АНОНС. Коли в Ужгороді воскресне стара синагога?

Наші сусіди набагато краще та ефективніше обходяться зі своєю спадщиною

Закарпатська обласна філармонія – унікальна родзинка не тільки Ужгорода, а й усієї області, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Колишня синагога збудована у 1904 році із матеріалів, які спеціально привозили з Італії. За однією з версій авторами проекту були відомі австро-угорські архітектори Людвіг Ферстер і Фрідьеш Фесла. Кажуть, що гроші на спорудження будівлі збирали всією єврейською громадою міста.  Частина істориків переконана, що архітектурний стиль споруди – романтизм з елементами візантійського і марокканського стилів. Інші ж стверджують, що стиль неомавританский. Нині це ключового значення не має. Важливим є факт, що будівля на набережній Ужа є визнаним шедевром європейської архітектури. За словами фахівців, її аналогів у «Старому Світі» немає; євреї зі всього світу спеціально приїжджають помилуватися нею, відчути її старовинний дух, адже на території всієї Європи подібних синагог на сьогодні не залишилося.

Та все ж за радянських часів за сприяння російського КДБ в релігійної общини приміщення забрали і розквартирували у ньому культурний заклад.

Саме таким повинен він би бути до сьогодні. Адже цільового призначення від 1957 року, відколи у синагозі відкрилася Закарпатська обласна філармонія, установа не змінювала.

Але зважаючи на те, що об’єкт все одно залишився у сфері духовності, оскільки там знаходиться осередок прекрасного, дивитись на зовнішній вигляд споруди дуже болісно.

Від 2010 року фасад будівлі руйнується. Її, тобто ужгородську синагогу, не змогли знищити ні віки, ні політичні режими, але знищує недбалість сьогоднішньої обласної влади та її попередників. Оскільки заклад перебуває на балансі не міста, а області, саме Закарпатська ОДА та обласна рада мали б і опікуватися цією унікальною скарбницею духовності.

Але чи опікується?

Чому філармонією не займається влада? Чому дають їй руйнуватися? Як можна залучити кошти для ремонту?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 21 грудня.

zakarpatpost.net