Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 3 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді почав зникати пішохідний міст. Проблема з освітленням виникла не сьогодні. Уже близько двох тижнів із освітленням пішохідного мосту відбувається щось дивне.

Наразі із боку філармонії він світиться, а з боку Театральної – ні.

Вигляд такий, ніби міст поглинула якась потойбічна істота.

Утім… аномалії-аномаліями, жарти-жартами, а за освітленням треба стежити, бо гарно підсвічені  мости вже давно стали візитівкою нічного туристичного Ужгорода.

На Ужі вже 9 лебедів. До тих, що були тут раніше, нещодавно долучилися королівські птахи з озера Кірпічка. Коли водойма почала замерзати, їм залишилося дуже мало місця для плавання.

Одну лебідку забрали ужгородці на період холодів на перетримку. Там є озеро і молода птаха почувається добре.

А на річці наразі на річці дев’ять лебедів – 2 молоді та сім дорослих. Двоє з них плавають  під мостом, інші – вище по течії.

Лід на Ужі підтанув, однак місцями ще є, але птахам уже легше харчуватися. Качки смішно пересуваються кригою.

Тим часом ще 9 лебедів облюбували  собі чорні озера. Кажуть, що кір пічне лебюедя Гоша наразі долучилося до цієї зграї.

Будемо сподіватися, що білоперих красенів невдовзі стане ще більше, адже минулої зими їх тут було близько трьох десятків.

Чутки, що з’являються на Закарпатті у зв’язку із запровадженням воєнного стану в окремих областях, не відповідають дійсності

Про це інформує прес-служба Закарпатської ОДА.

Інформація про нібито смс- та телефонне сповіщення про призов на військові збори чоловічого населення області віком 18-60 років не відповідає дійсності і носить провокативний характер. На цьому під час брифінгу у Закарпатській ОДА наголосили виконуючий обов’язки голови облдержадміністрації Ярослав Галас та військовий комісар Закарпатського обласного військового комісаріату полковник Богдан Череміський.

– Закарпаття не потрапило у перелік областей, де введено правовий режим воєнного стану, але й тут військові комісаріати перейшли на особливий режим роботи, – зазначив Ярослав Галас. – Загалом ситуація в країні спровокувала появу низки чуток, зокрема, й у нас в області. Так, мали місце дзвінки з невідомих номерів до органів місцевого самоврядування від імені військкоматів з вказівкою зібрати на військові навчання чоловіків віком 18-60 років. Вже неодноразово ці чутки, які, у тому числі, можуть розповсюджувати ворожі нам спецслужби, спростовували відповідні органи. І ми ще раз звертаємося до населення і до представників ЗМІ з проханням перевіряти інформацію і не сіяти паніку.

Двоє неповнолітніх ромів, один з яких мешканцем Берегова, а інший – села Холмець Ужгородського району, (до речі, жонатий), уже притягалися до відповідальності через крадіжки, але обох звільнили від покарання, призначивши випробувальний термін, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Утім на шлях виправлення вони не стали, а продовжували промишляти крадіжками.

Отже, берегівчанин за попередньою змовою ще з двома неповнолітніми, побачивши в Ужгороді припаркований автомобіль  через неповністю зачинене скло на лівій передній дверці (з боку водія), викрав з салону гаманець, у якому було 5700 гривень. Після цього гроші між собою підлітки поділили.

А невдовзі хлопець разом із мешканцем Ужгородщини подався на пошуки пригод на автовокзал. Було близько 21 години. Юнаки побачили чоловіка, що спав на лавиці. А поруч із ним рюкзак. Не довго думаючи, вони забрали рюкзак і спробували якомога скоріше втекти. Але не вдалося. Їх затримали працівники поліції.

Колишній лісничий Утеріцького лісництва, якого підозрюють у вбивстві червонокнижної Рисі, намагається через суд поновитись на посаді. Резонансна справа бере свій початок з осені 2017 року.

