Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 7 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

У неділю потяг Мукачево – Будапешт нарешті здійснить свій перший рейс. За 6-годинну поїздку доведеться викласти 23 євро (726 гривень).

Про це повідомив глава правління “Укрзалізниці” Євген Кравцов на своїй сторінці у Facebook.

Цитуємо без змін:

“Відтепер вже офіційно.

Довгоочікуваний перший рейс сполученням «Мукачево-Будапешт» стартує з 9 грудня цьогоріч. Це буде щоденний прямий безпересадковий маршрут. Рухомий склад, що курсуватиме євроколією, належить Угорським залізницям. Ми зі свого боку збудували окрему платформу, відремонтували колію, засоби сигналізації та зв’язку.

У дорозі поїзд – близько 6 годин. З переваг – не витрачатимемо час на технічні операції для курсування на вузькій колії. Це зекономить час.

Понад 60 сучасних спортмайданчиків і дві спортивні арени збудують на Закарпатті у рамках реалізації проектів регіонального розвитку

До кінця 2021 року на Закарпатті звершать будівництво і відкриють понад 60 сучасних спортивних майданчиків, 20 із яких здадуть в експлуатацію вже у 2019 році. Про це під час засідання Ради регіонального розвитку області розповів голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

– Вже наступного року буде здано в експлуатацію 20 сучасних спортивних майданчиків, будівництво яких почалося цьогоріч за рахунок субвенції з державного бюджету та співфінансування з місцевих бюджетів, – зазначив Геннадій Москаль. – А до кінця 2021 року таких майданчиків на Закарпатті буде збудовано ще понад сорок.

Зараз за рахунок Державного фонду регіонального розвитку повним ходом іде реконструкція двох стадіонів – «Авангарду» в Ужгороді і «Карпати» в Хусті.

Звичайно, не всі імена, які закарпатці бачать у ТОПі, абсолютно кожному подобаються. Та й подобатися всім практично не можна.

Тож головним критерієм у ТОПі «Впливові люди Закарпаття» є те, що ці люди зробили для Закарпаття.

«Очевидно, у кожного свої еталони бачення впливових людей, – каже редактор журналу, заслужений журналіст України Тетяна Вашаргелі. – Але, в першу чергу, це – присутність у публічному просторі, можливість висловлюватися і доносити свої меседжі. Не завжди ця впливовість із знаком «плюс», є персони, до яких у соціумі різне ставлення, але, на нашу думку, це – ті люди, які заслуговують того, щоб про них знали».

Якими засобами народної медицини варто користуватися закарпатцям? Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла головний редактор популярної на Закарпатті газети «ПОРАДИ» Людмила СУБОТІНА – людина дуже комунікабельна, високоерудована, справжній трудоголік, відкрита душею та обізнана не лише в журналістиці, але і в багатьох галузях, яка вміє не лише писати матеріали, але й верстати їх, робити до них колажі, тобто якій чудово відома вся газетярська «кухня».

– Я б не рекомендувала захоплюватися народною медициною людям, які в цьому не розбираються. У «ПОРАДАХ» є сторінка «Ваше здоров’я», в кожному номері друкуємо консультації фахівців з різних галузей медицини, інформацію про корисні властивості рослин, народні рецепти тощо. Але на сторінці є і застереження: самолікування може бути шкідливим. Звичайно, є загальновідомі народні ліки – малина і липа при застуді, сіль і сода – при запаленні горла, чорниці (або ж яфини) – при діареї.

А ось лікувальну силу кульбаби мало хто використовує. Якось після повернення з відпочинку побачила, що на нозі з’явилася пляма, розміром з п’ятикопійкову монету, згодом шкіра зовсім ороговіла і почорніла. Я консультувалася у трьох дерматологів, кожен ставив свій діагноз, призначав чергову мазь, але результату не було. Тоді за рекомендацією тітки по кілька разів на день змазувала пляму свіжим соком кореня кульбаби. За п’ять днів (!) шкіра почала відновлюватися, а зараз і сліду ніякого не залишилося. Знаю, що таким же чином сусідському хлопчику вилікували на нозі рану, яка дуже гноїлася.

У США люблять українців, бо ми трудолюбиві, готові працювати наднормово

Яким є життя а Америці? Чи легко там нашим землякам даються гроші? Чи справді все так безхмарно, як дехто собі думає?

