Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 25 грудня

День за Закарпатті був багатим на події.

У Хусті викинули немовля. Дитина була в дорожній сумці. Знайшли її у під’їзді багатоповерхівки місцеві мешанці.

Просто не вкладається в голові, як таке може бути, аби власну дитину, наче непотрібн викинути на смітник.

У Хусті це, на жаль, не вперше. Кілька років тому на смітнику хустяни знайшли мертве немовля. На жаль, тоді його матір так і не відшукали.

А сьогодні виявили, на щастя, живого хлопчика.

Про подію написала Наташа Атрошко у спільноті “Мами Хуста”.

Історія гучного та показового розстрілу на католицьке Різдво 36-річного депутата обласної ради Михайла Токаря, котрий був відомий також як найбільший закарпатський авторитет на прізвисько «Геша», досі оповита величезною купою загадок та домислів.

І хоча винуватці-організатори, на думку правоохоронних органів, отримали своє покарання, справа «Геші» поповнила ланцюг резонансних вбивств, в яких не вдалось встановити реальних замовників розстрілу, пише «PMG.ua».

Хто з мукачівців не знав Михайла Токаря? Напевно, таких немає. І якщо молодь дізнається про свого впливового покійного земляка здебільшого з Інтернету, то чимало людей, яким за 40-50 років, особисто були знайомі з Гешою. Молодий, амбітний та справедливий – саме так характеризували Михайла Токаря знайомі. Бізнесмен витрачав чималі гроші на благодійність: фінансував будівництво церков, ремонт доріг, газифікацію, дитячі спортивні клуби, видання літератури… Словом, формував позитивний імідж про себе в суспільстві.

Як же з’явився найбільш авторитетний «авторитет» Закарпаття Михайло Токар,  слава якого навіть через двадцять років після його смерті не дає спокою багатьом?

Багато хто хоче зустріти Новий рік саме в Ужгороді. Але в скільки обійдеться оренда житла тим, хто не проживає в обласному центрі?

Як правило, до свят в Ужгороді ціни піднімають усі – як власники готелів, хостелів, так і ті, хто здає квартири щодобово. Вартість зростає в середньому наполовину, але у деяких закладах – на 10-20 відсотків.

Наприклад, заночувати в одному з престижних готелів міста із 31 грудня на 1 січня у одномісному стандартному номері коштуватиме 2 тисячі гривень, у двомісному –  3 300, у люксі –  4 700, у люксі з сауною та джакузі – 6 тисяч, у президентському – 9 700.

У стандартному номері другого – 900, у одномісному бізнес-класі 1050, у двомісному бізнес-класу – 1290, у двокімнатному люксі – 2050 грн.

 

У найдешевшому готелі міста новорічна ніч коштуватиме 470 гривень за одномісний номер класу економ, стандарт – 620, еліт – 720, а всі більш дорогі номери типу люкс і суперлюкс вже заброньовані.

У поселенні в селі Великі Береги Берегівського району вночі сталася бійка. Внаслідок конфлікту, поранення отримали двоє чоловіків. Поліція розпочала за даним фактом кримінальне провадження. Юнака, котрий спричинив тяжкі тілесні ушкодження, затримано.

Сьогодні, 25 грудня, близько 3-ї години ночі в поліцію Берегова надійшла інформація про бійку у поселенні в селі Великі Береги Берегівського району. На місце події прибули правоохоронці, які локалізували побутовий конфлікт в поселенні і не допустили його продовження.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Встановлено, що близько 1-ї години ночі, під час святкування католицького Різдва, між двома групами молодих жителів поселення виникла побутова сварка. Далі чоловіки побилися, в результаті чого двоє з них, віком 27 і 30 років, отримали колото-різані рани. У старшого – серйозне ушкодження руки. В молодшого –  поранення шиї та спини. За попередньою інформацією, рани завдані саморобним предметом, схожим на меч, та ножем.

Їхала на відпочинок в Карпати, а опинилися в лікарні. У суботу 58-річна Надія Полякова разом компанією друзів сіла на потяг у Києві. Через 6 годин поїздки за 15 хвилин до станції Тернопіль жінка прокинулася від страшних болів у тазі та шуму. На її ногах лежала частина верхньої полиці, а на землі – подруга, пише МедіаТОР.

– Проснулася від різкого болю, полиця лежала на мені і жінка скочувалася вниз. Я лежала на правій стороні, обірвалася частина полиці добре, що не вся, бо впала б мені на голову. Я не могла рухатися, усе тріщало, у мене перелом паху та стегна, – розповідає потерпіла Надія Полякова.

У вагоні на боковому місці вмостилася на ніч середньої статури знайома Галина. Голова пасажирки із верхньої полиці була над ногами потерпілої. Після того, як лежак зірвався подорожні вимагали у провідниці скласти акт, та – залагодила несправність. Тож в документах Укрзалізниця певнить, усі кріплення справні, а винна пасажирки, бо звалилася згори.

