Поради закарпатцям: як виростити насіннєву картоплю з паростків

Якщо хочете оновити сорт швидко, за короткий час, тоді цей спосіб – найбільш підходящий.

Придивіться уважно до пророщених бульб картоплі. Вони відрізняються одна від одної паростками. Одні паростки міцні і соковиті (зеленого кольору), а інші – блідого відтінку і напівв’ялі. А це тому, що перші росли на світлі, а другі – в тіні. Для посадки можна використовувати обидва види паростків. Їх висаджують або відразу в землю на грядках, або в індивідуальні горщики.

Паростки, які виросли на світлі, повинні висаджуватися разом з зародковим корінням і тільки по одному. Паростки, утворені в тіні, доведеться розрізати на невеликі частини, на кожній з яких повинна бути брунька. Обидва види паростків покривають ґрунтом приблизно на дві третини.

Велике значення для вирощування рослин цим способом має якісний ґрунт, тому без підгодівлі не обійтися. Добрива вносять один раз на тиждень. Бажано підгодовувати картопля по черзі: один тиждень – трав’яним або зольним настоєм, а інший – настоєм біогумусу.

Під час збирання врожаю картоплі, вирощеної з паростків, виберіть найкращі бульби і залиште їх для наступної посадки.

Відбір посадкового матеріалу на наступний рік рекомендується проводити ретельно. Помічайте і залишайте мітки біля найміцніших і найздоровіших картопляних кущів протягом всього літнього сезону. При збиранні врожаю потрібно залишати з таких кущів не тільки великі екземпляри, але і навіть найменші картоплини. Тоді оновлювати сорти потрібно тільки через 6-7 років. Позбавтеся від традиції залишати на посадку тільки картопляні бульби найменшого розміру.

При такому посадковому матеріалі оновлювати сорти картоплі потрібно через кожні 2-3 роки.

zakarpatpost.net