Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 30 грудня

День на Закарпатті був багатим на події.

Денис Ман розповів про найцікавіші, найдорожчі лоти аукціону «Купи зустріч – подаруй дитині свято» і про те, що за 10 років вразило волонтерів найбільше

Під кінець року зазвичай ми підбиваємо підсумки зробленого, а ще, враховуючи наближення Різдва, починаємо замислюватись над тим, що доброго ми зробили для інших. Традиційно до свята Миколая на Закарпатті прошов благодійний аукціон «Купи зустріч – подаруй дитині свято».

Його ідейним натхненним, організатором та справжнім двигуном є директор департаменту економічного розвитку торгівлі Закарпатської ОДА Денис Ман.

Тож сьогодні у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» під час наших «Недільних бесід» ми говорили з ним про те, як все починалося і як проходить аукціон зараз, про найдорожчі і найцікавіші лоти, про поїздки до дитбудинків та допомогу хворим дітям.

Звістка про підкинуте у під’їзді багатоповерхівки в Хусті немовля швидко набула широкого резонансу і про малюка заговорили у всій області. Волонтери почали збирати допомогу і звозити її до пологового будинку, куди помістили хлопчика, а багато закарпатських родин зголосилися його всиновити. Тож газета «Неділя Закарпатські новини» також вирушила до Хуста знайомитися з Мартіном. Саме так назвали дитину ті, хто знайшов її.

Медсестра Ельвіра ГУШКА працює у пологовому більше 35 років, каже. Відколи відкрився етап для недоношених немовлят. У неї самої троє дітей, має вже й онуків. Каже, що одного з них також звати Мартіном.

«Його люблю не лише я, а весь колектив. У нас працює 5 медсестер і дві молодші медсестри, – наголошує вона. Ви не уявляєте. Як він плакав перші два дні. Він чекав на маму. Він кликав її. Це природно для немовлят. Тепер, нарешті. Видно зрозумів, що чекати на неї марно, став більш спокійним, більше спить, набирає вагу, їсть добре. Дитина здорова і добре розвивається. Він пробуде в нас може місяць, може два, поки визначиться його подальша доля. Сама я дуже мрію, аби ця крихітка потрапила до люблячої родини і щоб хлопчик був щасливим».

Пам’ятник жертвам Голодоморів, про який неодноразово писав zakarpatpost.net світився лише перші кілька днів.

Хоча увімкнути освітлення може будь-хто. Вимикач знаходиться неподалік на стовпі.

Утім як запевняють деякі ужгородці, краще хай його не буде видно хоча б у сутінках, зараз світиться ілюмінація, новорічні ялинки і місто загалом гарно прибране до зимових свят.

Згадають про під світку чиновники хіба що до чергової річниці сумної події.

Звичайно, якщо до того часу пам’ятник все ще буде на площі Народній, неподалік людної набережної Незалежності, яка зараз саме оновлюється і до якої бронзовий  монстр не пасує зовсім.

До речі, невдовзі після встановлення «Свічі пам’яті» на сайті міської ради було зареєстровано петицію про її перенесення в інше місце.

Сьогодні, близько 2-ї години, інспектори отримали повідомлення про грабіж на проспекті Свободи.

На місці події, заявниця зазначила, що 4-ро невідомих осіб вирвали у неї з рук сумку й телефон та втекли у невідомому напрямкові.

Патрульні опитали свідків події й, згодом, за орієнтуванням, їм вдалося знайти одного з ймовірних грабіжників. На чоловіка прямо вказали свідки, крім того, коли він помітив екіпаж патрульних – почав тікати. Його затримали на вулиці Заньковецької.

Надалі усі обставини справи встановлюватимуть слідчі Ужгородського ВП, інформує УПП в Закарпатській області.

Знайшла баба Анця на столі на кухні газету «Неділя Закарпатські новини». Сіла читати. Дивиться – кінець року, грудень на календарі, усі люди підбивають підсумки. Задумалась вона, а що сама зробила за рік, чим він їй запам’ятається.

Раптом помітила матеріал про здорове харчування. Почала читати і враз… на її щоках з’явилися сльози, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Дідо дивиться на неї і не розуміє, що трапилось. Розчулити стару не так просто, частіше плакати йому від неї хотілося, ніж аби вона просльозилася.

«Жоно добра, што ся стало?» – не витримавши, запитав її.

