Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 22 грудня

День на Закарпатті був багати на події.

Ужгород готується до новорічно-різдвяних свят.

Сьогодні та завтра в скансені проходить ярмарок, де можна придбати різні сувеніри та взяти участь у майстер-класах.

Наразі встановлено дерев’яні будиночки вже й на площі Петефі.

На новенькій бруківці вони виглядають по-новому.

Однак… їх дуже мало… всього близько десятка.

Чомусь у нас ярмаркування відбувається в’яло.

Казковий зимовий  Шипіт. Унікальне відое з’явилося цими днями у мережі. Оприлюднили його Zakarpatski Lisivniki.

“У мережі з’явилося відео фантастичного замерзлого водоспаду Шипіт. Неймовірне видовище спостерігається на Міжгірщині, де останніми днями температура впала до – 15 градусів морозу. У результаті джерельні води найбільшого водоспаду Закарпаття, Шипота виглядають як красиві сталактити.

А навколишній пейзаж настільки приголомшливий, що дух захоплює! Ми приготували для вас відео крижаного водоспаду!” – йдеться у дописі.

Які будинки зараз користуються найбільшим попитом в Ужгороді?

Невеликою площею – від 100 до 150 квадратних метрів. Як правило, це – так звані американки, одноповерхові, з великим холом-кухнею і декількома кімнатами. Площа у межах 120 квадратних метрів вважається ідеальною.

Звісно, із будь-якого правила є виключення. Але великі будинки на 2-3 поверхи зараз дуже важко продати. Скажімо, будинок на 500 чи 600 квадратів, не обов’язково буде коштувати дорожче, ніж менший за розміром  на 150 квадратів, адже його продати набагато важче через те, що він дорогий в утриманні. Та й така велика площа потрібна мало кому.

Отже, тепер у нас віяння на маленькі компактні економічно вигідні будинки.

У нашої баби Анці нині день Ангела. Вирішила стара з самого ранку бути не такою як завжди, подобрішати трохи.

«Усе ми дідо каже, ож я чортиця, побуду нині ангелом, – подумала про себе. – Зроблю  домашнім радость».

Прочитала стара молитву, налила собі 50 грам для розрядки, нагодувала худобу, прийшла в хату і почала сніданок на всіх готувати.

«Зроблю їм кашу. Най здоровоє їдять, не солонинов ся обжирают», – аж защебетала вона.

Накрила стіл і покликала всіх снідати.

Одразу два резонансні злочини трапилися нещодавно у Солотвині. Там 18-річний раніше судимий за грабіж мешканець Виноградова під час розпивання алкогольних напоїв позбавив життя двох товаришів по чарці, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Хлопець хоч і неодружений, але має на утриманні чотирьох неповнолітніх дітей від співмешканки. Утім добрим батьком його назвати не можна, адже не займався вдома вихованням дітей, не думав, де заробити на те, аби було чим їх нагодувати, навпаки – ніде не працював і пиячив у іншому кінці області.

19 лютого о 8 годині ранку до поліції звернувся мешканець смт Солотвино та повідомив, що виявив тіло охоронця місцевого ринку з ознаками насильницької смерті. Правоохоронці прибули на місце події одразу.  Вдалося встановити, що загиблим є 73-річний місцевий мешканець, охоронець на промислово-продовольчому ринку. Чоловікові було нанесено ряд колото-різаних ран щік, грудної клітки, від чого він і помер.

