Закарпатські гостинки: як швидкий вихід із посту шкодить здоров’ю

— Щоб різдвяне застілля не закінчилося трагедією, треба правильно вийти з посту. Інакше можна потрапити в лікарню чи на операційний стіл. Не перевантажуйте організм, поступово вводьте у раціон страви з ­м’яса, риби, молока, — каже дієтолог і тера­певт 54-річний Борис Скачко. — Перед прийомом їжі випийте теплої води. Так шлунок заспокоїться, зменшиться відчуття голоду й не доведеться заїдати його всім підряд. Кефір і йогурт допоможуть організму звикнути до непісної їжі.

Лікар застерігає від переїдання жирної їжі, щоб не спровокувати напад панкреатиту, пише gazeta.ua.

— Від різкої зміни раціону страждає вся травна система. Найчуттєвішою до переїдання є підшлункова залоза, що викликає загострення панкреатиту. Його мають половина людей старших 30 років. Це як із діабетом. Коли хворі, маючи недугу, не знають про свій діагноз. Підшлункова залоза — панянка терпляча й не завжди проявляється болем.

Людину має перш за все насторожити регулярне здуття живота, що виникає через неперетравлення їжі. При гострому панкреатиті смертність наступає у 85 відсотках випадків.

— Щоб хвороба перейшла з хронічної форми в гостру, достатньо з’їсти велику порцію олів’є. Якщо людина нічого не їла за 3–4 години до застілля, це ще гірше.

Найкращими стравами на початку вечері є шматок запеченої чи тушкованої свинини, яловичини, курки, індички чи кролика. Але не ковбаса.

— Такою їжею можна догодити не лише організму, а й року Собаки, який полюбляє м’ясо. Так як люди сидять за столом довше 2 годин, то воно встигне переваритися. ­Головне, аби важкі білкові страви в шлунку були перші.

Салати з майонезом під час святкового застілля слід їсти після курятини, каші та риби.

— Люди, які постили, мають забути про жирні салати. Це важка їжа для переварювання.

Алкогольні напої не можна пити на голодний шлунок. Ними потрібно запивати страви.

— Десерти ж не зашкодять. Але від них варто утриматися тим, хто слідкує за вагою. На всяк випадок під рукою мати аптечні ферменти — сухий йогурт у капсулах або звичайний кефір, що допоможе перетравлювати їжу.