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» познайомився з чоловіком, який майже 20 років живе у Сполучених Штатах і працює далекобійником. Вадим розповів, що їздив туди на заробітки, а зараз приїхав додому провідати рідних, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Його розповідь вразила не лише тим, якою нелегкою працею він заробляє на хліб щоденний, але й тим, як змінилося за цей час  ставлення родини, яка залишилася тут, у Перечинському районі, до нього.

«Я для дружини та доньки став чужим. Спілкуємося останнім часом не дуже часто. Мене вони не чекають, але радіють грошам, які надсилаю. Вдома був усього кілька разів. Побудував у рідному селі будинок, сім’я має усе необхідне, – каже він. – Але у стосунках відчувається холод. Та й я вже відвик від них також. Їду, наче просто до знайомих людей».

За минулу добу працівники груп реагування патрульної поліції Закарпаття  задокументували факти керування транспортними засобами у стані алкогольного сп’яніння в Хустському та Виноградівському районах.

У селі Пушкіно Виноградівського району працівники групи реагування патрульної поліції зупинили для перевірки автомобіль марки «Vоlkswаgеn» іноземної реєстрації, про водія якого правоохоронцям надійшла інформація від громадян, що той може перебувати в стані алкогольного сп’яніння. Про це повідомляє поліція Закарпатської області.

За кермом перебував місцевий житель, якого суд уже позбавив права керування. Тепер він знову був у стані алкогольного сп’яніння. Від проходження медосвідування водій відмовився. У присутності свідків правоохоронці склали на чоловіка адмінпротокол за повторне керування в стані алкогольного сп’яніння і без  водійського посвідчення та відсторонили його від керування.

Співробітники Виноградівського відділення поліції за фактом умисного наїзду автомобілем марки «Mitsubishi Lancer» на п’ятьох місцевих мешканців проводять слідство. Внаслідок удару 34-річна сестра водія загинула, інші четверо отримали тілесні ушкодження.

Працівники слідчого відділу Виноградівщини проводять розслідування за фактом умисного вбивства та порушення правил безпеки дорожнього руху, що  спричинило  потерпілим тілесні ушкодження, повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Як з’ясували поліцейські, 35-річний мешканець міста Виноградів, рухаючись на вулиці Космонавтів у районному центрі, на ґрунті неприязних  відносин умисно здійснив наїзд автомобілем на свою 34-річну рідну сестру. Поряд з жінкою на вулиці перебувало ще четверо місцевих жителів – співмешканець потерпілої та сусіди. Усі виноградівці внаслідок зіткнення з машиною отримали тілесні ушкодження середньої та легкої ступенів важкості. Жінка від отриманих  травм померла у реанімаційному відділені лікарні.

Ужгородське лебедине царство стає все більшим. До лебедів на Ужі приєднуються все нові птахи, хоча й ті, що там оселилися часом кудись відлітають.

Зараз на річці 14 білоперих красенів, серед яких аж четверо молодих.

Тим часом волонтери закликають підгодовувати їх саме тепер, у морози. Але застерігають, робити це потрібно не хлібом. Найкращою їжею для пернатих є дрібно натерті на терці овочі, а також крупи (залиті на кілька годин гарячою водою). Однак не треба годувати лебедів відходами, вони не свині і їхній організми не може перетравити будь-яку їжу.

Прилетів на Уж і блудний син Гоша. Фото молодого вигнанця оприлюднила Алла Ковтун.

Укрзалізниця найближчим часом оголосить про призначення додаткових поїздів на новорічні та різдвяні свята.

“Цього року планується призначити близько 30 пар таких поїздів”, – повідомила компанія.

Вони курсуватимуть у напрямку зимових курортів України, зокрема до Івано-Франківська, Ужгорода, Львова, Чернівців.

Продаж квитків на додаткові поїзди відкриють після реалізації усіх місць у цілорічних поїздах.

Ужгородцям подобається залишати сліди на землі. Щойно забетонували ділянку на площі Петефі, як її невдовзі потоптали перехожі.

Загороджувальні знаки на декого не діють. Хоча те, що бетон свіжий, видно і без них.

Справа не в тому, що цю ділянку вистелять бруківкою і сліди в історії помітять хіба що через декілька століть після археологічних розкопок, якщо вони будуть проводитись, а в тому, що заборони на декого не діють зовсім.

І стосується це не лише бетонування доріг, але й лавиць, які в нас люблять ламати, і фотозони… яка весь час опиняється в центрі уваги через те, що літери нищать… і того ж ліхтарного стовпа, який днями тут же, на Петефі, збив чиновник.

Не знають у нас цінувати нове та гарне.

zakarpatpost.net