Про гарне закордонне слово «хейтери» донедавна мало кому з закарпатців було відомо. З’явилося воно в нашій мові разом з Інтернетом. Хейтери – це люди, войовничо налаштовані, які витрачають власну енергію на те, аби когось засудити, образити, облити брудом, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Насправді – це  той самий чорний піар, тільки не завжди застосовується він до політиків. Тими ж хейтерами можна охрестити добре знайомих нам бабусь, які сидять біля під’їздів на лавочках і пильним поглядом проводжають кожного, хто вийшов з будинку чи пройшов вулицею, проїхав автомобілем. «Бандюк! Скільки грошей накрав! Із зарплати таку б машину точно не купив!» – шепочуться вони вслід знайомому підприємцю. «Корова! Яку коротку спідницю на себе натягла! Подивилася б у дзеркало! Такі жирні ноги на показ виставляє! І куди її чоловік дивиться!» – проводжають вони поглядом молоду жінку з дитиною. «А ця шльондра знову на побачення зібралася! Намалювалася, як писанка. Штукатурки на ній більше, ніж на стіні у мене в кімнаті!» – обговорюють молоду дівчину, що кудись поспішає. І посмійте з ними тільки не привітатися! Вони скажуть, що ви ще й загордилися, не поважаєте старших, вам на всіх наплювати і взагалі… горе їм із такими, як ви сусідами.

Є свої хейтери і серед читачів газет. Вони купують періодику лише для того, щоб знайти скандали, негативні публікації, викриття відомих людей у чорних справах. Вони смакують криміналом, а потім усім знайомим переповідають, що вичитали, додаючи при цьому власні (вкрай негативні) враження, а за позитивні матеріали криють нецензурною лайкою «продажних журналістів»,  бо якщо в когось іншого інакша думка, то це, як на них, неправильно і стаття обов’язково є замовною, тобто написаною за гроші.

У кожного безпритульного, що опинився на вулиці, своя причина того, чому він залишився без даху над головою.

На Закарпатті безхатьків багато, особливо в містах. Там вони мають хоч якусь змогу вижити, знайти тимчасовий прихисток, щось поїсти і десь заночувати. Однак дехто не спиняється на цьому і мандрує далі, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» познайомився з вихідцем із нашого краю у Києві.

За процесуального керівництва групи прокурорів з числа працівників відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Львові Генеральної прокуратури України та прокуратури Закарпатської області, слідчими територіального управління ДБР у м. Львів, спільно з відділом боротьби з корупцією Управління СБ України в Закарпатській області та співробітниками Закарпатського управління ДВБ НП, вчора, 21 грудня 2018 року викрито старшого слідчого Управління ГУ НП в Закарпатській області при отриманні неправомірної вигоди.

Встановлено, що правоохоронець вимагав та отримав 300 дол США від закарпатця за непритягнення його до кримінальної відповідальності у кримінальному провадженні про незаконний збут наркотичних речовин (ст. 307 КК України).

Також встановлено ще одного посібника даного слідчого, який також займає посаду старшого слідчого Слідчого Управління ГУ НП в Закарпатській області.

Наразі, у рамках кримінального провадження з першочерговою кваліфікацією за ч. 3 ст. 368 КК України (вимагання та отримання неправомірної вигоди службовою особою), триває подальше досудове розслідування.

Для інструментів Страдіварі смереку закупляли в Україні

Вперше ліру почув у дитинстві. Мама привела мене у філармонію, коли грав кобзар і лірник Василь Нечепа. Запам’ятав енергетику звуку. Вдруге побачив інструмент студентом у майстра з Буковця (село у Верховинському районі на Івано-Франківщині. – Країна) Михайла Тафійчука. Почав шукати, щоб собі купити. Але для мене тоді ліра коштувала дуже багато. Вирішив, раз я – скульптор, то спробую зробити з дерева. Мав зразок – друг тоді якраз позичив стару ліру і вчився на ній грати, а кум-коваль знав нюанси роботи з матеріалом і мав потрібні інструменти, пише gazeta.ua.

Робив першу ліру на подобу скульптури: видовбана з суцільного шматка дерева. За такою технологією виготовляли старосвітські бандури й кобзи. Нижню деку змайстрував із груші – домовилися з другом, аби нам у Шевченківському гаю розпиляли повалене дерево. На верхню деку вдалося дістати громовицю – смереку, в яку вдарила блискавка. Це один із найкращих матеріалів для музичних інструментів.

zakarpatpost.net