Перетворювати людей на стукачів: відомий журналіст розповів про місію КДБ у РПЦ

Російська православна церква і КДБ в Радянському Союзі були нероздільними поняттями.

Як ідеться в статті журналіста Віталія Портникова для “Радіо свобода“, РПЦ була відновлена за особистим рішенням радянського диктатора Йосипа Сталіна під час Другої світової війни під щільною опікою спеціальних служб для доносів, пише Обозреватель.

“Інтерес КДБ СРСР до церкви пояснювався тією простою обставиною, що її громади були територією, на яку не поширювалася комуністична ідеологія. Не проводилися партзбори, не було парткомів і особливих відділів”, – зазначив Портников.

Він пояснив, що релігійні громади завжди були в центрі “розробки”. У результаті в найбільшої з них – РПЦ – відбулося зараження агентами, вербувалися священики і парафіяни.

Віталій Портников

“Тому що таким – і жодним іншим – було радянське суспільство. Коли люди живуть у великому концтаборі, вони виживають у ньому по-різному. Головний обвинувачений – це завжди система, яка робила все можливе, щоб перетворювати людей на “стукачів”, – пояснив журналіст.

Він додав, що люди тоді не могли не розуміти, що церква в атеїстичній країні існує не просто так. Однак для них тоді був важливішим сам факт існування церкви.

“Найважливішим є і те, що трапилося після 1991 року, коли КДБ зникло, коли його агенти виявилися відокремленими від Росії державними кордонами. Чому ці люди продовжили діяти так, ніби нічого не змінилося? Чому вони не скористалися шансом спокутувати свою співпрацю з радянськими спецслужбами роботою з очищення від минулого своєї Батьківщини? Чому залишилися агентами в рясах і політичними найманцями Москви? Може, співпраця з КДБ зовсім не була нав’язана їм? Може, вони сприймали КДБ так, як його сприймає Володимир Путін – як зберігача імперії”, – задався питанням Портников.

Як повідомляв OBOZREVATEL, Національний архів Латвії опублікував картотеку Комітету держбезпеки Латвійської РСР, в якій містяться дані про агентів КДБ.

Як з’ясувалося, митрополит Ризький і всієї Латвії Олександр, він же Олександр Іванович Кудряшов, був завербований у 1982 році. Пізніше патріарх Філарет розповів, що в СРСР усі архієреї співпрацювали з КДБ, а також поділився власною історією.

zakarpatpost.net