Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 11 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

Вийшов з друку новий рейтинговий журнал за 2018 рік, що є спецпроектом газети «Неділя Закарпатські новини» «Впливові люди Закарпаття. ТОП-100», який є шалено популярним на Закарпатті.

ТОП поділено на окремі розділи, в яких представлено десятку найбільш впізнаваних людей Закарпаття.

Отже, у новому розділі «Завзятість», який у цьому році з’явився вперше перше місце посіла керівник неурядової організації природоохоронного спрямування ГО «Екосфера» Оксана Станкевич-Волосянчук.

Ось як про неї пишуть автори проекту: «Обравши стезю екозахисниці, пані Оксана не звертає з цього шляху, сміливо вступаючи в бій із противниками різного статусу і статку. Їй до снаги – реалізація у грантових проектах і участь у мітингах, начитка лекцій для студентів і залучення до акцій різного ґатунку. У тендітній і, здається, вічно юній жінці зосереджені войовничість бійця, наполегливість олімпійця і стійкість солдата. За великим рахунком, більшість резонансних справ, відкритих проти порушників природоохоронного законодавства, розпочато через її безпосередню чи опосередковану участь. А тому дещицею чистого повітря, зеленого лісу, краплею чистої води у нашому пошматованому, злисілому Закарпатті ми завдячуємо і їй!»

На відремонтованій пішохідній частині площі Шандора Петефі сьогодні висадили 14 молодих саджанців ліквідамбара смолоносного, або амбрового дерева. Саме за це дерево ужгородці віддали найбільше голосів за результатами публічної консультації, під час якої міська рада цікавилася думкою містян, які дерева садити на цій площі.

Про це повідомив відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Нагадаємо, ліквідамбар смолоносний, або ж амброве дерево вирізняється великим (до 20 см), яскраво-зеленим пальчастолопатевим листям, ззовні схожим до деяких видів клена. Особливо привабливе дерево восени, коли листя набуває темно-пурпурового, або фіолетово-коричневого, жовтогарячого, винно-багряно-червоного забарвлення. Нарости кори надають йому фантастичного вигляду і прикрашають дерево взимку.

Це світлолюбна рослина, стійка до міських умов. Може вирости заввишки 10-20 м, крона пірамідальна до 6-12 м шириною, тривалість життя – до 100 років.

Про виявлення менінгіту у мукачівського школяра повідомляє видання Mukachevo.net.

Цей випадок підтверджують і в Мукачівському відділі охорони здоров’я. Наразі остаточний діагноз підлітка ще уточнюється, проводиться дообстеження.

«Мова йде про менінгоенцефаліт, дитина забезпечена абсолютно всім. Отримує лікування в повному обсязі. Протиепідемічні заходи будуть проводитись відповідно до діючих нормативно-правових документів», – розповідає очільник Мукачівського ВОЗ Любов Мандзич.

Про закриття школи, де навчається хлопець поки не йдеться. Інших дітей, які навчались з хворою дитиною обстежують лікарі.

За словами медиків стан дитини важкий.

Завершився традиційний розіграш КУБКУ НОК УКРАЇНИ 2018 з футзалу пам’яті Олімпійського чемпіона 1956 року ЙОЖЕФА БЕЦИ, який вже вдев’яте проходив в Ужгороді з 6 по 9 грудня 2018 року.

Цього року знову змагалися у двох вікових групах: U10 (2009-2010 р.н) та дорослі аматорські команди!

Першими змагання розпочали юні футзалісти. Радує те, що з кожним роком команд стає дедалі більше і у цьому розіграші таких було вже 18, які представляли не тільки Закарпаття, а й інші куточки України.

Боротьба була цікавою у кожній грі та завжди є сильніші. У боротьбі за бронзові медалі команда з Мар’їнки (Донецька область) була сильнішою за ужгородський Пегас 2009, яких здолала з рахунком 5:2.

Ще цікавішою та інтригуючою стала фінальна гра, де зустрічалися СК “Сузір’я” (Свалява) та Зінедін 2009 (Ужгород). Свалявські юнаки почали надпотужно і вже за 10 хвилин вели у рахунку 2:0. Але ужгородці не збиралися віддавати головний трофей турніру і спромоглися не тільки вирівняти гру, а ще й вирвати перемогу із загальним рахунком 4:2.

Який новорічний стіл без святкових м’ясних страв. Хоч і наступає рік Сивині, і хоч кажуть, що в ту ніч свинину їсти не бажано, та все ж багато хто зовсім не зважає на китайські гороскопи.

