Чому на здорових людях не можна заробити

Любомир ГЕЛЯС розповів, з чим у підлітків пов’язана поява прищів, як їх підсаджують на цигарки та чому в нас бути товстим і хворим вважається нормою

Повна версія   

Аптеки на кожному кроці, величезна  різноманітність ліків, широкий вибір їжі у супермаркетах, а здорових усе менше. Дивно, чи не так? І це в області, де найкраща екологічна ситуація в державі, де мінеральні джерела чи не в кожному районі.  Закарпатці все частіше починають замислюватись над тим, що в основному харчування є причиною багатьох захворювань і починають змінювати раціон.

Що ж не так у тому, що ми їмо? Які продукти не можна назвати здоровими? У чому причина більшості захворювань? Чи справді температура і нежить – сигнали для того, щоб приймати антибіотики?

Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з ужгородським актором, який займається оздоровчими практиками Любомиром ГЕЛЯСОМ.

Коли ви замислились над тим, що потрібно змінити раціон, що підштовхнуло до змін і скільки тривав перехід?

Моє харчування не зовсім здорове. Я не сироїд і одночасно – не м’ясоїд. Я не вегетаріанець і водночас не відмовляюся від молочки та яєць. Поясню чому. У мене вдома у холодильнику немає продуктів тваринництва. Але якщо мене запросять додому на гостину і на столі будуть страви, у які мої друзі вклали свою душу та енергію, я їх спробую. Але в моєму щоденному раціоні їх немає.

Здоров’ям займаюся 4 роки. Почалося все з того, що я «витягнув» у 2015 році з хвороби свою маму. У неї був цукровий діабет 2 типу і інвалідність через бронхіальну астму. Сам я на здорове харчування перейшов із 2018 року. До того  я жив зі своїми дідусем та бабусею і вони мене дуже хотіли задобрити їжею. Все, на їхню думку, краще давали їсти мені. Тож кудись від’їжджаючи, я харчувався менш дорогою і елітною їжею – десь банан з’їв, десь яблуко, але при цьому, як я зрозумів, почуваюся краще, менше спав, менше втомлювався. Це були перші моменти. Тоді я зрозумів, що з моїм організмом щось відбувається. Потім почав перевіряти, що таке здорове харчування, що таке відсутність в раціоні продуктів тваринництва, передусім м’яса. Тобто якщо ти харчуєшся пельменями щодня, а потім починаєш їх їсти раз на три дні – відчуваєш кардинальну різницю у здоров’ї.

Зараз я цим займаюся дуже серйозно, їм переважно сиру їжу, лише раз на день варену.

Відомо, що м’ясо пришвидшує старіння організму, викликає багато форм раку. Яку ще шкоду воно може завдати людині?

Нас у сім’ї привчили м’ясо їсти кожен день. Загалом в Україні існує такий стереотип, що якщо ти сідаєш за стіл і на ньому немає там порізаної палки ковбаси, значить ти бідний нещасний і не можеш собі цього дозволити. Мене теж виховали в цих традиціях, які передаються з покоління в покоління. Але якщо подивимось історично, люди м’ясо їли не завжди. Це можна знайти в літературі – як у художній, так і в науковій. Наші пращури, років 100-200 тому, їли м’ясо лише на якісь свята – або релігійні, або коли приїжджали поважні гості. Тоді й борщ готувався з куркою, а зазвичай – без неї. А потім склався такий стереотип, що м’ясо нам потрібно вживати щоденно, бо ми складаємося з білка, а отже – нам потрібен білок, щоб нарощувався наш, рідний, всередині організму. А якщо корова, коза, всі травоїдні не їдять м’ясо, звідки в їхньому організмі білок і як він формується? Якщо подивитися на найсильніших істот планети – усі вони травоїдні. Наприклад, бики на кориді, або які прудкі і швидкі лані, косулі.  Звісно, леопард також швидкий, але… цей хижак  їсть сире м’ясо, не варене, смажене, чи тушковане і в нього зовсім інша травна система.

Щодо захворювань, пов’язаних із вживанням м’яса. А що власне викликає відсутність м’яса? Те, що в людини більший енергетичний потенціал, вона менше спить. Навіть якщо раніше ви їли м’ясо раз на день, а починаєте його їсти раз на тиждень, у вас зникнуть хронічні болі, мігрені, почне зникати зайва вага, ви будете більш бадьорими навіть без кави. Нормалізується робота серцево-судинної системи, зменшиться кількість атеросклеротичних бляшок у крові, у кого проблема зі шкірою – акне, прищі почнуть зникати. Я пам’ятаю себе. Коли бабуся з дідусем щодня мене годували відбивними і котлетами, у кінці першого курсу коледжу  моє обличчя було схожим на кратер місяця.

На цю тему можна говорити дуже багато. Якщо людина хоче їсти м’ясо, нехай хоч не вживає його щодня, як у нас прийнято, а принаймні раз на тиждень. Усім м’ясоїдам, які кажуть: «Боже! Та я без цього продукту жити не можу!» я відповім: «Окей! Купіть собі шматок телятини чи курятини, зваріть його без солі, перцю та будь-яких спецій і з’їжте! Якщо сподобається смак без підсилювачів смаку, значить ви справді любите м’ясо. Якщо ж ні – ви зрозумієте, що любите не м’ясо, а спеції  зі смаком м’яса».

