчицю Герду. Живе вона в Київському зоопарку. Але родом сіра красуня з Карпат. Та її спіткала зла доля. Коли Герда була ще маленькою, підступні мисливці розстріляли всю її родину. Вдалося врятуватись від кулі єдиному вовченяткові, але вижити – це ще не означає жити повноцінним життям.

Сьогодні, 26 листопада, на вулиці Собранецькій, поблизу КПП “Ужгород”, що на українсько-словацькому кордоні, активісти-пересічники запалили шини.Про це редакції Zaholovok.com.ua повідомляють очевидці з місця події.

Наразі ситуація на пропускному пункті напружена – активісти блокують дорогу, тих, хто їде зі сторони Словаччини запускають,автомобілі з України не пропускають. Виняток – ті, хто їде на лікування, або ж має квитки на літак зі словацьких аеропортів.

Як повідомлялося раніше, на КПП “Малий Березний” та “Тиса” теж ускладнений рух.

Як і анонсувалося раніше, зараз у Чопі, дорога до КПП заблокована.

Обидва напрямки до кордону непроїзні. У напрямку до пункту пропуску стоять автомобілі на єврономерах.

На жаль, виникли сутички протестувальниками та тими, хто повертається із-за кордону.

Вимоги – не лише відміна закону про “євробляхи”, але й драконівські ціни на газ, робота правоохоронної системи та жахливий стан доріг на Закарпатті.

Нещодавно zakarpatpost.net писав про вражаючі відкриття у Києві, де журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» у одному з магазинів знайшов символ Закарпаття –  іграшкового ведмедя у людський зріст за 132 тисячі гривень.

Така ціна здалася досить незвичною для іграшки. Однак в Ужгороді вартість сувенірів дивує не менше.

Зокрема, в одній із крамниць продають невелику статую Ісуса Христа за більш ніж 21 тисячу гривень.

При цьому вона порівняно з ведмедем, що сягає у висоту під 2 метри, просто крихітна. Статуетка – всього сантиметрів 40-50.

Цікавинкою її є те, що Христос тримає в руках ліхтарик, який може світитися.

Звичайно, релігійна тематика для закарпатців більш затребувана, ніж великі іграшки.

Багато кому хочеться мати вдома власного Сина Божого… нехай навіть мініатюрного.

І хоча в магазині багато й інших не менш привабливих сувенірів, найбільше у очі кидається саме Христос, що чекає на покупців прямо у вітрині.

zakarpatpost.net