Погода у Закарпатті на сьогодні, 2 січня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті очікуються снігопади та хуртовини.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде 0, удень – +2 градуси.

Весь день буде хмарним. Вночі очікується сильний дощ зі снігом. Вранці – сніг, який у другій половині дня зміниться дрібним мокрим снігом. Опади припиняться тільки ближче до вечора.

У Хусті та Іршаві – вночі буде -3, удень – +1 градус. З ранку до самого вечора небо буде вкрите хмарами. Вранці очікується сильний сніг, який йтиме до кінця дня, поступово втрачаючи силу.

У Воловці – -3 уночі і  -2 удень. Весь день у Воловці буде хмарним. Сніг йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

У Сваляві – -2 уночі і  0 удень. У Сваляві протягом усього дня погода буде похмурою. Сильний сніг, який розпочнеться вранці, протягом дня повинен поступово послабшати.

У Тячеві нічна температура становитиме -3, денна – 0. У Тячеві протягом усього дня погода буде похмурою. Вранці очікується сильний сніг. Після обіду він послабшає, але буде продовжувати йти до пізнього вечора.

У Перечині – нічна температура становитиме – 0, денна – +2.

Протягом усього дня у Перечині буде триматися хмарна погода. Протягом усього дня очікується сніг, який ввечері послабшає.

У Великому Березному – вночі -1, удень – +1. У Великому Березному протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Увесь день йтиме сніг, який до вечора повинен послабшати.

У Берегові та Виноградові – вночі – 0, удень – +2.  Хмарна  погода буде триматися до самого вечора. Вранці очікується сильний дощ зі снігом, який після обіду повинен послабшати, а ближче до вечора йому на зміну прийде дрібний сніг.

У Міжгір’ї – уночі  -3, вдень – -2. Весь день у Міжгір’ї буде хмарним. Вранці очікується сильний сніг. Після обіду він послабшає, але буде продовжувати йти до пізнього вечора.

У Рахові – уночі  -5, вдень – -4. У Рахові протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Сильний сніг йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

2 січня вшановується пам’ять святого Ігнатія Богоносця. Погода цього дня вказує яким буде серпень. Наші пращури помітили: наскільки сильний мороз, настільки буде спекотно влітку. А якщо є іній на деревах, то погода найближчими днями буде ясною. У минулі часи був звичай на Ігнатія навколо дому обносити ікони, захищаючи таким чином дім від зла. У цей день садівники трясуть плодові дерева на хороший урожай.

Народні прикмети на 2 січня

  1. У цей день з дерев і чагарників струшують сніг. Чим більше снігу вийде струсити, тим більший урожай вдасться зібрати влітку і восени. Особливо часто сніг струшували з яблунь, оскільки 2 січня вважали “яблучним днем”
  2. Якщо на деревах 2 січня іній, значить, погода буде ясною
  3. Зоряне небо віщує багатий урожай протягом усього року
  4. У давнину на Русі в день 2 січня ходили з іконами навколо будинків – вважалося, що це допомагає відлякувати злих духів, вберегти сім’ю від голоду і нещастя.
  5. Дому 2 січня вклонялися до пояса, щоб захистити його від зла. Виявляли шану кожному приміщенню: коморі, будівлям для зберігання начиння, утримання тварин.
  6. Вважалося, що будинок – хранитель сімейних традицій
  7. Якщо синиці голосно щебечуть – те, за прикметами, чекай довгі, холодні дні
  8. Яка погода 2 січня, таким і буде місяць серпень. Якщо на вулиці сльота і хуртовина – холодним і дощовим, а якщо морозним і ясним – то жарким і сонячним.

zakarpatpost.net