За цей час, прокуратурою відкрито кримінальне провадження. Зі сторони ж Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства а також Рахівського лісо-дослідного господарства, в якому працював лісничий, останнього звільнено із займаної посади. Цьому передувала службова перевірка, яка була на особистому контролі начальника Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Валерія Мурги.

Тільки у понеділок із усезнаючого Фейсбуку я дізнався, що почалося свято, про яке я і не знав, і не відав. Я ж міг його пропустити, не відзначити, не відсвяткувати з друзями, не підняти келих за себе мужнього, просто пропрацювати до вечора і так і не дізнатися про такий важливий привід… Але Інтернет є і на роботі, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Отже, трохи офіційної інформації: Міжнародний день чоловіків — щорічне свято, котре святкується 19 листопада. Вперше його відсвяткували 1999 року в крихітній країні Тринідад і Тобаго, що на островах у Карибському морі. Це чи не єдине у світі свято, яке приурочене не до дня народження якоїсь визначної особистості, а до дня народження простого звичайного чоловіка. Засновник свята Доктор Джером Тілуксінґ разом з однодумцями почав відзначати День чоловіків у день народження свого батька, якого вважав ідеальним прикладом для наслідування у всіх відношеннях. У дуже короткий термін це свято знайшло підтримку в інших країнах Карибського басейну, в Австралії, в країнах Північної Америки, Європи, Азії, а також у ООН та в ЮНЕСКО. Наразі цей день визнаний офіційним святом у більш ніж 50 країнах світу.

Завтра, 4 грудня, Міжнародний пункт пропуску «Лужанка», що на кордоні з Угорщиною, не працюватиме з 10.00 до 16.00.

Про це повідомили у Західному регіональному управлінні ДПСУ.

Причина – відключення електроенергії. Громадян просять врахувати дану інформацію під час планування закордонних поїздок.

14-річну мешканку Берегівського району поліцейські відділу поліції розшукали і доставили додому. Загрози здоров’ю та життю дівчини нема.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпаття.

Вночі 3 грудня до поліцейських Берегівського відділу поліції надійшло повідомлення від мешканця села Гут про зникнення його неповнолітньої сестри. Заявник повідомив, що його 14-річна сестра зібрала свої особисті речі і пішла з дому.

Співробітники сектору реагування патрульної поліції спільно з працівниками ювенальної превенції одразу почали пошуки дитини. За кілька годин після повідомлення до поліції, дівчину розшукали у місті Берегові, куди вона поїхала до свого знайомого.

До правоохоронців звернувся 52-річний громадянин Туреччини, який приїхав в Україну у якості туриста. Іноземець повідомив, що на проспекті Свободи у нього з рюкзака було викрадено гаманець, в якому знаходилось 300 доларів США, 250 турецьких лір, 2000 гривень, банківські картки та посвідчення водія. Загальна сума заподіяних збитків – близько 14 000 гривень.

Правоохоронці встановили, що до вчинення крадіжки причетна 25-річна жителька міста Берегове Закарпатської області. Викрадене у туриста майно у неї вилучене.

За фактом відкрите кримінальне провадження за ч.1 ст.185 Кримінального кодексу України (крадіжка). Статтею передбачене покарання включно до позбавлення волі на строк до трьох років.

Цієї ночі після похолодання нарешті трохи потеплало. Однак разом із тим, що сильні морози трохи відступили, у Карпати прийшла не календарна, а справжня зима.

Більшість населених пунктів області уночі притрусило снігом.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» зробив унікальні фото засніжених гірських районів Закарпаття.

На Міжгірщині зараз казково. Повітря чисте, мов кришталь, дихається легко і всюди пахне свіжістю.

Дорога тягнеться вузьким серпантином і веде ніби в інші світи. Тут справді по-інакшому сприймається життя і довкола чистіша, ніж у містах енергетика.

Сніг невеликий, але він гармонує з чистотою довкілля і засніжені ялини створюють новорічний настрій.

zakarpatpost.net