Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 1 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

Учора zakarpatpost.net повідомляв, що вода на Кірпічці примерзла і люди викликали рятувальників, аби вони звільнили для лебедів від криги більшу ділянку, адже у птахів, аби плавати та шукати їжу залишалася невеличка незамерзла площа приблизно 5 на 5 метрів.

Сьогодні історія мала продовження.

По-перше, на озеро прийшли діти, які дуже галасували і гралися на кризі. По-друге, через холод усе ж для птахів залишалося мало місця для плавання. Тож родина з однією молодою лебідкою перелетіла на Уж.

На озері залишилося лебедя з хворим оком. Найменша лебедиця, що є найбільш слухняною і яка найгірше літала, зараз із батьками.

Однак постало питання, що робити з лебедям, яке залишилося на озері.

Як повідомила Andrianna Andrijivna , птаха взяла на перетримку родина Ігоря.

Дивні забобони при хрещенні дитини можуть зіпсувати життя 

Кажуть, що діти – це квіти життя, але додають, що під своїм вікном достатньо двох-трьох, інші нехай цвітуть під чужими.

На Закарпатті так вважають не всі, бо за рівнем народжуваності область постійно в лідерах у межах України. Хоч бейбі-бум у всій державі давно пройшов, та все ж, за даними головного управління статистики,   кожна четверта закарпатська породілля є багатодітною мамою, торік 742 жінки народили четверту дитину, 386 – п’яту, 262 – шосту, 141 – сьому, 227 жінок – восьму і більше дітей, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

У наш час, коли на кожному кроці чути нарікання про важке життя, низькі зарплати та відсутність роботи, така ситуація є дещо дивною, бо кому на голову закарпатки приводять на світ стількох нащадків – собі чи державі… а може більшість просто народжує заради того, аби отримувати соціальну допомогу?

Наразі з’ясовувати причини багатодітності ми не будемо, поговоримо про забобони, пов’язані з дітьми.

Газета «Неділя Закарпатські новини» дослідила найбільш розповсюджені з них, аби розвіяти міфи у їхню всепереможну силу та вплив на наше життя.

На об’їзній автодорозі міста Хуст водій «Chery Amulet» виїхав на зустрічну смугу руху і зіткнувся із «Audi A5» . Водій та одна з пасажирок «Chery» загинули на місці. За фактом автопригоди розпочали слідство.

Вчора, близько 17.35 год,  на лінію «102» надійшло повідомлення про автомобільну аварію з потерпілими неподалік міста Хуст.

На місці ДТП поліцейські слідчо-оперативної групи Хустського відділу поліції встановили попередні обставини пригоди. Як з’ясували правоохоронці, 51 –річний водій «Chery Amulet» , мешканець села Липча, що на Хустщині, на об’їзній дорозі районного центру виїхав на зустрічну смугу руху та допустив зіткнення із транспортним засобом «Audi A5».

Внаслідок удару водій «Chery Amulet», його 21-річна донька загинули на місці трагедії. 51-річну дружину водія, яка також була пасажиром автомобіля, з тяжкими травмами доставили до реанімаційного відділення районної лікарні.

Пік винайму кімнат в Ужгороді припадає на серпень, коли житло шукають студенти, однак зараз також є чимало пропозицій і бажаючих знайти недороге житло.

Як повідомили в газеті «Закарпатські оголошення», оренда кімнати у квартирі чи будинку з господарем в Ужгороді коштує в середньому 1500-2000 гривень.

Утім є ціни й вищі. Скажімо, у районі Дастору – одна кімната обходиться у 3 тисячі, на Заньковецької господарі пропонують 2 кімнати за 5 тисяч гривень.

На Корятовича, у самому центрі міста, за кімнату господар просить 5585 гривень.

На Минайській неподалік від «Сільпо» – за 1500 гривень.

Утім можна знайти житло навіть за тисячу гривень. Щоправда, господар вказав лише, що знаходиться вона у спальному районі і не назвав вулицю. Утім за телефоном можна з’ясувати деталі.

А родин із власників нерухомості пропонує квартири у різних частинах міста по 1750 гривень.

На частині області вже зима не тільки календарна, у горах випав сніг і там зараз просто казково гарно.

Щоправда, температура повітря на Міжгірщині градусів на 10 нижча, ніж у низинних районах.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» вирушив на Синевирський перевал шукати зиму і знайшов дивного кота, що любить валятися в кучугурах та полюбляє холод.

Як правило, кішки – тварини теплолюбні, яким взимку подобається сидіти в приміщенні бажано десь біля радіатора чи каміну. Утім синевирський Барс не такий.

Він комфортно почувається на морозі і до хати – ні ногою.

25 листопада Софія Рознійчук з палаючого будинку врятувала трьох братів, яким 6 років, 5 та 1 рік і 7 місяців та 2-річну сестру. З ними був дядько — Василь Іванович, 51 рік. Має хворобу ніг, не може пересуватися, пише gazeta.ua.