«Йой, чоловіче! І не звідай ня! Які ми жорстокі! – схлипуючи відповіла стара. – Ми й не задумуємеся што чиниме! Усі в нашому селі! Не лем ми. Ми ріжеме, упускаєме кров, миєме труп, обпалюєме го… А дале…. Начинаєме го розрізати. Раз удрізаєме голову, дале вуха».

Раніше zakarpatpost.net писав про собак, які живуть у коробках у одному з закарпатських райцентрів. Місто не вказуємо навмисне, аби не наражати тварин на небезпеку з боку собаконенависників.

Днями журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знову побував у цьому місті і наші чотирилапі знайомі відпочивали  там же, у картонних коробках із-під бананів.

Як видно на фото, хтось пригостив одного з них бутербродом, молоком  і залишив чотирилапому цигарку.

Невже таким чином закарпатці привчають тварин палити? Але ж із нового року обіцяють чергове подорожчання цигарок. Тож для чого так знущатись над твариною, адже тютюн викликає залежність.

Звісно, це жарти, однак зовсім поруч знаходиться смітник і недопалок можна було викинути у спеціальне для цього місце.

Та мова навіть не про це, а про собак.

Закарпатська обласна філармонія – унікальна родзинка не тільки Ужгорода, а всієї області, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Колишня синагога збудована у 1904 році із матеріалів, які спеціально привозили з Італії. За однією з версій авторами проекту були відомі австро-угорські архітектори Людвіг Ферстер і Фрідьеш Фесла. Кажуть, що гроші на спорудження будівлі збирали всією єврейською громадою міста.  Частина істориків переконана, що архітектурний стиль споруди – романтизм з елементами візантійського і марокканського стилів. Інші ж стверджують, що стиль неомавританский. Нині це ключового значення не має. Важливим є факт, що будівля на набережній Ужа є визнаним шедевром європейської архітектури. За словами фахівців, її аналогів у «Старому Світі» немає; євреї зі всього світу спеціально приїжджають, помилуватися нею, відчути її старовинний дух, адже на території всієї Європи подібних синагог на сьогодні не залишилося.

Тим не менше, за радянських часів за сприяння російського КДБ від релігійної общини приміщення забрали і розквартирували у ньому культурний заклад.

За нанесення в стані алкогольного сп’яніння умисного тяжкого тілесного ушкодження правоохоронці взяли під варту жительку Ужгорода. За даним фактом розпочато розслідування.

Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

Учора, 29 грудня, ввечері в поліцію Ужгорода надійшло повідомлення про завдання тяжкого тілесного ушкодження. Слідчо-оперативна група встановила, що злочин стався в міському притулку для безхатченків.

У притулку близько 19.20 год. стався конфлікт між двома безхатченками. Під час сварки 49-річна жінка, з ознаками алкогольного сп’яніння, нанесла удар ножем в область грудної клітки 44-річному безхатченку.

Потерпілого «швидка» доставила в міську лікарню, де лікарі діагностували в нього проникаючу різану рану грудної клітини зліва. Пацієнта госпіталізували в реанімаційне відділення.

За даним фактом розпочато розслідування, попередня правова кваліфікація – ч.1 ст.121 Кримінального кодексу України (Умисне тяжке тілесне ушкодження). Фігурантку справи затримано в порядку ст.208 КПК України та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Ексклюзивно для наших читачів сайту zakarpatpost.net

У вас з’явилася нова унікальна можливість подати оголошення.

Для цього достатньо натиснути кнопку «Додати оголошення», що розташована на правій панелі збоку.

Відтепер ви зможете абсолютно безкоштовно продати, чи знайти омріяну нерухомість, автомобіль, приміщення під офіс, товари для дому, для весілля, побутову техніку, кімнатні рослини чи городні культури, домашніх тварин, книги, загалом усе, що бажаєте.

Послуга зручна і легка в користуванні, доступна абсолютно кожному.

Ваші оголошення читають користувачі з усієї України та із-за кордону.

Користуйтеся нашими сервісами і ставайте успішними!

Закарпатський сайт оголошень ogoloshennya.net завжди вам допоможе у цьому!

Працюємо для вас!

Також ви можете подавати оголошення та рекламу у газети «Неділя Закарпатські новини», «Закарпатські оголошення», «Робота та навчання», «Поради».

Довідки за тел.: (0312) 61-99-99, (050) 222-50-50, (067) 666-90-90

Оголошення також можна подати на Viber: (050) 222-50-50

zakarpatpost.net