Що і на скільки подорожчає в Україні у 2019-му: список

В Україні у наступному році ціни виростуть всього на 7,4%. В усякому разі, такі цифри закладені в офіційному прогнозі, який відобразили в ухваленому бюджеті на 2019 рік.

OBOZREVATEL зібрав список товарів і послуг, які подорожчають найближчим часом.

Що і коли подорожчає

Сигарети на 5-8 грн — у січні і липні. Верховна Рада прийняла рішення в наступному році підвищити акциз додатково на 9%. Крім того, раніше вже затверджено план підвищення акцизів на 20% щорічно. Акциз підвищать двічі — у січні і липні. В результаті його розмір для сигарет з фільтром зросте на 3,5 грн за кожну пачку.

Крім акцизів, свою роль відіграють й інші чинники — зростання зарплат, вартість транспортування, девальвація гривні тощо. У підсумку пачка може подорожчати, залежно від виробника, на цілих 5-8 грн.

Що і на скільки подорожчає в Україні у 2019-му: список

Опалення на 17-70% у січні. В результаті подорожчання газу на 23,5% в Україні проводять перерахунок тарифів на опалення і гарячу воду. Ця процедура може тривати більше місяця, тому нові тарифи українці відчують на собі лише на початку наступного року. Залежно від регіону, ціни можуть вирости на 17-70%. Дізнатися тариф можна на сайті свого постачальника (там заздалегідь зобов’язані розмістити проект рішення). З пропозиціями щодо деяких міст можна ознайомитися за допомогою карти OBOZREVATEL:

Що і на скільки подорожчає в Україні у 2019-му: список

Мобільний зв’язок на 25-70 грн протягом року. Компанія lifecell вже заявила, що підвищить ціни на свої пакети на 25-70 грн. Подорожчання стосуватиметься щонайменше половини клієнтів. “Здебільшого це буде зростання на 25-30 грн. І лише в деяких пакетах — від 40 до 75 грн”, — повідомили у компанії. Щоправда, при цьому клієнти мають право перейти на інший, дешевший тариф. Якщо зробити це до кінця року, платити за перехід не доведеться. Після 1 січня за зміну тарифного плану доведеться заплатити 50 грн.

Квитки на потяги на 25% до кінця року. У наступному році, згідно з прогнозами соціального та економічного розвитку Кабміну, квитки подорожчають на 25%. На цьому зростання цін не зупиниться, у 2020-2021-му вартість може зрости ще на 30% на рік. Отримані кошти витратять на обладнання, модернізацію тощо.

Долар на 1-2 грн протягом року. Середній курс долара в Україні, згідно з ухваленим бюджетом, у наступному році складе 29,4 грн/$. При цьому варто враховувати, що, наприклад, в кінці 2019-го курс може бути, наприклад, на рівні понад 30 грн/$, на початку року — близько 28,3 грн/$, а середній — близько 29,4 грн/$. В середньому за позитивного прогнозу валюта у 2019-му може зрости в ціні 1 грн/$, якщо збільшиться вплив девальваційних факторів — 2 і більше грн/$.

Що і на скільки подорожчає в Україні у 2019-му: список

Загалом середнє подорожчання складе 7,4%. В усякому разі, такий рівень інфляції закладений у бюджеті України на 2019 рік.

Що і на скільки подорожчає в Україні у 2019-му: список

Що буде із зарплатами

В Україні середня зарплата в наступному році може бути на рівні 11,5-11,6 тис. грн, такі цифри закладені в консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі та оцінках НБУ. Крім традиційних сфер з хорошим зростанням зарплат (фінансисти, аграрії тощо), також можуть вирости заробітні плати у представників робітничих спеціальностей. “Що б хто не казав, ми бачимо і за кількістю вакансій, і за відгуками бізнесу, що ситуація в економіці дійсно покращується. Нехай зростання і невелике, мало відчутне, але воно все ж таки є”, — впевнена експерт ринку праці Валентина Мазур .

До речі, згідно з даними офіційної статистики, в Україні найвищі зарплати у сфері авіаційного транспорту — понад 20 тис. грн. Водночас у сфері фінансових і страхових послуг заробляють 16,2 тис. грн, а в IT — 14,4 тис. Щоправда, також варто враховувати, що статистика “бачить” лише білі зарплати. Тому, якщо частина суми доплачують у конверті, вона не враховується Держстатом.

При цьому мінімальна заробітна плата зросте у наступному році з 3723 до 4173 грн. Таке підвищення торкнеться приблизно 75 тис. підприємств, які оформлюють своїх працівників на мінімалку.

zakarpatpost.net