Хата зайнялася близько 22:00, коли всі лягали спати. Доки Софія рятувала братів і сестру, пожежу побачили сусіди. Першими на допомогу поспіли Богдан Либавка та Іван Табака. Витягли з хати чоловіка.

Батьки дітей 26-річна Раїса Юзепчук та 41-річний Михайло Рознійчук того вечора були в райцентрі.

— У них ще є грудне маля. Сильно застудилося, повезли в лікарню, — розповідає 42-річний Іван Табака. — Про пожежу телефоном сказала сусідка. Ми з жінкою вскочили в машину і помчали на допомогу. Біля будинку вже був Богдан Іванович. Він недалечко від Раїси живе — через річку. Діти стояли на морозі голі й босі. Видно, що зібралися до сну. Хата дерев’яна, все палало і рушилося. Але на свій ризик полізли всередину. Найшли дядька і витягнули через вікно.

Сусіди вкутали дітей у свій одяг та відвезли в лікарню.

Поліцейські Тячівщини  працюють над розкриттям злочину, який нещодавно трапився в селі Колодне.
Кримінальне провадження за частиною 4 статті 187 кримінального кодексу України розпочали після звернення до правоохоронців 71-річного пенсіонера. Чоловік розповів, що пізно ввечері до його будинку проникли невідомі в масках, зв’язали його  і 62-річну дружину і викрали понад 300 тисяч гривень. Окрім заощаджень, нападники відібрали в пенсіонерів мобільні телефони.

У ході оперативно-розшукових заходів працівники Управління карного розшуку ГУНП в Закарпатській області та відділу кримінальної поліції Тячівщини встановили особу та затримали одного з фігурантів злочину.

Слідчі Тячівського відділу поліції повідомили 45-річному мешканцю села Угля про підозру в скоєнні розбою. Тячівський районний суд обрав йому міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб із можливістю внесення застави.

Трапляється з тобою інколи таке, про що ти і думати не міг, що і приснитися тобі боялося, що не входило в жодні твої захмарні та запаморочливі плани… Але трапляється. Оце лежиш собі, думаєш собі про високе, обмірковуєш ідею нового твору, мрієш про подорожі і пригоди на Мальдівах чи в Австралії, фантазуєш про райське життя десь на околиці Ріо-де-Житомира, а тут раз – і на тобі! Неочікувана, але банальна пропозиція, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Але чим можна спокусити такого досвідченого чоловіка, як я? Навіть уявити важко… Можна би звичайно якимось маленьким мільойнчиком доларів, та ж ніхто не пропонує. Можна, певно, і ще чимось подібним спробувати, але я, битий чоловік, за якого не те що двох – трьох небитих дати можуть. Та теж не дають. І я знаю чому. Тому що тим, хто брав, давно уже дали. А я не продавався, не був флюгером, не міняв позиції (не плутати з позами), не перебігав із партії в партію, не міняв шапок…

Працівники Свалявського відділення поліції в порядку статті 208 КПК України затримали мешканця села Родниківка. Рухаючись дорогою на автомобілі «ГАЗ», нетверезий водій пошкодив кілька інших авто. Під час затримання чоловік намагався втекти та чинив опір поліцейським, повідомляє поліція Закарпаття.

За фактом слідчі відкрили кримінальні провадження Вчора, 30 листопада, після 21:00, правоохоронці Свалявщини отримали повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду в селі Поляна. На місце події одразу виїхали працівники групи реагування патрульної поліції.

Як встановили поліцейські, водій автомобіля «ГАЗ-66», імовірно перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, після скоєння ДТП рухався в напрямку села Плоске, при цьому пошкоджуючи інші автомобілі. На попередження поліцейських припинити протиправні дії чоловік не реагував.

Морози і холод не страшні ужгородським квітам. Унікальні рослини столиці Закарпаття дивують протягом цілого року. Навіть взимку. У Боздоському парку троянди продовжують цвіти, незважаючи на погодні умови.

Квіти хоч і трохи зів’яли, хоч і примерзли, але пелюстки з них так і не осипалися. Хоча поруч дерева вже зовсім без листя. Напевно, рослини на Закарпатті такі ж витривалі, як і люди. І все ж, морозостійкість ужгородських троянд зачаровує й надихає.

Пристрасті довкола набережної Незалежності в Ужгороді киплять давно. Зараз вони вже трохи стихли, адже мешканці міста побачили, як гарно виглядатиме оновлена частина улюбленого місця для прогулянок.

Наразі проїжджу частину набережної заасфальтовано, а на тротуарі, через який власне і виник конфлікт, роботи тривають. Якби активісти не блокували роботу ремонтників, зараз було б зроблено набагато більше.

Тим не менше, хтось досі оплакує стару радянську шлакобетонну бруківку і вирішив напевно на одній із лавиць похмелитися.

Хоч пляшка порожня, та ні її, ні два одноразові стакани в смітник ніхто не викинув. Наслідити за собою таким чином у нас дехто дійсно любить, а при цьому ще й пафосно говорити про європейські цінності, про чистоту і порядок.

zakarpatpost.net