Поради закарпатцям. Як випрати подушки з пухом і пір’ям

Занадто забруднену пером подушку краще все ж таки віддати в хімчистку для більш ретельного прання і обробки ультрафіолетом     з метою видалення мікробів і кліщів, пише популярна на Закарпатті газета «ПОРАДИ».

Але якщо подушка не встигла занадто забруднитися, а освіжити її хочеться, можна випрати її в машинці. Для цього зручно скористатися чохлами для прання пера і пуху, в якості яких можуть підійти старі, але міцні наволочки. Але не варто робити такий чохол із марлі, бо вона не втримає наповнювач, фільтри заб’ються пухом, а твоя пральна машинка зіпсується.

Залежно від розміру подушок слід підібрати два або три чохли, нещільно наповнити їх пухом і зашити. Чим менше пуху буде в чохлі, тим краще він випреться і висохне. Крім того, в барабан машинки потрібно закладати не один, а кілька чохлів, щоб навантаження розподілилося рівномірно.

Для пір’яних подушок слід вибрати режим прання пуху або ж варіант із максимальним віджиманням і максимальним числом полоскань. Оптимальна температура +30°С.

Краще використовувати рідкий миючий засіб – його легше розчинити і прополоскати. А ось кондиціонери та ароматизатори краще не додавати – перо стає м’якшим і гірше збивається, та й дихати потім хімією не дуже корисно.

Після прання і віджимання отримаєте чохли з вологим пухом, що збився в грудки. Тому періодично потрібно розминати і збивати грудки руками, розподіляючи наповнювач по всьому чохлу.

Сушать пір’яні подушки в жаркому, добре провітрюваному приміщенні, сушарці, на гарячій батареї взимку або влітку на сонці. Важливо висушити такі подушки швидко, не довше 1-2 днів, інакше ризикуєте отримати неприємний, затхлий запах.

Ретельно просушений пуховий наповнювач потрібно акуратно повернути з чохлів у чисті напірники і добре прошити шви.

zakarpatpost.net