Незабаром дехто отримає захмарні пенсії, але таких будуть одиниці. Хто ж вони?

Ініціатива Міністерства соціальної політики скасувати обмеження максимальної пенсії торкнеться дуже малої кількість українців — в основному, спецпенсіонерів.

Про це розповіла в ефірі ObozTV старший науковий співробітник Інституту демографії та соцдосліджень НАН України Лідія Ткаченко. За її словами, нинішня формула розрахунку пенсій майже виключає можливість отримання виплат у розмірі 10-15 тис. грн і вище.

“Ініціатива зняти обмеження на пенсії пов’язана з пропозиціями зняти “стелю” із зарплат, із якої сплачується єдиний соціальний внесок. Зараз хоч вона й висока, але є певне обмеження зарплати, на яку нараховується єдиний соціальний внесок. Пропонується її скасувати зовсім і встановити регресну шкалу”, — пояснила вона.

За словами експерта, “це буде стосуватися дуже малої кількості людей”.

“У нас трохи людей, які такі захмарні зарплати отримують. Ті люди, які отримують пенсії понад 10 тис. грн — як правило, спецпенсіонери. За звичайним законом про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування таку зарплату не отримаєш”, — зазначила вона.

“Справа в тому, що у нас більшості пенсіонерів, коли нараховують пенсії, використовують показник зарплатної бази 3764 грн. Навіть якщо у вас стаж 40 років і зарплата була в 2-3 рази вищою, ніж середня, все одно із зарплатною базою 3764 грн ви ніяк на 15 тис. грн не вийдете” — пояснила Ткаченко.

Експерт підкреслила, що зарплатну базу з наступного року мають проіндексувати і вона стане більшою, але все одно відставатиме від поточного розміру зарплат.

“Очевидно, що це не останні зміни у формулі й порядку нарахування пенсій. Насправді, люди з високими зарплатами ніколи не зможуть отримати такі ж високі пенсії, хіба що порівняно із середнім рівнем”, — завершла вона.

У 2019-му двічі проіндексують прожитковий мінімум, проведуть перерахунок усіх виплат за формулою і підвищать пенсії військовим. Крім того, Міністерство соціальної політики пропонує скасувати розмір максимальної виплати. У результаті окремі українці зможуть отримати виплати у розмірі понад 150 тис. грн.

zakarpatpost.net