Ужгород перетворюється на лебединий рай

Довкола ужгородських лебедів багато різних історій. Відколи пернаті облюбували місто, більшість закарпатців їх так полюбили, що з сіл і райцентрів навіть приїжджають фотографувати білоперих красенів, пише газета «Неділя Закарпатські новини»

Було чимало пригод і з підгодівлею птахів. Утім зараз нарешті люди усвідомили, що хлібом годувати їх не треба і люб’язно пригощають їх овочами.

На жаль, не обійшлося без прикрощів. Цього літа на «Кірпічці» з лебединою родиною трапилася неприємна історія, коли тато-лебідь зачепився за рибацький гачок. На щастя, птаха спіймали і визволили від металу в лапці. Однак потім під час тренуівального польоту одне з лебедят загинуло, а Гошу мама вигнала зі зграї.

А згодом на Ужі з одним із лебедів трапилася трагедія. Його підстрелив мисливець. Хоч птаха і виходжували, але він не вижив.

А на «Кірпічці» тим часом далі вирують пристрасті. Мама вигнала зі зграї самця-сина Гошу. Чому це трапилося – точно невідомо, але він був найбільшим і найактивнішим пташенятком у виводку.

Наразі Гоша чудово літає і давно живе один, а батьки поволі відділилися й від іншизх дітей.

На Уж з приходом осені продовжують прилітати інші лебеді. Спочатку їх було двоє, потім прилетіли ще три. Тепер мдолучилися ще й двоє молодих.

Ймовірно, невдовзі їх стане ще більше, адже в Ужгороді вже традиційно зимують цілі зграї цих прекрасних птахів.

Цікаво, що хоч вони й вірні одне одному до кінця життя, та пари створюють між собою далеко не всі. Навпаки, більшість лебедів потомство не виводять, живуть зграйним життям і навіть чубляться між собою.

Як би там не було, а лебедям у нас неймовірно радіють.

Ось як активно коментують фото газети «Неділя Закарпатські новини» ужгородці в соцмережі на сторінці:

  • Бережіть лебедів, щоб не трапилось з ними лиха. Милі, ніжні, прекрасні птахи.
  • Яка ніжність і краса. Це вже добре, що вони полюбили Ужгород. Якби ще і люди любили його. Щоб навчились тримати в чистоті.
  • Як добре, що Ужгород перетворюється на лебединий рай. Ці королівські птахи такі граційні, такі величні, що за ними можна спостерігати годинами. Вони поводяться так поважно, мають дійсно царські манери. Трохи сповільнені, порівняно з качками, але все ж неперевершені!
  • Чудово, що в нас є лебеді-шипуни. Щодо чорних лебедів, то існують досить цікаві факти. Вони часто створюють пару з двох самців. Самка їм потрібна тільки для відкладання яєць. Після цього її можуть вигнати з гнізда. А яйця висиджують самці. А от у 2006 році стався курйозний випадок. Самка чорного лебедя Петра, яка мешкала на водосховищі в Німеччині, «створила пару» з катамараном, зробленим у формі лебедя. Вона завжди плавала поруч з ним і навіть виявляла агресію по відношенню до людей, які підходили до судна. У зоопарку її намагалися парувати з самцями, але спроби виявилися марними. Шкода, не знаю, як складалася її доля потім.

Загалом коментарів багато. І це свідчить про те, що білоперих пернатих у місті полюбили, а Ужгород вважають справжнім лебединим раєм.

zakarpatpost.net