Якось ви написали на своїй сторінці, що молоко – це гній. Розкажіть детальніше про якості молока і його вплив на дорослу людину. Маю на увазі не молоко матері, а коров’яче, козяче, пакетоване в магазинах, загалом молочну продукцію.

Справа в тому, що людина – єдина істота на планеті, яка годує своє потомство молоком після того, як у нього з’являються зуби. Взагалі природою закладено так, що як тільки у ссавців виростають зуби, мама поступово відходить від грудного вигодовування. На той час організм малечі потребує вже іншої їжі, потреба в молоці відпадає і відповідно воно починає зникати. Але що робить людина? Скоює страшний злочин! Як молоко добувається мені розказувати не треба, бо я виріс у селі. Одна справа, якщо людина доїть корову у себе в хліві, де є одна-дві тварини, а інша, коли це робиться на фермах. Почнемо з того, що для того, аби корова давала молоко, вона повинна завагітніти, народити теля. Уже сам процес запліднення – це зґвалтування нещасної тварини, величезний стрес  для неї, адже все відбувається неприроднім шляхом. У Інтернеті є багато відео і подивитись на це може кожен. Далі народжується телятко, але його одразу ж забирають від матері, воно навіть не торкається своїми губами до її грудей. Знову ж у корови стрес. Тож якою може бути якість молока? У тварини відбувається збій і на гормональному рівні, через що йде викид адреналіну у молоко, і її починають навмисне годувати інтенсивніше, аби вона давала більше молока, ніж вимагає цього природа. Потім такий продукт ми починаємо вживати. Але біда навіть не в цьому. Є таке поняття, як соматичні клітини. Нічого в них страшного немає, якби не одна річ.

Ми знаємо, що слизові оболонки обновлюються кожні кілька годин, вони відмирають і відповідно потрапляють у рідини. У даному випадку – у молоко.  Ці клітини самі по собі не страшні, але під ними часто виробники приховують таку хворобу, як мастит – захворювання молочних залоз (утворення в них гнійно-кровяних запалень). Зазвичай на 100 корів хворими є від 5 до 10. Їх знаходять, намагаються лікувати, але поки виявлять, така корова вже дасть не одне відро молока. Кожну корову щодня ніхто не тестує. Молоко зливається в загальну тару і відсоток соматичних клітин перевіряють у співвідношенні на один грам. Таким чином виявляють, скільки корів є хворими і лише так їх шукають. Так само в Інтернеті на цю тему є безліч відео.

Я, як людина, що виросла біля молочних ферм, бачив, як корів годують, як їх доять, у яких умовах вони живуть. Так, зараз виробництво набагато краще, але принцип той самий. Відбувається фізичне і моральне насилля над тваринами. У пастеризованому молоці вбивається все корисне, що там могло бути, а якщо хтось його споживає через те, що організму потрібен кальцій і білок, то це – повна нісенітниця, бо цих елементів там менше ніж у фруктах чи овочах. Усе робиться для тому, що молоко нібито корисне і його можна продати дитині у вигляді йогурта, сирочка, творожка, дорослому нібито треба щодня їсти творог, сир, пити молоко, щоб мати кальцій в організмі. Та насправді доведено, що молоко руйнує кістки, але не буду вдаватися в деталі.

Висновок такий, що якщо ми вживаємо молочні продукти, то вибір краще робити лише на кисломолочних і це не має робитися щоденно.

Наприклад, молоко з кавою, при потраплянні в кишечник не засвоюється. У мене є друзі-хірурги, які стверджують, що при розтині бачать, що такий напій залишається в незмінному вигляді, в якому його було спожито.

Якщо хочете пити молоко – пийте, але лише тоді, коли хочеться його пити. Якщо цю думку вам нав’язав соціум, краще не пийте і, головне, не змушуйте це робити свою дитину! Якщо варите каші, варіть їх на воді і ні в якому разі не на молоці.

Відомо, що чудовою заміною коров’ячому молоку може бути горіхове. Яке саме, на вашу думку, є найбільш корисним та поживним?

Горіхи можуть бути також різними. Є таке поняття, як показник РН. Тобто рівень кислотно-лужного середовища (простіше – оцет, сода). Усе що кисле, закислює і там розвивається патогенна мікрофлора. А при залужнені навпаки корисна мікрофлора. Найкориснішими вважаю мигдаль і бразильський горіх. Вони є лужними. Загалом можна пити будь-яке горіхове молоко, але треба розуміти, що сам по собі горіх – це хороша альтернатива молоку, але при цьому ми мусимо вживати антиоксиданти у вигляді натуральних фруктів разом з горіхами. Поясню чому. У кожному горісі є фітинова кислота, що займає приблизно 3 відсотки від загальної маси. Вона вбирає навколо себе всі ті мікро і мікроелементи, які в майбутньому при потраплянні у ґрунт мусять дати паросток. Грубо кажучи, будь-яка зернинка влаштована таким чином, що якщо не порушуючи оболонки, не перемелюючи той же горіх, він потрапляє в організм і через травну систему  потім виводиться назовні і опиняється в землі разом з фекаліями, проростає. Які ж там повинні бути захисні реакції! Тобто розчепитись у організмі людини чи тварини горіхові не дає оболонка.  А нейтралізуєтьсяї дія кислоти лугами. Тому корисно вживати воду з лимоном. Але не разом з горіховим молоком. Просто в організм щоденно  мають потрапляти антиоксиданти: цитрусові, будь-яка зелень, ківі, яблуко.

