Погода у Закарпатті на сьогодні, 3 січня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде холодно, у деяких районах усе ще сніжитиме.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде -5, удень – -1 градуси.

Погода буде похмурою, небо лише ненадовго позбавиться хмар, але ввечері вони його знову затягнуть. Без опадів.

У Хусті та Іршаві – вночі буде -10, удень – -4 градуси. Протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Вранці йтиме дрібний сніг. Удень та ввечері опадів не очікується.

У Воловці – -8 уночі і  -4 удень. Протягом усього дня у Воловці буде триматися хмарна погода. Вранці очікується сніг. Після обіду він послабшає, але буде продовжувати йти до пізнього вечора.

У Сваляві – -9 уночі і  -3 удень. Протягом усього дня у Сваляві буде триматися хмарна погода. Дрібний сніг йтиме вночі та вранці. Удень на деякий час опади припиняться, а ввечері можуть розпочатися знову.

У Тячеві нічна температура становитиме -9, денна – -4. У Тячеві протягом усього дня погода буде похмурою. Вранці йтиме сніг. Удень та ввечері опадів не очікується.

У Перечині – нічна температура становитиме – -5, денна – -1. У Перечині протягом усього дня погода буде похмурою. Нічний дрібний сніг до ранку закінчиться. Перша половина дня пройде без опадів, а ввечері дрібний сніг розпочнеться знову.

У Великому Березному – вночі -6, удень – -2. Протягом усього дня у Великому Березному буде триматися хмарна погода. Сніг йтиме вночі, але ще до приходу ранку закінчиться. У другій половині дня він відновиться, хоча і з меншою силою, та йтиме до пізнього вечора.

У Берегові та Виноградові – вночі – -6, удень – -1.  Сонце в цей день буде рідко з’являтися з-за хмар. Без опадів.

У Міжгір’ї – уночі  -9, вдень – -4. Весь день у Міжгір’ї буде хмарним. Сніг буде йти вночі та вранці. Вдень на деякий час опади припиняться, а ввечері можуть розпочатися знову, проте з меньшою інтенсивністю.

У Рахові – уночі  -11, вдень – -6. У Рахові протягом усього дня погода буде похмурою. Нічний сніг продовжуватиме йти вранці. У другій половині дня він на деякий час припиниться, а ввечері розпочнеться знову.

За астрономічним календарем 3 січня Земля знаходиться в перигелії, тобто вона розташовується на найменшій відстані від Сонця. Наші пращури помітили, який день 3 січня, таким буде і вересень. Червоне сонце на сході віщує заметіль. Якщо цього дня багато снігу, то можна очікувати хороший урожай хліба, а якщо сніг не вкриє землю, то врожай у цьому році буде бідним.

Народні прикмети на 3 січня

  1. Виходили на вулицю і голосно кричали. Якщо ехо було далеким, значить, скоро настануть сильні морози
  2. Якщо в День Петра, 3 січня, світанок є червоним, значить, скоро почнеться завірюха
  3. Якщо снігу мало, але досить сильні морози, значить, літо буде посушливим і спекотним. Крім того, з дня 3 січня передбачали погоду на вересень місяць.
  4. Щоб не хворіти протягом усього року, у День Святителя Петра слід вмитися цілющою водою і при цьому вимовити змову: «Як вода обличчя мого торкнеться, так і тіло моє здоров’ям наллється. В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь». До речі, найчастіше цей змова використовували дівчата і жінки.
  5. 3 січня нікому не можна бажати здоров’я і щастя, інакше, як свідчать прикмети, все відбудеться з точністю до навпаки.
  6. У День Святителя Петра, 3 січня, не можна підглядати і підслуховувати, оскільки, згідно з повір’ями, можна позбутися зору і слуху, придбати пов’язані з ними хвороби.
  7. Заборонено давати обіцянки і клятви, піднімати з землі будь-які цінності, оскільки це призведе до втрат
  8. В ніч на 3 січня велике значення надавали снам і намагалися їх тлумачити. Якщо сниться птах, значить, чекайте удачу в справах. Є їжу – до бідності, а пити вино – до успіхів у любовних пригодах і романтичних стосунках. Обійматися з ким-небудь 3 січня – до розлуки, а бачити кров у сні – до приїзду далеких родичів. Вважалося, що поганий знак – побачити в сні мило саме вночі 3 січня. Це віщувало смерть.
  9. Якщо на землі 3 січня лежить багато снігу – рік буде родючим
  10. Морозна погода і невелика кількість снігу 3 січня віщували посушливі дні влітку
  11. Якщо в лісі далеко і виразно чується відлуння – за прикметами, чекайте сильних морозів у найближчі дні
  12. Якщо людина народилася 3 січня, значить, він буде дуже господарським
  13. Якщо сніг не випав до 3 січня – чекай неврожаю
  14. Якщо в день 3 січня зробити оберіг для решти припасів, поклавши дві скіпи поверх зерна хрест навхрест, то його не чіпатимуть миші, і хліба вистачить до наступного врожаю

zakarpatpost.net