Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 29 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

У жовтні цього року в Берегові відкрили пам’ятник знаменитій берегівській акторці та співачці Шарі Федак. Кажуть, що там досі збереглися конюші, що належали оперній діві.

Відкрили пам’ятник до 139-ї річниці її народження. Автором виступив талановитий ужгородський скульптор Михайло Колодко.

Профінансували роботи переважно угорські благодійні фонди та уряд Угорщини.

Та мова не про це.

Сама по собі пам’ятка дуже цікава, зроблено її в людський зріст. Бронзова співачка сидить на лавиці у задумливій позі.

Виглядає це кретивно. Біля такої скульптури захочуть сфотографуватися туристи, бо вона приваблює погляди перехожих.

А тим часом в Ужгороді у листопаді відкрили інший пам’ятник, який наробив багато шуму.

За державні кошти. При чому немалі – 2,5 млн гривень на площі Народній встановили «Свічу пам’яті» на честь голодоморів в Україні.

Завдяки принциповій позиції прокурорів Берегівської місцевої прокуратури, в ході судового слідства доведено вину закарпатки у нанесенні 62-річному співмешканцю тяжких тілесних ушкоджень, що спричинили смерть.

Через ревнощі, підозрювана нанесла потерпілому понад 40 ударів по всьому тілу. Потім, намагаючись приховати скоєне, жінка протягом 2 днів, нібито доглядала за чоловіком, розповідаючи знайомим, що він захворів. Коли все ж таки викликала лікаря – медик констатував смерть потерпілого.

За сукупністю всіх наданих доказів, обвинувачену визнано винною у вчиненні злочину передбаченого ч.2 ст.121 КК України (умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого) та призначено покарання у вигляді 9 років позбавлення волі.

Оскільки вирок ще не вступив у закону силу, за клопотанням прокурора, обвинуваченій також обрано судом запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб, без можливості внесення застави.

Маленьке закарпатське містечко Берегово знає здивувати гостей…

Там працює ярмарок, де можна купити як ялинки, так і прикраси на них, усілякі сувеніри, скуштувати глінтвейн, шашлик, печену картоплю, бограч та різні закарпатські страви.

Побував на ярмарку і журналіст газети «Неділя Закарпатські новини».

Також у Берегові обладнано казкову фотозону, встановлено атракції з пальми, у центральній частині міста розвішані ряди блакитно-білих парасольок, що вже стало для закарпатського містечка доброю традицією до зимових свят.

Цей кумедний випадок стався у селі Ракошино на Мукачівщині…

Повертаючи із села Руське на трасу “Київ-Чоп”, водій вантажного автомобіля не помітив, як із машини у той момент випало декілька свиней.

Таким чином, свині на деякий час ускладнили проїзд міжнародної трасою. Цей курйозний випадок зафіксували камери відеоспостереження.

Коли ж водій зрозумів, що тварини бігають по дорозі, почав швиденько їх ловити. Допомагали йому в цьому місцеві мешканці, повідомляє “PMG.ua“.

Які лише дивні історії не  трапляються з нашими земляками. Деколи просто не вкладається в голову, як взагалі можуть відбуватися такі чудасії, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Степан Молнар із Мукачева опинився у ситуації, в правдивість якої, за його ж словами, ніколи б не повірив, якби про цей випадок йому розповів хтось інший.

Випадок настільки унікальний, що чоловік вирішив поділитися ним із читачами газети «Неділя Закарпатські новини».

Влітку минулого року Степан час від часу ходив купатися на Латорицю. Річка там неглибока, тож повноцінно плавати не міг, але бодай радів тому, що прямо в центрі міста є річка, в яку у спеку можна зануритися.

Тож того дня, як завжди після обіду, коли найбільше припікало сонце, чоловік проїжджав через місто автомобілем і вирішив традиційно піти скупатися неподалік від якоря. Так і зробив.