Сьогодні багато дискусій з приводу того, скільки потрібно випивати на добу води. Що радите ви? Якого балансу дотримуєтесь?

Існують офіційні дані, не я їх придумав – це 30 мілілітрів на кілограм ваги. Якщо людина важить 50 кілограмів, їй треба випити 1,5 літра. Якщо п’єте каву, треба розуміти, що на 100 грамів кави вимивається 115 грамів води. Кава, чай – це діуретики, тобто чим більше ви їх вживаєте, тим частіше бігаєте до вбиральні. Не кажу про натуральний чай, який коштує не стільки, як у супермаркеті, а ціна починається від 300 гривень за 100 грамів.

Якщо ж ви випиваєте щось, що не є водою, фреші сюди не відносяться, або з’їдаєте суп, організм витрачає енергію на те, аби відділити умовно корисні речовини, і щоб він міг окремо поїсти і попити.

У холодну пору року важко змусити себе пити чисту воду, навіть тих 30 мілілітрів на кілограм ваги. Тому її можна трішки підігрівати, додавати в неї лимон. Якщо ж людина п’є менше денної норми, про здоров’я говорити взагалі немає сенсу. Особливо це стосується людей старшого віку, які страждають на серцево-судинні захворювання. У них густа кров. Вони купують таблетки для її розрідження. А чому кров густа? По-перше, бо йде зневоднення організму, по-друге, має значення якість самої води, бо переважно люди п’ють мертву воду. Це – в основному проблема жителів міста, хоча далеко не в усіх селах також є жива вода. Жива і мертва вода – це окрема тема, потрібно враховувати її структуру, пам’ять, рівень РН та багато інших чинників.

Якщо ми п’ємо воду, що народжена природою, яка притекла не з-під крана, а з-під землі, вона буде відновлювати організм, даватиме енергію здоров’я і навіть випиваючи її, хочеться менше їсти. Взагалі ми часто плутаємо відчуття спраги з відчуттям голоду, коли організм хоче пити, а ми його закидаємо їжею.

Крім того, якщо людина займається у спортзалі, чи у спеку, добова норма води зростає. Чому влітку більше серцево-судинних захворювань, інсультів, запаморочень голови? Люди їдуть у маршрутці і втрачають свідомість. Чому? Через втрату вологи. Не треба ліків, походів до лікарів. Треба більше пити! Як казав Гіпократ? Якщо ви захворіли, ви мусите пити воду, практично два тижні нічого не їсти і нікому не заздрити, а якщо це вам не допомогло – ідіть до лікаря.

Зараз дуже багато реклами БАДів. Біодобавки назначають навіть лікарі. Що думаєте з цього приводу?

Моє знайомство зі здоров’ям почалося з БАДів. Це був грудень 2014 року. Тоді моя мама потрапила до лікарні з передіснультним станом. У реанімації її почали відкачувати, відповідно – у мене страх, шок. На той момент я вже два дні був знайомий з людьми, які мені розповіли про БАДи, структуровану живу воду. І я згадав, що вони мені казали й вирішив скористатися. Тоді я жив ще в Києві. У мене не було грошей. Навіть щось продав, аби купити антиоксиданти і коралові продукти, які змінюють структуру води. Маму саме виписали з лікарні і дали довжелезний список ліків, які потрібно було купити. Я подивився і сказав: «Ти цього робити не будеш, будеш пити це і це!». Спочатку вона противилася, мовляв лікарі такі розумні, а я їй якусь дурню приніс, але потім послухала мене, бо так підказало материнське серце. Коли вона почала те вживати, результат відчула вже за добу. Тоді вона повідомила мені, що справді не буде купувати ті препарати, які їй виписали у лікарні. Через тиждень-два пішли покращення по діабету, серце взагалі майже перестало непокоїти. Після цього я почав ще глибше вивчати БАДи, антипаразитарні програми, детокс  програми (детоксикація організму), системи ощирення організму, підтримки серцево-судинної системи. Звісно, усе це можна робити за допомогою харчування, але БАДи прискорюють процес.  Але я не говорю про всі компанії! Є різні виробники, різна сировина. Але я цим займався три роки і вів людей так, що потрібно змінювати харчування і приймати біологічні добавки. Зараз у мене напрямок змінився і харчування я ставлю на перше місце, а добавки рекомендую тоді, коли процес потрібно пришвидшити. Наприклад, телефонує якась мамочка і каже, що дитина захворіла. Треба терміново допомогти. Я зразу кажу, що змінивши харчування, цього можна досягти за кілька тижнів, але якщо потрібно, аби на ранок вона пішла в садок, можна дати розчин колоїдного срібла і антиоксидант, аби пришвидшити процес одужання. Утім БАДи – це більш профілактичні речі, хоча й для лікування їх також використовують.

Яким є ваше ставлення до ліків?

