Супрун закликала місцеву владу для розвитку закарпатських лікарень шукати меценатів

Які кроки реалізації медичної реформи передбачено надалі та рекомендації, як діяти керівникам медичних закладів і місцевій владі сьогодні на зустрічі в Ужгородській міській раді, а згодом і під час зустрічі з журналістами розповіла в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Зокрема, відповіла на запитання, як забезпечуватиметься якість надання послуг сімейними лікарями. Адже попередньо йшлося насамперед про кількісні показники – чим більше громадян уклало декларацій із лікарем, тим більше він отримуватиме коштів.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Ужгородської міської ради.

Уляна Супрун назвала кілька індикаторів. Зокрема, змінюється система підготовки лікарів, відтак, насамперед у містах, пацієнти зможуть обирати найкращих фахівців. Фінансові стимули будуть із урахуванням у кожного лікаря показників проведеної вакцинації, чи нормальні аналізи у хворих на цукровий діабет, чи пройшли всі курси лікування хворі на туберкульоз, чи задовільно почуваються хворі на серцево-судинні захворювання та інші хронічні недуги, скільки є пацієнтів літнього віку тощо. Ведення документації в електронній формі з цифровим підписом лікаря, переконана Супрун, значно підвищить відповідальність медиків.

Посадовець попросила місцеву владу і надалі сприяти створенню умов у закладах та закупівлі сучасного обладнання, а кошти від Національної служби здоров’я використовувати, принаймні на початкових етапах, першочергово на фінансове стимулювання працівників. Додала, що інфраструктура – це не лише будівлі та обладнання закладів, а й дороги до них, машини для потреб медперсоналу. Зазначила, що для розвитку лікарень місцева влада повинна також шукати меценатів, донорів, міжнародні гранти.

За її словами, дуже розумно в окремих містах провели оптимізацію в єдину систему, єдину юридичну структуру, у тому числі з вторинним рівнем допомоги. Тоді пацієнти матимуть можливість звертатися, скажімо, до вузьких спеціалістів не у визначений заклад, а в будь-який у місті, до прикладу, найближчий. При цьому зменшаться адміністративні витрати, які можна буде використати на актуальні практичні потреби.

Попросила Супрун і скоординувати роботу міських закладів Ужгорода з  обласними, ефективно розмежувати, які чим саме займатимуться. Продумати реорганізацію/перепрофілювання не особливо необхідних закладів у хоспісні, паліативні, з соціальними ліжками, для допомоги алко- та наркозалежним тощо.

Важливо також, на її думку, створювати відділення невідкладних станів і щоб був чіткий алгоритм, куди яких пацієнтів скеровувати, доставляти.

Із планів на рівні держави в.о. міністра повідомила про те, що створили Агенцію закупівель ліків, у березні планується підписання контрактів про поставки препаратів. Надалі лікарні через Агенцію, яка, наприклад, сприятиме зниженню цін, самостійно будуть закуповувати ліки. До речі, зараз у медичних закладах Ужгорода 100% забезпечення препаратами за національним переліком основних лікарських засобів, визначеним постановою Кабміну. І наше місто першим на Закарпатті створило електронний сервіс, де можна переглянути наявність і кількість кожного з таких препаратів у конкретному закладі.

Передбачено й оптимізацію та трансформацію лабораторної системи. Планується створення єдиної централізованої лабораторії з центрами, скажімо на заході, півдні та в інших частинах країни. Діятимуть також центри громадського здоров’я в кожній області, госпітальні ради. Загалом – тенденція до все більшого самоврядування медичних закладів. «Ми створюємо умови і правила на державному рівні, а на місцях організацією має займатися місцева влада, керівники закладів – це їхня відповідальність і відповідальність громадян вимагати цього», – наголосила в.о. міністра.