АНОНС. Чому закарпатський Миколай ходить до дитбудинків цілий рік

Денис Ман розповів про найцікавіші, найдорожчі лоти аукціону «Купи зустріч – подаруй дитині свято» і про те, що за 10 років вразило волонтерів найбільше

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Під кінець року зазвичай ми підбиваємо підсумки зробленого, а ще, враховуючи наближення Різдва, починаємо замислюватись над тим, що доброго ми зробили для інших. Традиційно до свята Миколая на Закарпатті прошов благодійний аукціон «Купи зустріч – подаруй дитині свято».

Його ідейним натхненним, організатором та справжнім двигуном є директор департаменту економічного розвитку торгівлі Закарпатської ОДА Денис Ман.

Тож сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з ним про те, як все починалося і як проходить аукціон зараз, про найдорожчі і найцікавіші лоти, про поїздки до дитбудинків та допомогу хворим дітям.

– Хто був найцікавішим учасником за всі роки?

– Цікавими учасниками є всі без винятку. Для кожного окремо взятого з нас це може бути як популярна людина, так і якийсь гурт або політик. Але минулого року ми продали зустріч із так званим таємним лотом – Валентином Штефаньом. До моменту завершення аукціону ніхто не знав, хто ж буде тим цікавим учасником. Така кількість людей пройшла за 10 аукціонів, що виокремити когось одного я не можу.

– За яку максимальну суму вдавалося продати лот?

– Поки що це 10 тис. грн – три волонтерки з Мукачева.

– Зараз яка найбільша ставка і за кого?

– Найдорожчий лот цьогоріч – це шоумен і телеведучий Олександр Педан. Зустріч із ним придбали за 3790 грн.

– Зараз хто з відомих людей став учасником аукціону? Їх, напевно, чимало… 

– Ми тішимося всіма, хто долучився. Їх цьогоріч було понад 1000 учасників. Серед них чимало відомих закарпатців і не тільки, зокрема Римма Зюбіна, народні депутати Роберт Горват і Валерій Лунченко, голова та депутати обласної ради, мер Ужгорода, велика кількість журналістів, Майкл Щур, гурт «Рокаш», навіть цілі родини брали участь в аукціоні. Є поліцейські. Раді студентам, які свідомо обрали цю акцію, аби долучитися до збору коштів на потреби дітей, які не мають належних умов для життя і розвитку. Наша акція виконує ще й виховну функцію – формування соціально відповідальної молоді. Хоча акція в цей час перестала бути суто молодіжною, як це було в перші 4-5 років.

– Які саме заклади ви відвідували за всі роки?

– Були, напевно, вже у всіх дитячих інтернатах, відвідали багато будинків сімейного типу, наші волонтери тримають шефство над Ільницьким інтернатом та інтернатом в Нижньому Бистрому, Перехрестівським інтернатом, Свалявським обласним будинком дитини тощо.

Що найбільше вас вразило під час поїздок до дитячих будинків? Чи була дитина, яка вразила волонтерів до сліз? Чи було колись таке, що учасники відмовлялися оплатити зустріч? Чи є люди, які допомагають таємно, не засвічуючи публічно ім’я. Як кажуть: «Роби добро так, аби права рука не знала, що робить ліва»?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 21 грудня.

zakarpatpost.net