1 вересня 2017 року пішла з життя моя бабця – Майя Володимирівна Геляс. Вона багато зробила для Закарпаття, України, колишнього СРСР як актриса, була фантастичною жінкою.  Останні 2-3 роки вона використовувала найбільш якісні і найдорожчі ліки, які лише можуть бути. Коли до нас приїжджала «Швидка» і лікарі бачили, що за препарати лежать на столі, вони казали: «У вас ліків більше, ніж в аптеці!»  Тим не менше, за той час у неї не було ніякого покращення здоров’я. Звичайно, не можна казати, що ліки такі погані, але… я не фармацевт і не фармаколог, не маю медичної освіти, та все більше лікарів схиляються до того, що те, що вони роблять є неефективним. До мене на одну з лекцій в Ужгороді прийшла дуже цікава дівчина, яка є фармакологом і мамою. Вона після декрету має повертатись на роботу як провізор і каже, що не має бажання цього робити, за її словами, переконана, що те, що хворі  купують, не спрацьовує їм на користь. Загалом я люблю медиків. Більшість із них є людьми дуже високоморальними, особливо на початку своєї кар’єри, бо йдуть у професію для того, аби допомагати комусь. Часто ще студентами вони розуміють, що шлях, який вони обрали – тупиковий, бо бачать статистику, розуміють, що те, що дають пацієнтам – не приносить результату. Отже, у них починається шок. Вони розуміють, що витратили вже 5-6 років на навчання і треба будувати кар’єру, але не знають, що далі робити. Моя мама була астматиком. Лікар її «саджав» на гормональні препарати, аби знімати приступи бронхіальної астми. І не можна сказати, що він її вилікував, просто підсадив на ліки. Але звинувачувати його не можна, бо іншої схеми він просто не знає, йому її ніхто не показав, адже фармацевтичним компаніям вигідно реалізовувати свою продукцію. Навіть у 2014 році, коли в країні була найбільша криза, аптеки розвивалися.

Що мене вразило. Коли бабуся лежала в лікарні, з нею в палаті було 7 жінок. Лікар приходив на огляд і бачив на столах газовані напої, магазинний чай, йогурти незрозумілої якості, але нікому не сказав це прибрати.  Невже він не знав, що такі продукти закисляють кров і саме через це у людей виникають проблеми,  з якими вони потрапили до медичного закладу? Тоді я зрозумів, що така медицина – це просто тупиковий варіант. У нас ніхто не займається профілактикою, бо це нікому не вигідно. На здорових людях заробити не можна. Про їжу лікарі теж не говорять. Але ж як жива їжа – жива людина, мертва їжа – все, людина мертва.

Якось ви говорили про те, що викликає у дитини 95% захворювань. Розкажіть про найбільш вбивчі для дітей продукти.

Причини захворювання і дітей, і дорослих одні й ті ж. Просто на дітях це легше побачити. Чому в дітей часто кашель, нежить, температура, шкірні висипи? Усе просто. Імунітет дитини поки що не знищений так, як у дорослого, який привчив себе пити погану воду, їсти погану їжу, отримувати радіаційне, електромагнітне випромінювання. Дитина ж народжується із цнотливим організмом і все в неї протікає швидше. До 7 років дитині м’ясо давати взагалі не можна, бо токсини, які виникають у процесі його розпаду, дитячим організмом не виводяться. Отже, в які періоди хворіє дитина? Після того, як вона пішла в садочок, у школу, після чийогось дня народження, або свята. Це відбувається не через те, що там була інша хвора дитина, від якої вона підхопила вірус, а тому, що з’їла там піцу, торт, запила колою і в її організмі це почало бродити, кипіти, перетворилося в слиз, бо організм не здатен таку різну їжу перетравити. Запам’ятайте, причиною захворювань і дорослих, і дітей є слиз. Він береться з їжі. Всі бактерії, віруси, мікроорганізми, вирощуються в чашці Петрі. У неї часто поміщають агар (рідину, яка потім перетворюється у слиз) і додають туди мінерали, солі і заселяють бактерії. Тобто коли всередині дитини є цей слиз, вона вдихнула вірус і йому там сподобалося, бо він опинився в сприятливих для себе умовах (є відповідна температура, закисленість організму), він починає розмножуватися. Чому коли сидить 10 дітей поруч, дорослі відкрили вікно і захворіло всього 2-3? Що… вірус облетів усіх і тільки цих трьох вподобав? Ні. У цих дітей були сприятливі умови для розвитку бактерій. Що найбільше сприяє виникненню слизу? Картопля, варена кукурудза, мучне, вівсянка, молоко, м’ясо і яйця, цукор. Коли ми їмо таку їжу, її частина залишається в організмі у вигляді слизу. Якби ми такі продукти їли раз на тиждень, організм встигав би їх виводити, кишечник був би чистим. У дорослих потім після 30-40 років  від слизу проблеми з тиском, діабет, астма, кіста, онкологія.

 Ви проводите лекції для жінок з дітьми, розповідаєте про правильне живе харчування. Яке найцікавіше питання довелося почути? Що найчастіше питають?

Часто питають про астму, алергію, нежить. Не знають, що робити. Мені дуже приємно, що до мене звертаються жінки, що вони дбають про здоров’я родини, бо чоловіки чомусь не дуже хочуть ходити на лекції, хоча мамочки часом приводять і татусів.

Нещодавно під час однієї з лекцій, до мене звернулася одна жінка, що є лікарем. Вона запевнила, що прийшла, бо має двох дітей і вони хворіють. Я їй кажу: «Та то ви маєте мені розповідати, як їх лікувати, а не я вам». Вона ж відповіла, що дійшла до такого стану, що не знає, що робити. І це при тому, що  в неї стаж роботи 11 років. Мені приємно, коли приходять медики. Навіть у мене стаж менший, але та інформація, яку я даю, відкриває людям очі. До мене навіть приходять люди, які займаються оздоровчими практиками, йогою, вегетаріанці, сироїди і вони зовні завжди дуже відрізняються від інших, набагато краще виглядають, але все одно хворіють. Справа в тому, що не всім відомо про безслизову дієту, звідки береться слиз. Адже вегетаріанці, наприклад, можуть їсти продукти, які спонукають появу слизу, містять в собі слиз, хоч вони й рослинного походження.

