Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 13 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

Вийшов з друку новий рейтинговий журнал за 2018 рік, що є спецпроектом газети «Неділя Закарпатські новини» «Впливові люди Закарпаття. ТОП-100», який є шалено популярним на Закарпатті.

ТОП поділено на окремі розділи, в яких представлено десятку найбільш впізнаваних людей Закарпаття.

Отже, у розділі «Самоврядність» шосту сходинку посів міський голова Перечина Іван Погоріляк, людина цілеспрямована, рішуча, готова відповідати за свої слова, підприємлива, справжній  закарпатський ґазда.

“Є в натурі перечинського мера щось від тамтешніх опришків – таких самих незламних, завзятих і здатних відроджуватися. Не можна сказати, ніби у великих міст – великі проблеми, а у малих містечок – маленькі. Всі мають своє коло проклятих питань, які доводиться вирішувати повсякчасно. І. Погоріляк робить це системно, наполегливо і послідовно, створюючи у Перечині нові туристичні родзинки, забезпечуючи містянам нові робочі місця, оновлюючи комунальну інфраструктуру. Одним словом, він вливає нове вино у старі міхи, але водночас зміцнює і їх самих. З кожним роком Перечин стає усе привабливішим, не втрачаючи нічого зі свого традиційного шарму”, – написали про нього видавці.

У розділі «Духовність» друге місце після Наталії Петій-Потпчук посів Єпископ Мукачівський Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан Шашік.

“Він є самим втіленням стабільності і незмінності курсу, зумовленого давнім життєвим вибором – нести людим слово правди і віри. Поєднує всі амплуа, які тільки можуть бути у єпископа: проповідник, місіонер, порадник, критик, зазисник, полеміст, миротворець – цей список можна продовжувати до нескінченності. За часи свого єпископства владика освятив 150 храмів і каплиць, висвятив понад 160 священиків, провів тисячі служб, дав десятки (якщо не сотні) інтерв’ю, започаткував і регулярно присуджує дві премії (для журналістів й істориків), провів десятки офіційних візитацій у різні кінці величезної єпархії”, – пишуть про нього автори видання.

Про інших відомих особистостей, представлених у журналі читайте в журналі  «Впливові люди Закарпаття» ТОП-100».

Уже в продажу. Придбати його можна  у кіосках преси Закарпаття, або замовити за телефоном: (050) 222-50-50, (097) 9-800-800.

Прокуратура Закарпатської області, керуючись загальними положеннями кримінального судочинства та практикою Європейського суду з прав людини, оскаржила до Закарпатського апеляційного суду ухвалу Хустського районного суду, якою, школяру з с. Нижня Апша обвинуваченому в умисному вбивстві обрано альтернативну міру запобіжного заходу  –  заставу.

Так, вчора, 12 грудня 2018 року, у ході судового засідання процесуальним прокурором подано клопотання про продовження запобіжного заходу виключно у вигляді тримання під вартою.

Захисником обвинуваченого висловлено думку про передачу обвинуваченого під нагляд батьків. Але при цьому, у судовому засіданні жодним з учасників судового  процесу не заявлено, ні усне, ні письмове клопотання про визначення застави, у тому числі її розміру. Таке в судовому засіданні не обговорювалось та не розглядалось.

З прийнятою ухвалою, саме через застосування судом застави, прокуратура області категорично не погоджується, вважає її необґрунтованою, невмотивованою і незаконною, через що просить скасувати та постановити нову, відповідно до якої, продовжити відносно обвинуваченого строк тримання під вартою до 16 лютого 2019 р. без визначення розміру застави.

Крім того, прокуратура готує скаргу до Вищої Ради правосуддя  стосовно суддів, які прийняли таку ухвалу, оскільки вважаємо, що вони допустили  грубе порушення положень кримінального процесуального закону перевищивши повноваження та прийнявши незаконне, неправосудне і несправедливе рішення.

У розпорядженні Mukachevo.net опинилася копія ухвали Хустського районного суду в справі вбивства школяра його 14-річним однокласником, якого суд дозволив випустити під заставу 160 тисяч гривень.

Це рішення було ухвалено вчора, 12 грудня під час розгляду міри запобіжного заходу для підозрюваного. Воно викликало велике обурення у односелячан.

На знак протесту вони перекрили трасу Мукачево – Рогатин Мукачево – Рогатин у селі Нижня Апша. Протести тривали всю ніч, і продовжуватимуться сьогодні увесь день.

Чи будуть під час виборів спроби скупити голоси закарпатців?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з політологом Віктором ПАЩЕНКОМ.

– Як гадаєте, на наступні вибори будуть спроби скупити голоси?

– Звичайно будуть. Є великий відсоток людей, яким все одно, за кого голосувати, вони вважають себе розумними чи хитрими, тож їх можна буде підкупити.

Це питання не нове  і немає сенсу звертатися до людей, щоб вони голосували за совістю, бо значна частина виборців не бачить зв’язку між політикою та своїм реальним життям. Це проблема й історична, бо люди намагаються відокремитися від влади, і проблема освіти, і проблема досвіду… Гадаю, корупція – набагато глибша проблема, ніж хабарі. Це – навіть не прямий підкуп, який виявляється в тому, що прийшов, роздав по 500 гривень і пішов, а більш складний. Наприклад, у якомусь районі вклали гроші в футбольну команду, «кришування» на кордоні, комусь допомогли організувати напівлегальний бізнес. Така система проникає від низу до верху, і вона також є політичним підкупом, але більш хитрим і дієвим, коли його навіть виявити складно, бо не можна впіймати за руку.

В Україні новорічні подарункові набори можуть містити неякісні або прострочені цукерки.

Про це УНН розповів експерт Олексій Дорошенко. За його словами, одна з основних небезпек — це термін придатності цукерок, який складно перевірити через те, що вони знаходяться в коробці.

“На жаль, бувають випадки, коли в подарункові набори фасують цукерки, термін придатності яких закінчується, оскільки ніхто ніколи не переглядає, що в цьому подарунковому наборі. На окремих цукерках немає терміну придатності, тому фактично встановити, якої якості і термін придатності у солодощів — неможливо”, — зазначив експерт.

Якщо купувати цукерки окремо, покупець може подивитися на їх етикетку, потримати в руках. Однак якщо купувати цукерки у вигляді подарункового набору, то розпакувати без пошкодження упаковки його неможливо. До того ж, як запевняє експерт, це ще на 10-15% дорожче.

zakarpatpost.net