Встала баба Анця на годину раніше, бо в Ужгород хотіла їхати на ринок яйця продавати, як-не-як  Новий рік скоро, грошей треба, а пенсія мала… та ще й подарунки під ялинку всім купити треба. Тож вирішила фриштик приготувати, корову подоїти і бігти на маршрутку. Вийшла на коридор. А там невістка вся припаражена, нафарбована, з підкрученими локонами, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

«А ти што не спиш?» – аж підстрибнула стара від несподіванки.

«На корпоратив лажуся, привожу ся в порядок» – відповіла вона.

«А што ото такоє?» – здивувалася стара.

«То такий празник, куди дід Мороз прийде. Там буде гостина, ялинка, пісні, танці», – пояснила бабі.

«Йой! Повезло ти! А я уросла, постаріла і нігда на такому не булам. Не виділа я ще нігда діда Мороза… Лем у телевізорі. І я хочу! Возьми ня з собов!» – почала проситися.

Під час пожежі загинув 94-річний чоловік. Над ліквідацією пожежі працювали три одиниці техніки і 10 рятувальників. Причину займання встановлюють правоохоронці. Про це повідомили в УДСНС в Закарпатській області.

Вчора, 28 грудня, у Мукачеві на вулиці Індустріальній загинув літній чоловік. Сталося це вночі, близько 23:30.

Тоді у помешканні пенсіонера спалахнула пожежа. Як розповіла журналісту інтернет-видання “PMG.ua” речниця У ДСНС України у Закарпатській області Наталія Батир, пожежа виникла у квартирі п’ятиповерхового будинку.

Газета «Неділя Закарпатські новини» вивчала зимові кулінарні традиції у нашій області.

Кінець грудня – початок січня – пора, коли на Закарпатті інтенсивно ріжуть свиней. На Різдво в нашому краї з давніх-давен прийнято мати на столі традиційні наїдки зі свинини, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Обкладинка свіжого номера газети «Домашня кулінарія»

Крім того, так уже завелося, що працювали з м’ясом наші батьки раніше переважно взимку, у пору морозів, аби продукти не псувалися. Тоді не було таких, як тепер морозильних камер та іншої побутової кухонної техніки. Зараз усе відбувається автоматизовано та оперативно. А як було раніше?

«Років п’ятдесят  тому, за моєї молодості, до того відповідального дня, коли в родині кололи кабанчика, готувалися заздалегідь. Шукали різника, або, як кажуть, гентеша, домовлялися з ним, вибирали дату. Більшість робіт виконував саме він, – розповідає Марія Сабов із Хуста. – Звечора готували посуд і всі жінки в хаті перебирали рис, вибираючи з нього браковані чи деформовані  зернини. Тоді він був доволі поганої якості і ця робота займала кілька годин. Також чистили цибулю та часник. Напередодні купували для ковбасок яловичі кишки, чистили їх, промивали».

У Берегові згоріла каса на автовокзалі. Журналісту газетиНеділя Закарпатські новини” вдалося зробити фото з місця події.

Пожежа трапилася сьогодні вранці.

Вогонь пошкодив навіть приміщення, розташоване поруч, зокрема, ламберію. Крім того, погорів стовбур дерева, що росло поруч.

Від каси залишився тільки металевий сейф.

Практично більше нічого.

Невеликий будиночок пожежа знищила повністю.

Причину загорання поки що не оприлюднено.

Знайти роботу можна навіть не виходячи з дому. Достатньо купити газету і обрати те, що найбільш підходить. Абсолютно безкоштовно.

Традиційно на Закарпатті найбільша кількість вакансій – у газеті «Робота та навчання». Щотижня там друкуються тисячі оголошень про прийом на роботу та пошук працівників. Із часу виходу в світ першого номера вже десятки тисяч закарпатців працевлаштувалися і десятки тисяч роботодавців підібрали кваліфікований персонал.

Газета «Робота та навчання» є спеціалізованим виданням, яке допомагає своїм клієнтам підібрати фахівців різних спеціальностей, а тим, хто шукає роботу і хоче навчатися, влаштуватись на найбільш високо­оплачувані посади, отримати комфортні умови праці з подальшим кар’єрним зростанням.

zakarpatpost.net