Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 27 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

Багато хто хоче зустріти Новий рік саме в Ужгороді. Але в скільки обійдеться оренда житла тим, хто не проживає в обласному центрі?

Як правило, до свят в Ужгороді ціни піднімають усі – як власники готелів, хостелів, так і ті, хто здає квартири щодобово. Вартість зростає в середньому наполовину, але у деяких закладах – на 10-20 відсотків.

Кому ж до вподоби більше домашня атмосфера, можна винайняти квартиру подобово. Такою послугою до свят інколи користуються і самі ужгородці, коли компанії молоді хочеться відтягнутись, а вдома з батьками цього зробити не можна.

Тут знижок немає. Навпаки. Якщо у звичний період однокімнатна квартира у віддаленому районі коштувала 500 гривень, то 31 грудня менше ніж за 2600 (100 доларів) шукати марно.

Як розповіли у газеті «Закарпатські оголошення», власники піднімають ціну через те, що розуміють, якими рушійними можуть бути наслідки святкування. Якщо квартиранти переберуть спиртного, можуть залишити по собі справжній Армагеддон. Крім того, якщо квартиру винаймає одна людина, часто святкувати в неї іде ціла компанія. Тож гарантії, що майно залишиться цілим, немає. Хоча заздалегідь, як правило, про відшкодування витрат господарі усе ж домовляються.

Квартира у центрі в цей період обходиться у 250-300 доларів (7000-8300 гривень). Можна знайти, щоправда, і за 6100 гривень (220 доларів), однак від вартості в інший час ціни відрізняються суттєво.

На оновленій площі Петефі з’явилася цікава фотозона.

Арка, оздоблена хвоєю та гірляндами, на вигляд справді казкова. Зроблено її зі смаком. З двох боків  встановлено сніговика та оленя, які також світяться.

Зараз там багато охочих сфотографуватися, особливо казкова брама припала до душі дітям та молоді.

Крім того, ілюмінацією прикрашено й інші центральні вулиці, ту ж Петефі та Корятовича.

Загалом Ужгород до зустрічі Нового року готовий. Залишилося замовити в небесній канцелярії хоч трохи снігу.

Ужгород до зимових свят перетворюється на фантастичне місто.

Підсвітка на вулицях, ялинки, нова фотозона… підсвічені дерева на Волошина… але й це ще не все.

Вітрини магазинів та кафе також новорічні.

Цікаво і оригінально причепурили, наприклад, провулок “Гірчичне зерно”.

Потрапивши туди, здається, що казки оживають.

Приємно, що з кожним роком місто стає все кращим і до цього прикладають зусиль і самі ужгородці.

Вчора на площі Петефі в Ужгороді відкрився новорічно-різдвяний ярмарок.

Розквартирувався він на оновленій частині площі.

Раніше ярмарок проходив на набережній Незалежності, однак зараз там поки що не завершився ремонт.

У 12 будиночках ужгородці та гості міста можуть придбати різні сувеніри, ялинкові прикраси, а також скуштувати закарпатські страви та випити глінтвейну.

Працюватиме ярмарок аж до Старого Нового року.

Навіть важко порахувати, скільки злочинів скоїли ці двоє юнаків. Протягом кількох років вони обкрадали магазини, будинки  та людей і при цьому безкарно залишалися на волі.

14- та 17-річний роми із села с.Галоч Ужгородського району почали промишляти ще у липні 2015 року. Тоді вони з одного з гіпермаркетів Ужгорода поцупили чотири велосипеди, вартість яких на той час склала більше 14 тисяч гривень, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Уже за три дні вони повернулися до того ж гіпермаркету та посеред ночі вкрали ще три велосипеди, вартість яких складала 11 тисяч гривень.

Та й на цьому кримінальний дует не зупинився. Через два дні вони вкотре повернулися, аби таємно винести ще три велосипеди.

У кожного четвертого українця підвищиться зарплата

Мінімальна зарплата у січні 2019-го виросте з 3723 до 4173 грн. Таке нововведення стосуватиметься всіх, хто офіційно заробляє менше за мінімалку. Що цікаво, судячи з Держстату, таких в Україні — кожен четвертий працівник. Підвищення складе від 1 до 450 грн. Поступово зростатиме наступного року і середня зарплата, зазначається у консенсус-прогнозі Мінекономрозвитку. Вона складе 10 395 грн (наразі близько 8,8 тис. грн). Це близько 15%. При зростанні інфляції на 9% таке збільшення дозволить не просто випередити ціни, але і збільшити добробут тих, хто працює.

