Закарпатське село має свою вулицю у Києві з американським банком

Скоріш за все, самі селяни цього не знають.

У Києві є вулиця, що співзвучна з назвою закарпатського села у Рахівському районі.

Населений пункт було засновано у 1747 році, в ньому проживає 3505 ділових людей.

До 1947 село називалось Трибушанами, бо тут (за однією з місцевих легенд) жили три брати Бушани. У 1898 р. офіційну угорську назву селища було дещо змінено: з Трибушан на «Теребеш на Білому Потоці».

А от у Києві вулиця Ділова виникла в 30-ті роки XIX століття. Назву отримала від Артилерійського ділового двору, що був розташований між сучасними вулицями Діловою, Василя Тютюнника та Івана Федорова. Колись вона називалася Дмитрова. На деяких будівлях досі збереглися старі таблички з цією назвою.

Сама вулиця не велика, але на ній багато великих споруд. Хоча самі мешканці села Ділового живуть у невеликих одно-двоповерхових будинках і навіть не всі знають, що у Києві на однойменній вулиці є 25-поверхові будівлі. Цікаво, що на столичній Діловій вулиці знаходиться відомий американський банк.

Колишній Діловий двір знаходився під №1 та під № 3. Споруду, що стояла під №1, у 2007 році знесли. Її було побудовано у 1896 році, там розміщувалася одна козацька сотня, цейхгауз та полкова хлібопекарня. Будівлю під №3 звели у 1898 році, у 1912–1913 роках з лівого боку до неї прибудували чотириповерхове приміщення. Там розташовувалися три козацькі сотні, полкова їдальня та кухня, харчові сховища.

Пролягає вулиця Ділова від Тютюнника до Короленківської та Казимира Малевича.

З 1919 року мала назву вулиця називалася Бочковського, на честь українського громадського і політичного діяча. З 1938 року вона мала назву Димитрова на честь представника комуністичного руху з Болгарії. У 2014 році частині вулиці, а в 2015 році – усій повернуто історичну назву.

zakarpatpost.net