Українці масово відмовляються від свинини

Людей лякають ціни, але тенденцію схвалюють дієтологи

Через серйозне зниження попиту на свинину в Україні виробники цього виду м’яса змушені скоротити його заготівлю. Журналісти “Сьогодні” з’ясували, яку альтернативу свинині вибирають українці і що про це думають дієтологи.

Світлана торгує свининою на ринку. Зараз биточне м’ясо коштує 120 грн/кг, реберця – 100 грн/кг, задня частина без кістки – 120 грн/кг. Продавщиця каже, що через високі ціни попит на свинину за останній час скоротився майже в два рази.

“Менше люди стали купувати і сало. Немає у людей грошей”, – говорить Світлана.

Підтверджують її слова і відвідувачі ринку. Так, споживачка Євгенія зізнається, що стала купувати менше м’яса – максимум кілограм на місяць. Її пенсія 1500 гривень не дозволяє більшого.

“Беру свинину, тому що вона дешевша – 90 гривень. Іноді беру. Купую десь кілограм, роблю з неї котлети і в морозилку кладу”, – розповідає Євгенія.

А ось Валентина Миколаївна запевняє, що яловичина краща – нехай і дорожча, зате смачніша.

“Тому пельмені, якщо з однією свининою, вони не такі. А коли разом свинина і яловичина – зовсім інші пельмені”, – зазначає жінка.

Погоджується з нею і дієтолог Людмила Гончарова. Вона радить зменшити вживання свинини, адже не кожен шлунок може перетравити кількість жирів, що міститься в м’ясі або салі. До того ж зазвичай невідомо, чим годували свиню.

“У свинині міститься у великій кількості білок гістамін, який при надмірній кількості викликає запальні процеси в організмі. Аж до алергічних реакцій. Тому краще вибирати баранину і телятину. Це жири, які не відкладаються на стінках судин”, – вважає Гончарова.

Щоб зменшити шкоду від свинини, її слід приправляти спеціями і їсти з зеленню та свіжими овочами. Все це допоможе травленню.

Як зазначали раніше експерти, свинини в Україні стає все менше, адже у вітчизняному свинарстві накопичилося багато проблем. Поголів’я свиней в Україні різко знизилося – за два роки воно зменшилося на 2 млн голів. У 2010 році в країні було більше 90 племінних заводів, а в 2018 році залишилося вже 48.

Крім того, Україна повністю втратила дві породи свиней – миргородську і велику чорну. При цьому українські аграрії вважають свинарство невигідним – на вирощування однієї тварини потрібно кілька років, а прибуток ледве покриває витрати. А тому дефіцит вітчизняного м’яса покривається імпортом.

zakarpatpost.net