Вихідка з Закарпаття потрапила до всеукраїнського рейтингу і обійшла багатьох міністрів

7 листопада журнал Фокус оцінив ефективність виконавчої влади.

За місяць до кінця року журнал «Фокус» традиційно підбиває підсумки роботи уряду, оцінюючи ефективність чиновників за 12-бальною шкалою.

Видання проаналізувало діяльність всіх членів Кабміну, а також керівників важливих державних відомств, від роботи яких залежить життя українців.

В цьому році, на відміну від минулого, в табелі успішності немає відмінників, ніхто з міністрів не заробив 10-ку за 12-бальною шкалою.

Отже,  9 із 12 балів набрала віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, донька відомого закарпатця Ореста Климпуша, онучка команданта Карпатської Січі (військових формувань незалежної української держави — Карпатської України в 1938-39 роках) Дмитра Климпуша Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Головний успіх в роботі офісу віце-прем’єр-міністра Іванни Климпуш-Цинцадзе – внесення змін до Конституції, які закріплюють незворотність європейського і євроатлантичного курсу України. Дані поправки поки прийняті в першому читанні, але експерти впевнені, що перешкод для їх остаточного затвердження немає. “Основний показник діяльності віце-прем’єра – ступінь ефективності євроінтеграційних та євроатлантичних процесів. Якщо аналізувати те, як виконується Угода про асоціацію між Україною та ЄС, то ця ефективність висока”, – говорить політолог Сергій Таран. Він стверджує, що європейські партнери України відзначають значні успіхи країни в цій сфері в порівнянні з періодом до 2014 року.

Іванну Климпуш-Цинцадзе називають політиком нової формації. Олексій Мельник, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова, високо оцінює її успіхи в сфері внутрішніх і міжнародних комунікацій. “Звертають на себе увагу численні і змістовні виступи віце-прем’єра на публічних заходах і, що особливо важливо, коли це необхідно – чудовою англійською”, – говорить Мельник.

Однак деякі аспекти євроінтеграції, на думку експертів, далекі від досконалості. “Подивіться на Річну нацпрограму під егідою Комісії Україна – НАТО, – наводить приклад Мельник – Це зразок роботи нашої бюрократії заради галочки, а не на результат”.

У той же час експерт з міжнародних відносин Андрій Бузаров переконаний, що велика частина перетворень в країні має мало спільного з інтеграцією в європейське співтовариство. Згоден з ним і Володимир Пилипенко, екс-представник України в Венеціанській комісії. “Климпуш-Цинцадзе не фігурує в гучних скандалах, що в українських реаліях вже є великим плюсом. Але чи стали ми ближче до Європи? Принаймні, на законодавчому рівні – немає. Серед недоробок – відсутність обіцяної стратегії реформування держслужби”, – говорить він.

zakarpatpost.net