Тим більше, на Закарпатті, де страви з м’яса на Новий рік є традиційними. Посту у цю ніч мало хто дотримується.

Тож журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» вирушив на пошуки наїдків зі свинини.

Ціни дуже різні, як і якість продукції.

Загалом купити в нас можна все, були б гроші.

Але в одному з супермаркетів нас вразив хамон, схожий на той же шовдар, який продавали майже по 300 гривень за 100 грамів. Отже, кілограм такої продукції обходиться в три тисячі, а якщо рахувати традиційний шовдар, що важить близько 10 кілограмів, то доведеться викласти цілих 30 тисяч гривень.

Можна, звичайно купувати й по 100 грамів, продають його й шматочками, можуть навіть порізати, але все одно вартість вражає.

Закарпаття багате на гриби. І хоч ця осінь не була урожайною на дари лісу, у магазинах все одно розмаїття грибів велике.

Наприклад, журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» вдалося знайти у супермаркеті зимові опеньки, що ростуть купками.

Навіть у ліс іти не треба. Чого лише не зробиш для улюблених читачів! Для нас не існує зими і перешкод, ми знаходимо все, щоб вас здивувати. Сніг також не перепона.

Однак гриби не місцеві, а китайські. Називаються вони шимеджі коричневі і коштують 65 гривень за 150 грамів.

Виявляється, вони наділені багатьма унікальними якостями. Китайська народна медицина пропонує їх при лікуванні раку різних стадій.

Стала відома причина розгерметизації магістрального нафтопроводу «Дружба» поблизу с. Руське в Мукачівському районі Закарпатської області.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

– Ремонтні бригади з’ясували, що витік стався через нелегальну врізку з метою крадіжки нафти, – повідомляє Геннадій Москаль. – Зараз правоохоронні органи шукають крадіїв, транспортування сирої нафти тимчасово припинене, однак до кінця дня, після ліквідації прориву, має бути відновлене.

Нагадаємо, що у вівторок (11.12) над ранок диспетчерські служби нафтопроводу «Дружба» зафіксували розгерметизацію в системі нафтопроводу з виливом сирої нафти в полі поблизу с. Руське, що належить до Ракошинської сільради. У результаті забруднено близько 250 квадратних метрів ґрунту. Для запобігання поширення забруднення викопані ями-уловлювачі, з яких нафта відкачується в автоцистерни. Загрози забруднення водойм чи житлового сектору немає.

Газета «Неділя Закарпатські новини» продовжує встановлювати нечувані досі рекорди для Закарпаття  у всіх напрямках.

Ми показуємо світу красу нашого краю, аби наш туристичний регіон став ще привабливішим для інших, щоб до нас захотіло приїхати більше гостей.

Фотографії газети «Неділя Закарпатські новини» користуються величезним успіхом в Інтернеті.

Усього за кілька днів фото засніженої Міжгірщини на картах Google набрали декілька тисяч переглядів. А взагалі світлини газети «Неділя Закарпатські новини» мають до 6, 5 мільйонів переглядів. Окремі фото набирають по 500-700 тисяч  переглядів.

7 листопада журнал Фокус оцінив ефективність виконавчої влади.

За місяць до кінця року журнал «Фокус» традиційно підбиває підсумки роботи уряду, оцінюючи ефективність чиновників за 12-бальною шкалою.

Видання проаналізувало діяльність всіх членів Кабміну, а також керівників важливих державних відомств, від роботи яких залежить життя українців.

В цьому році, на відміну від минулого, в табелі успішності немає відмінників, ніхто з міністрів не заробив 10-ку за 12-бальною шкалою.

Отже,  9 із 12 балів набрала віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, донька відомого закарпатця Ореста Климпуша, онучка команданта Карпатської Січі (військових формувань незалежної української держави — Карпатської України в 1938-39 роках) Дмитра Климпуша Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Виявляється, лебедина вірність триває лише до смерті. Після втрати коханої у лебедя з Кірпічки життя продовжилось Він із донечкою повернувся на Кірпічку. Туди ж із Ужа перелетіла ще одна зграя, одна лебедиця з якої виявила симпатію до самця, партнерка якого днями загинула. І вочевидь він уже знайшов нове кохання…

Детальніше про це розповів постійний спостерігач за життям ужгородських пернатих, людина, яка опікується птахами Василь Сідей.

zakarpatpost.net