– Вона спала як і я, але усе кріплення впало. Вони дали мені акт, який заповнив начальник поїзда, у ньому вказав, що ніякої несправності не було. Він поводився по-хамськи, кричав, грозився викликати поліцію. Але друзі настоювали, вони бачили половина полиці лежало на мені, продовжує потерпіла.

У Тернопільській лікарні жінку прооперували. Нині лікар, що веде справу відсутній, а черговий стану пацієнтки не коментує. Біля палати пані Надії чергує син Олександр. Чоловік відразу приїхав з Полтави пильнувати матір, а вдома сестра збирає документи для страхової виплати.

Як зазначив головний лікар Рахівської районної лікарні Володимир Симулик, вчора постраждалій на Драгобраті туристці  зробили комп’ютерну томографію у Тячеві, яка показала перелом щелепи, на щастя інших серйозних травм не зафіксовано.

Стан киянки вважають стабільно середньої важкості, зараз її вже перевели у травматологічне відділення. За словами лікарів життю дівчини нічого не загрожує, але роботу по відновленню щелепно-лицевої травми проводитимуть в обласній чи столичній лікарні.

Разом з тим, у Головному управлінні національної поліції розповіли Mukachevo.net, що по даному факту розпочато кримінальне провадження за ч.1 статті 286 ККУ, тобто порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами.

Сьогодні усі християни західного обряду, а також більшість протестантських та ряд православних церков відзначають Різдво Христове за григоріанським календарем.

Католики всього світу, а також протестанти, послідовники Англіканської церкви і ряд православних (що слідують за Григоріанським календарем), відзначають у вівторок Різдво Христове. Папа Римський Франциск очолив вночі урочисту службу в головному католицькому соборі Святого Петра у Ватикані, яка транслювалася в прямому ефірі по всьому світу, повідомила служба друку Святого престолу, пише УНН.

Опівдні (13:00 за Києвом) голова Римсько-католицької церкви звернеться до пастви з традиційним різдвяним посланням Urbi et orbi (“Місту і світу”). Всі останні тижні понтифік в своїх проповідях нагадував про те, що потрібно “радіти світлу від народження Спасителя” і правильно сприймати значення цього свята, не зводячи його тільки до застілля і подарунків. Церква давно засуджує тенденцію споживання, яка склалася навколо Різдва на Заході.

Як і де найкраще провести новорічну ніч? Як її зробити незабутньою… І, головне, у скільки це обійдеться…

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала дізнатися, скільки коштує відсвяткувати Новорічне свято в Ужгороді, Мукачеві, в Карпатах, у столиці та у сусідньому Львові.

Виявляється, кожен заклад пропонує свої родзинки, але далеко не всі рекламують себе, а отже, клієнтам невідомо, що саме може бути цікавого у тому чи іншому ресторані чи туристичному комплексі, тому вони обирають інший – той, про який можна більше дізнатися. Адже нам довелося це довго з’ясовувати, телефонуючи до кожного закладу окремо.

Ціни – тема майже закрита для закарпатських закладів, які планують проведення новорічних святкувань. Якщо на сайтах київських та львівських ресторанів, готельних і туристичних комплексів можна детально дізнатися меню, знайти інформацію про виступи артистів і ціни на фуршет, то дуже мало хто з наших оприлюднює програму, список страв, які подаватимуться, та їхню вартість. Загалом уся їхня реклама обмежується загальними тезами, що буде цікаво, яскраво і незабутньо. А от що саме? Таємниця… Крім того, в основному закарпатські ціни у чотиризіркових готелях вищі за ті, які пропонують п’ятизіркові у Львові. Одразу наголосимо, що називати заклади не будемо.

Закарпатська обласна філармонія – унікальна родзинка не тільки Ужгорода, а й усієї області, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Колишня синагога збудована у 1904 році із матеріалів, які спеціально привозили з Італії. За однією з версій авторами проекту були відомі австро-угорські архітектори Людвіг Ферстер і Фрідьеш Фесла. Кажуть, що гроші на спорудження будівлі збирали всією єврейською громадою міста. Частина істориків переконана, що архітектурний стиль споруди – романтизм з елементами візантійського і марокканського стилів. Інші ж стверджують, що стиль неомавританский. Нині це ключового значення не має. Важливим є факт, що будівля на набережній Ужа є визнаним шедевром європейської архітектури. За словами фахівців, її аналогів у «Старому Світі» немає; євреї зі всього світу спеціально приїжджають помилуватися нею, відчути її старовинний дух, адже на території всієї Європи подібних синагог на сьогодні не залишилося.

Та все ж за радянських часів за сприяння російського КДБ в релігійної общини приміщення забрали і розквартирували у ньому культурний заклад.

Саме таким повинен він би бути до сьогодні. Адже цільового призначення від 1957 року, відколи у синагозі відкрилася Закарпатська обласна філармонія, установа не змінювала.

Але зважаючи на те, що об’єкт все одно залишився у сфері духовності, оскільки там знаходиться осередок прекрасного, дивитись на зовнішній вигляд споруди дуже болісно.

zakarpatpost.net