Тож лекції я завжди починаю з того, що людина помилково загнана в такі обставини, в яких є змушеною виживати. Загалом ми їмо нетипову для нашого виду їжу. Підіть додому, станьте перед дзеркалом, подивіться уважно на свої зуби і знайдіть з-поміж них хоча б один, який здатен без ножа, без виделки прокусити шкіру, відірвати шматок сирого м’яса, прожувати і проковтнути. Жодного зуба такого немає!

А все тому, що за будовою тіла ми найбільше наближені до фруктоїдів, тобто до мавп. Щелепи м’ясоїдів рухаються у вертикальній площині, а в травоїдних плоскі зуби і щелепи рухаються у горизонтальній та вертикальній площинах для того, аби перетирати їжу. Отже, ми від природи не м’ясоїди. У м’ясоїдів шлунковий сік набагато концентрованіший, ніж у травоїдів. Він здатний перетравлювати сире м’ясо, а не варене. Пригадую, я читав, що вчені проводили такий експеримент. У розчин, що за структурою подібний до шлункового соку тварини-м’ясоїда кинули жабу. У одну посудину варену, а в іншу сиру. За дві години сира майже повністю розчинилася, а варена залишилась майже незмінною.  Отже, термічно оброблена їжа (варена), виходить, що перетравлюється важче. Це свідчить про те, що треба вміти свій організм слухати. І ще. Наш кишечник порівняно з тілом досить довгий. Саме такий є у травоїдів. Чому?Бо природою так продумано, об м’ясо не знаходилось тривалий час в тілі. Воно починає гнити. І процес розпаду починається не з моменту, коли його зварили, а з миті, коли тварину вбили. Фактично людина з’їдає гниль. Для експерименту підігрійте воду до температури 36,6 градусів. Як температура тіла і залиште там на ніч м’ясо. Вранці на кухні буде такий запах, що вивітрювати доведеться дві доби. А в тілі ми цю гниль носимо 12-20 годин. До речі, яйця – ніякий не дієтичний продукт. Вони ще гірші за м’ясо. Це – холестерин, серцево-судинні захворювання. Або гриби. Їх всі люблять, бо вони смачні. А в організмі немає ферменту, який їх розщеплює. Тобто людина влаштована таким чином, аби ми їли овочі, фрукти, ягоди.

Зараз в області багато говориться про щеплення. Як вражаєте, їх потрібно робити? І чому?

Я їх маю, їх має мій старший брат, мають батьки. Слава Богу, після них я живий і сподіваюся, проживу дуже довго. Із цього приводу зараз думки суспільства нині діаметрально протилежні. Існує інформація про те, що колись люди жили дуже погано, до виникнення щеплень усі помирали. Але якщо ми візьмемо історію людства не ХVІІ- ХVІІІ століття, і навіть не Середні віки, а «копнемо» набагато далі, то можемо побачити, що раніше не було ніяких епідемій, і люди жили до 700-800 років. У цьому можемо пересвідчитись за допомогою дуже популярної у всі часи книги Біблії. Хтось, звісно, скаже, що це міфи, які не можна сприймати за істину, але якщо книга прожила більше 2 тисяч років, можна хоч трішки, бодай краєм вуха прислухатись до того, про що в ній йдеться. Крім того, наші карпатські старожили не були прищепленими і прожили дуже довге життя. Справа в тому, що споконвіків люди знали, що робити, якщо хтось захворів. Зараз, наприклад, роблять щеплення від кіру. А я знаю десятки випадків, коли дитина від цієї хвороби виліковувалася вдома, не потрапляючи в інфекційне відділення, за допомогою зміни раціону харчування, мудрої мами та колоїдного срібла, яке бореться з 650 штамами вірусів і бактерій. У радянські часи воно продавалося в аптеках, але зараз його там купити не можна через те, що воно ефективне. Так само, як і марганцівку, або як підмінили соду, коли люди нею почали лікуватися.

Нажаль буває дітям роблять щеплення, а через 2-3 тижні у них починається щось на зразок ДЦП. Фактично щеплення – це токсин, через який у дитячому організмі відбувається дуже різка інтоксикація і він не може впоратись. Навіщо дитину прищеплювати слабким штамом кору, якщо краще знати, що треба робити, якщо вона захворіє. Колись, коли в Європі були дійсно погані гігієнічні умови, коли вони помиї виливали на дорогу з вікна, зрозуміло, що в такі періоди люди гинули від чуми і від всього іншого. Але зараз ми знаємо, як про себе подбати. Хоча фактично нам більше відомо про гігієну зовнішню, а не внутрішню, а за здоров’я відповідає саме ця, внутрішня гігієна. У чистому організмі віруси і бактерії не живуть, там живе лише корисна мікрофлора, або як кажуть – біота. Тобто кого ми підгодовуємо, те в нас і розвивається. Тому особисто я проти вакцинації і своїх дітей, коли вони будуть, знаю як і чим лікувати при тих чи інших захворюваннях.