Про це повідомив угорський уповноважений міністра щодо співпраці прикордонних регіонів Угорщини та України Іштван Грежа  під час спілкування з журналістами наприкінці грудня, повідомляє “Радіо Свобода“.

“Минулого тижня угорський уряд оголосив про початок безкоштовного навчання української мови для угорців Закарпаття. Вже записалося 300 осіб”, – проінформував Грежа.

Він нагадав, що координацію проведення курсів здійснює берегівський інститут Ференца Ракоці, що також фінансується угорською стороною.

“Фахівці розробляли методики, є і література. Після закінчення можна скласти іспит і перевірити свій рівень”, – підкреслив угорський уповноважений.

Саме навчання має стартувати на початку 2019 року.

90-річна бабуся переказала військовим 10 тисяч доларів. Допис розміщено у Фейсбуці на сторінці спільноти “Повернись живим”.

“Бабуся із Західної України передала хлопцям на війну 10 тисяч доларів. Старенька наголосила, що й собі на ліки гроші теж залишила.

“10 000 доларів. Десять тисяч доларів. Таку суму щойно на рахунок фонду «Повернись живим» переказала жителька західної України, якій більше 90 (!) років. Ми не можемо публікувати її фото та називати її ім’я, але можемо розповісти, що вона, проста жінка, слідкує за сторінкою фонду у Facebook, знає як звуть наших співробітників і, звісно, вболіває за майбутнє України, – йдеться у повідомленні. –

Ми пишемо цей пост і плачемо. Плачемо від радості. І справа не у величезному переказі. Справа у тому, що в свій вік «за 90» жінка каже: «Дуже хочу допомогти виграти війну. Ви за мене не хвилюйтеся – гроші на ліки собі лишила!»

Кошти, переказані благодійницею, ми витратимо на допомогу бригадам, чиї пункти постійної дислокації (ППД) знаходяться в Івано-Франківській, Львівській, Волинській та Закарпатській областях.

Дякуємо і схиляємося додолу!

Слава Україні!

Команда фонду «Повернись живим»

Справді мужній і гідний наслідування поступок старенької, який мав би змуситись замислитись деяких політиків, статки яких у багато разів перевищують заощадження бабусі.

Знайти роботу можна навіть не виходячи з дому. Достатньо купити газету і обрати те, що найбільш підходить. Абсолютно безкоштовно.

Традиційно на Закарпатті найбільша кількість вакансій – у газеті «Робота та навчання». Щотижня там друкуються тисячі оголошень про прийом на роботу та пошук працівників. Із часу виходу в світ першого номера вже десятки тисяч закарпатців працевлаштувалися і десятки тисяч роботодавців підібрали кваліфікований персонал.

Газета «Робота та навчання» є спеціалізованим виданням, яке допомагає своїм клієнтам підібрати фахівців різних спеціальностей, а тим, хто шукає роботу і хоче навчатися, влаштуватись на найбільш високо­оплачувані посади, отримати комфортні умови праці з подальшим кар’єрним зростанням.

Адже відомо, що кваліфікований і досвідчений персонал – запорука успіху будь-якого підприємства. Серед актуальних оголошень є пропозиції як із Закарпаття, інших областей України, так і з-за кордону. На сторінках видання містяться оголошення про пошук та пропозиції роботи.

Також газета «Робота та навчання» пропонує унікальні можливості для тих, кому потрібні працівники — редакція приймає оголошення та рекламу у провідні закарпатські газети: «Закарпатські оголошення», «Поради» і «Неділя Закарпатські новини». Адже це дуже зручно та вигідно! З питань розміщення реклами та оголошень звертайтеся:

м. Ужгород, пл. Корятовича, 2.

Телефони: 61-99-99, (050) 222-50-50, (067) 666-90-90

E-mail: zo@ogoloshennya.net

Завжди раді Вам допомогти!

zakarpatpost.net