Як змінилася Липова алея в Ужгороді та як довкола неї продовжують кипіти пристрасті

Фото старої липової алеї в Ужгороді, закладеної чехами на сторінці газети «Неділя Закарпатські новини» у Фейсбуці дуже швидко почало набирати перегляди та перепоширення. Люди активно коментують світлину, яку вмістив до своєї книги «Ужгород відомий і невідомий» Йосип Кобаль.

Ужгородці вболівають за долю набережної і ось що пишуть:

«Вся набережна з природних компонентів-земляне покриття, дерева, кущі, трава, доглянуті укоси, що ведуть до річки! Таким же чином до цих пір оформлені багато відомих парків Європи! Мінімум урбанізму – максимум живої природи! Такою її пам’ятають старожили міста!»
«А ще стоять ергономічні лавки, біля яких не видно сміттєвих урн. А їх немає з тієї причини, що тоді не було прийнято смітити. Вже за радянської влади мусорки стояли біля кожної лавки, але сміття частенько кидали мимо них. Незрозумілу роль відіграють не дуже високі білі стовпи, що стоять на однаковій відстані від лип з правого боку. Може вони служили базою для витких рослин?»Ну тепер добре видно яким був чеський бордюр. Довгим, кам’яним, бруси широкі і світлі!».

Однак останнім часом набережна стала яблуком роздору між ужгородцями. Спочатку  – з приводу ремонту. Потім пристрасті затихли і там встановили страхітливий пам’ятник жертвам Голодоморів. Цікаво, що активісти, які виступали проти ремонту набережної і кричали найбільше, коли мова пішла про демонтаж залізного п’ятиметрового монстра, чомусь замовчали. Невже їм заважає лише нова сучасна бруківка?

А відремонтована частина набережної виглядає справді гарно.

Нагадаємо, що на сайті міськради триває збір підписів про те, аби пам’ятник «Свіча пам’яті» перемістити в інше місце.

Підтримати петицію можна за посиланням.

zakarpatpost.net