Здорова гарна шкіра подобається всім. Але ж вона залежить від харчування. Прищі, дерматити, різні шкірні захворювання не лише псують настрій, але й створюють дискомфорт. Які процедури очистки шкіри можете порадити?

Давайте, умовно я назву шкірні захворювання алергіями. У когось таке буває кілька годин. А в когось – тижнями і місяцями. Поясню. Шкіра –  це найбільший орган людського тіла. У даному випадку – орган виділення. Вона так само викидає отруйні і токсичні речовини, як це відбувається при поході в туалет, так само, як коли в нас нежить, коли підключається лімфатична система і виділяється слиз. Адже коли людина хворіє, вона кашляє, у неї температура, нежить. Це відбувається через те, що організм хоче позбутися від слизу, все дуже просто, потрібно просто придивитися, що виходить із нього.  Шкіра так само. Від чого виникає алергія? Багато хто приходить на лекції і мамочки кажуть: «Та ви що! Якщо я дам дитині мед замість цукру, її обсипле!» Або так само про воду з лимоном чи апельсин. Правильно! Коли під час прання із вашої пральної машинки виходить брудна вода, ніхто ж не каже: «О Боже! Я перестану додавати пральний порошок і вода буде чистою!»  Із дитини бруд починає вилізати через шкіру тому, що завдячуючи їжі, його назбиралося вже стільки, що є з надлишком і організм радий тому, що він отримав ягоди чи кавун, які сприяють очищенню і на шкірі з’являється висип. Це добре! Адже організм не знає, коли наступного разу вам прийде в голову дати йому щось корисне, аби він зміг почиститися. Тож він підключає печінку і нирки і починає очистку. Навіть часто може виникати кашель і нежить просто через те, що людина з’їла ложку меду. Просто мед – це продукт, у якому міститься пилок, що сам по собі є неймовірною енергетичною капсулою, яка сприяє зародженню нового життя рослин. Тож коли ми з’їдаємо мед, ця енергія просто виштовхує з організму отрути, токсини, слиз, глистів, паразитів і до процесу підключається шкіра. Тому коли я раджу якісь антипаразитарні програми, коли діти проходять очистки організму, зразу попереджаю, що дай Бог, аби під час очистки були кашель, нежить, температура  та висипи на шкірі. Я радію, коли таке відбувається, бо тоді виходить все, що було всередині організму.

Іноді буває, що ще тиждень-два після очистки людина ще ходить в’ялою, із запамороченням. Але це вже більш індивідуальні речі. От саме на цьому етапі я часто підключаю БАДи, бо вони прискорюють процес детоксикації.

Загалом на шкіру немає змісту впливати зовні. Треба розуміти, що вона відновлюється більше 200 днів і після очищення зсередини починається процес її оновлення.

А як пояснити те, що в підлітків часто з’являються на обличчі різні прищики? Як їм можна допомогти?

Потрібна очистка.  Усе вирішується дуже просто. Потрібно почистити кишечник, вигнати паразитів  і заселити корисну мікрофлору.

Діти часто мають шкірні захворювання через те, що коли батьки дають їм гроші з собою, вони купують собі сухарики,чіпси, пакетовані соки, газовані напої, а це все – закисляючі продукти. Вони закисляють організм і на основі кислоти розвивається патогенна мікрофлора.  Рівень РН кишечника та всього організму падає, і це відбувається поступово. Це може трапитися у 5-6 класі, не одразу в першому-другому. У дитини перед тим, як виникають проблеми зі шкірою, з’являються проблеми з навчанням. Вона починає втомлюватись на заняттях, не сприймає матеріал, їй важко слухати вчителя, хочеться постійно спати, вранці важко прокинутись. Це все – симптоми зашлакованості організму. Погана шкіра – вже як наслідок. Але ж діти бачать рекламу і їм усі ці сухарики здаються смачними. Вони саме і розраховані на підлітків. Так само і куріння. 70-80 відсотків прибутків тютюнові компанії мають із підлітків. Вони навмисне підсаджують дітей на цигарки, проводячи серед них антикурильні акції. До них приходять проводити лекцію і кажуть: «Знаєте, діти, я вам сьогодні розповім, чому не можна курити» і годину розказують про те, що куріння – це вибір дорослої людини і лише дорослий може вирішити для себе чи він курить, чи ні. У дітей спрацьовує рефлекс, що чим вони не дорослі і вони сприймають цигарку, як ознаку дорослості.

Але дуже тішить, що зараз багато дітей переключаються на інформацію по здоровому харчуванню, звісно, дякуючи мамочкам.

Тож якщо у дитини проблеми зі шкірою, я виступаю проти зовнішніх мазюканок. При правильному підході ефекту можна домогтися вже за місяць.

А скільки може тривати процес очищення? Наприклад, без БАДів…

Дивлячись, від чого людина хоче позбавитись. Також має значення попередній спосіб життя. Я починаю завжди з 14-денної очистки. Якщо хтось став на шлях здоров’я, не хоче померти в тих муках, у яких помирає старше покоління, потрібно знати, що очищатися треба раз на три місяці. Це – антипаразитарна програма, отрути, токсини і слиз. Мінімум програма – це раз на три місяці пройти 14-денну очистку. Тоді можна говорити, що людина трішки про себе дбає. Уже після першої очистки можна відчути кардинальний результат.

