Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 28 листопада

День на Закарпатті був багатим на події.

Зима лише от-от розпочнеться, але в деяких куточках Закарпаття вона вже наступила. Хоч і не календарна, але дуже гарна.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» відправився на пошуки снігу у Воловецький та Міжгірський райони, аби показати читачам казкову красу засніжених Карпат та аби ті, хто живе у низинних районах змогли помилуватися вражаючими зимовими краєвидами.

Сніг на Міжгірщині ще невеликий, але він припорошив як дерева, так і дороги та дахи будинків.

Виглядають гірські пейзажі дуже романтично.

Природа там унікальна у всі пори року, а зараз, під білою шапкою, коли сніг ще чистий, гірські місцини взагалі фантастичні.

Триває передплата на 2019 рік на газету «Неділя Закарпатські новини»  (передплатний індекс  09653) та популярну на Закарпатті газету для всієї родини «ПОРАДИ» (передплатний індекс 91145).

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Ви можете оформити передплату у поштових відділеннях зв’язку або через листонош. Крім того, як повідомляє Укрпошта, це можна зробити навіть не виходячи з дому.

Для цього достатньо заповнити відповідні поля для підписки в режимі on-line  на офіційному сайті Укрпошти www.ukrposhta.ua

Отже, передплачуйте улюблені видання – інформаційну газету «Неділя Закарпатські новини» (передплатний індекс  09653)  та популярну на Закарпатті газету для всієї родини «ПОРАДИ» (передплатний індекс 91145).

Залишайтеся з нами та будьте в курсі всіх подій у області, в Україні та у світі!

Батьки завжди бажають захищати свою дитину від усього зовнішнього світу, зробити її життя безтурботним, безпечним та радісним.

І це абсолютно нормальна батьківська поведінка. Саме через страх завдати дитині психологічної травми або опинитися у незручному становищі, часто деякі питання залишаються без відповідей, або навіть ніколи не згадуються у колі родини.

Але чим детальніше ви обираєте тему розмови із дитиною, чим міцніше затискаєте їй вуха та затуляєте її очі від «поганої» інформації, тим драматичнішим може стати подальший шлях дитини у житті.  Докладаючи зусиль на прикрашання дійсності та згладжування гострих кутів світу, батьки пропонують дитині красиву, але спотворену картину реальності…

Чи відреставрують Невицький замок? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» ми говорили з відомим закарпатським істориком, археологом та дослідником, кавалером ордену Марії Терезії Олександром ДЗЕМБАСОМ.

– Які надії на реконструкцію має Невицький замок? Чи достатньо грошей і що саме планується реконструювати?

– Надії, безумовно, є той грант, який ми виграли – незначний, сума для того, що можна зробити, мізерна. Принаймні, у нас з’явився шанс вивести пам’ятку з аварійного стану. Оце і є основним завданням проекту, який повинен бути реалізований у цьому та в наступному році. Певні зрушення вже маємо. Сподіваюся, що в 2019 році кошти буде освоєно. Проект передбачає насамперед ремонт дахів, один з яких вже впав, а другий, на великій вежі, от-от впаде. Наголошу, що ці дахи – не історичні, просто в нашому уявленні вони сприймаються вже так. Основний дах на центральній замковій вежі було зведено у 20 роках минулого століття чехословацькою владою.  Крім того, паралельно з цим у проекті йдеться про укріплення найбільш аварійних ділянок стін. Та основне питання – вирішити юридично майбутнє Невицького замку. До речі. не тільки його, але всіх пам’яток замкової архітектури Закарпаття. Нам потрібна довготривала програма, юридична особа, яка б займалася питаннями фортець. Маю на увазі першочергово такі занедбані пам’ятки, як Хустський, Середнянський, Невицький, Королівський та інші замки. Наголошу, що Закарпаття – єдина область в Україні, яка не має історико-архітектурного чи історико-культурного заповідника. Але хоча б добре, що розуміння з боку владних структур, зокрема ОДА, є. Проблему намагаються вирішити. Уже сформовано робочу групу по створенню заповідника, яка повинна опікуватися всіма замками Закарпаття. Отже, як просуватиметься справа, побачимо в перспективі.

Чи відреставрують на Корзо в Ужгороді зливневу каналізацію?

Про це газеті «Неділя Закарпатські новини» розповів Ужгородський міський голова Богдан АНДІРІЇВ.

– На Корзо решітки для зливової каналізації місцями виламані, зігнуті, старі. Чи планується їхня заміна?

– Їх постійно крадуть. Після проведення капітального ремонту цієї ділянки решітки встановимо нові. Інакше питання вирішити не можна. На жаль, проблема із крадіжками люків та решіток залишається.

За фактом умисного вбивства мешканця Берегова поліція розпочала слідство.

У порядку статті 208 КПК України підозрюваного у злочині затримали до ІТТ.

Вчора, 27 листопада, до поліції із заявою про виявлення тіла свого 49-річного співмешканця звернулася 34-річна берегівчанка, повідомоляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

За викликом виїхали правоохоронці та медики. Останні констатували – на тілі чоловіка виявлено тілесні ушкодження, що призвели до смерті.

За фактом умисного вбивства у поліції відкрили кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України. Правоохоронці встановили, що за кілька годин до смерті, потерпілий разом зі своєю співмешканкою та 43-річним товаришем відпочивали за місцем проживання загиблого. Під час застілля, між потерпілим та гостем виник конфлікт, у ході якого останній вдарив господаря пляшкою по голові. Після цього чоловік взяв дерев’яне поліно та наніс потерпілому ще кілька ударів по голові. Від отриманих травм 49-річний помер.

Газета «Неділя Закарпатські новини» вже не раз піднімала питання озеленення Ужгорода.

На жаль, клумби у місті бажають кращого.

Навіть герб Ужгорода  на площі Поштовій є досить примітивним і розгледіти в ньому символ міста досить важко.

У нас немає ні квіткових годинників, як в інших обласних центрах України, ні якихось взагалі квіткових композицій, які б привернули увагу туристів.

Хоча природні умови для вирощування квітів та різних екзотичних рослин на відкритому повітрі  у  нашій області найкращі в державі.

При цьому столиця Закарпаття досі не має чим похвалитися у плані ландшафтного дизайну.

І це при тому, що ми щовесни чекаємо на потоки туристів, які їдуть милуватися сакурами.

Але ж їх можна зацікавити й іншими цікавинками… до того ж у інші періоди, адже японська вишня цвіте всього два тижні.

zakarpatpost.net