Коли людина каже, що не зможе відмовитись від чогось, треба розуміти, що це не вона просить солодке, не вона хоче булочку чи молоко, а тих 2-3 кілограмів бактерій, які живуть у кишечнику. Саме вони формують наші харчові звички. Якщо постійно годувати їх слизом, їх стає все більше, а корисної мікрофлори все менше. Я у вигляді БАДів часто заселяю людям корисні бактерії, бо так простіше, так швидше і після очистки мами кажуть: «Моя дитина йде в школу і просить дати їй два яблука, а раніше просила булочки, шоколадки  та печиво». Тобто ми самі хочемо інакше харчуватися і це відчуваємо.

Якщо говорити про очищення без БАДів, то це може зайняти 2-3 місяці з перервами, коли 14 днів чистимось і тиждень-два ведемо звичайний спосіб життя, а потім знову чистимось. Якщо використовувати добавки, іноді достатньо двох очисток. Але буває, що при атопічних дерматитах, астмі, цукровому діабеті треба чиститись і по півроку.

А чому дехто реагує на цвітіння? Літає пилок, який є не алергеном, а стимулює вихід токсинів з організму, накопичуються ж вони внаслідок неправильного харчування.

Багато хто проводить розвантажувальні дні навіть при здоровому харчуванні, тобто не їсть нічого. Що думаєте з цього приводу?

Максимальнй термін підряд  я голодував тільки 4 дні, хоча хтось – жодного. Вперше це робив у 2015 році. Тоді мені це було дуже незвично. Перш ніж голодувати, я спочатку дотримувався певної дієти. Це була моя перша антипаразитарна програма, яка тривала 21 день. Я не вживав м’ясо, яйця, молоко, картоплю, газовані напої, банани. Для того, аби голодувати, до цього потрібно підготуватися. Історично звідки беруться голодування, розвантажувальні дні? У будь-якій релігії світу є піст. У християн, мусульман, юдеїв, буддистів…  у всіх. Люди завжди, навіть давно, при тій супер класній екології, зашлаковувалися. І вони знали, що коли в шлунку щось бродить, гниє, не можна думати про духовні речі. Це факт! Бо людина думає про те, як їй поїсти через три години. Мені шкода сучасних жінок, бо вони відповідають за кухню вдома. Чим вони зайняті? Прийшли всі, нагодувала їх, посуд помила і вже потрібно думати, що рідні будуть їсти через 3-4 години. Усе у світі крутиться довкола їжі. Людина в наш час боїться побути голодною, хоча це природно. Це зараз ми зранку встали, холодильник відкрили і щось поїли. А колись людина вставала, вмивалася, пила воду, одягала якесь взуття, брала в руки палку і йшла, шукала, що поїсти. Тоді не було холодильників. Як у теплих країнах можна було зберігати те ж м’ясо, чи будь-які інші продукти? Навіть зараз до обіду ми активніші, ніж після обіду, якщо, звісно, не перевантажили шлунок зранку.

Якщо ті, хто хворіє астмою чи діабетом протягом  тривалого часу  до 12 годин не снідатимуть, будуть тільки пити воду, вони одужають. У більшості випадків.

Сніданок – це найбільший ворог. Подивіться на малих дітей! Вони зранку не хочуть їсти. А ми в них впихаємо, змушуємо поїсти вівсянку на молоці. Пам’ятаю, скільки я сам біля тарілки плакав. Вночі не потрібні  клітини відмирають і виходять  з нас і це триває до 11-12 години. Коли ж почати вранці їсти, процес зупиняється і в організму зникає можливість доочиститися. Тому розвантажувальні дні корисні. За таке дослідження японський вчений Йошінорі Осумі отримав навіть Нобелівську премію. Він пропонував голодувати один день на тиждень, аби запобігти процесу старіння, аби клітини очистилися від різного непотребу, аби не було раку та інфекційних захворювань.

Отже, хочеться їсти – пийте воду, голод зникне. Не треба боятися голодування. На жаль, сучасне людство переїдає. Бути худим – це нормально… але комусь здається навпаки, що нормально бути хворим і товстим, сивим після 40 років – нормально це.

А чи є у вас улюблена страва і улюблений фрукт?

Яблука. Їх я можу з’їсти найбільше. Також дуже люблю фініки. Що ж стосується страв. То ще рік тому я б сказав, що люблю м’ясне рагу чи рататуй, рокот-крумлі. А зараз це мені не смакує. Я почав переходити на живу їжу через те, що традиційна мені перестала смакувати. Моя мікрофлора більше не кайфує від м’яса. Я його з’їм. Я відчую смак. Мені буде навіть приємно. Але більший кайф я отримаю від гречки, яку зварю, поллю нерафінованою олією, зроблю собі салат і з’їм. Але потрібно розуміти, що це прийшло не одразу. Такі зміни відбуваються після очищення, коли у кишечнику правильна мікрофлора. Якщо зараз я наїмся, скажімо, салату з майонезом, у мене буде стан, схожий на похмілля.

Добре, коли правильна їжа поєднана з правильними думками. Як ви самовдосконалюєтесь, яку літературу і яких авторів читаєте, кого радите почитати іншим?

Читати альтернативну медицину, художню літературу. Мені дуже подобається покоління моїх батьків, ті, кому 50-60 років і старші, а іноді й молодші, хто народилися в радянські часи і кого в школі змушували багато читати. Скоріше це було навіть не змушування, а прищеплювання певної культури.  Більшість людей радянської епохи мають багату мову, з ними цікаво спілкуватися, вони розповідають цікаві речі. Я обожнюю художню літературу, кожному просто потрібно знайти «своїх» авторів, комусь подобаються класики, хтось любить вірші, можна сучасні поети і письменники. Художня література дає людині творче бачення, а мені допомагає в бізнесі, у мене виникають ідеї, бачення таких явищ, які не бачать інші люди. Це й називається креативна жилка. І завжди, якою б ви роботою не займалися,  якщо ви читаєте книги, з часом люди будуть просити вас виступити, розказати, щось презентувати і ви в своєму оточенні будете користуватися авторитетом. Люди, які читають, завжди більше грошей заробляють, ніж ті, хто не читає. Це – відомий факт. Вони за собою когось ведуть, вміють доносити думки та ідеї, перестають бути маріонетками, стають більш свідомими. Звісно, не можна сказати, що це – єдиний фактор, але він дуже важливий. Я останнім часом почав читати Новий Заповіт. У ньому є багато цікавих речей  не з точки зору релігії, а з точки зору рекомендацій по життю. Я був у шоці, скільки там рекомендацій лише по бізнесу! Але ви це побачите лише тоді, коли ваш мозок готовий це сприймати. Також мені дуже подобається фентезі, Гаррі Поттера прочитав, бо в мене театральна студія, я займаюся з дітками і одна дівчинка розповіла, що прочитала його всього за 2 місяці, тож захопився і я. Люблю і наукову літературу та публіцистику. Але її не можна читати так, як художню, після півгодини-години потрібно перепочити, бо багато інформації. А з художньою можна відключитися і забути про все на світі. Перевага читаючої людини над не читаючою така ж сама, як тієї, що живе із зашлакованим організмом і страждає від хвороб в порівнянні зі здоровою, чистою, енергійною, бадьорою, що проживає життя на повну.

Ви ще й чудовий актор. Розкажіть про роботу в театрі. Над чим зараз працюєте?

Робота в театрі цікава, зараз багато нових ідей, прийшло багато молоді, наші режисери дивують нас новими постановками, театр нарешті починає про себе грамотно заявляти в Інтернеті, приваблювати нову аудиторію, якість вистав підвищується. Якщо звикли, що наш театр – український музично-драматичний із класичними творами, то зараз ставимо сучасні твори європейських авторів, навіть деякі вистави 16+. Це теж потрібно вміти показати грамотно. У нас була криза кадрів, частково вона й залишилася, бо не всі хочуть їхати працювати у регіональний театр, та я, наприклад, зі столиці повернувся. Проте люди, які кілька років попрацюють у театрі, набувають досвіду і стають цікавими на сцені. Наш театр дивує людей і це показали наші останні прем’єри. Крім того, мала сцена вражає глядача і квитки розходяться за 2-3 дні.

Які ще маєте захоплення, чим займаєтесь у вільний час? Як відпочиваєте? Який відпочинок подобається найбільше? Куди подорожуєте?

Влітку був у Італії. Це була дружньо-робоча поїздка. Там у мене є друзі, з якими свого часу познайомився, дякуючи темі здоров’я.  Ми з ними знайомі майже два роки, раніше спілкувалися у скапі і я нарешті до них поїхав. До речі, європейська культура харчування інша. До них приходиш в магазин і там БАДи продаються, вода у них якісна. Не скажу, що в Італії всі люди стрункі, там свої крайнощі – піца, паста тощо. Але в них їдять салати як основні страви, зелень доступна в харчуванні. Мене здивувало, що країна досить сира, всі стіни в грибках, та люди досить привітні, цікаві. У вільний від роботи час я працюю. Використовую час на 100%, поки неодружений, бо розумію, що зараз мені потрібно зробити максимально багато. Робота полягає в тому, що просуваю бренд здорової нації. Колись це для мене починалося як хобі, а зараз переходить на серйозний рівень, бо люди просять вебінари, посилання на відео, провести лекції , аби я про здоров’я говорив набагато публічніше. Частково це окуповується. Утім основною роботою залишається театр, хоча проект здорової нації для мене дуже вагомий.

Поділіться веселою смішною історією з життя.

У театрі веселі історії трапляються постійно. Це був 2014 рік. Ми грали дипломну виставу. Для мене вона була дуже смішною, бо найсмішніше стає тоді, коли сміятись не можна. Отже, ми на сцені грали дипломну виставу, перед нами була комісія, 200 глядачів у залі… а я тоді грав Шевченка і там була така цікава сцена, коли нас зібрали на плацу і майор усіх відчитував. Це, до речі, реальний факт із життя Шевченка, коли він був у засланні. У нас там було 7-8 солдатів. Ми сиділи на підлозі… і актор справа від мене просто чхнув, а він цього ніколи не робив. Я повернув до нього голову, а він підняв на мене очі і з таким винуватим видом подивився, мовляв, вибач, що я це зробив. І мене порвало на сцені. Я так почав сміятися… що це зрозуміли усі в залі… не міг хвилини 3 заспокоїтись. А треба було далі грати, текст говорити, та я не міг, бо мене захльостував сміх. Цей момент не забуду точно ніколи.

Спасибі за розмову. Успіхів вам, здоров’я, нових здобутків та натхнення.

Марина АЛДОН, газета «Неділя Закарпатські новини», ексклюзивно для zakarpatpost.net