Погода у Закарпатті на сьогодні, 5 січня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде холодно, хмарно, сніжно.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде -4, удень – -2 градуси.

Весь день  буде хмарним. Увесь день йтиме сильний сніг, який до вечора повинен послабшати.

У Хусті та Іршаві – вночі буде -11, удень – -4 градуси. Хмарна погода протримається у Хусті увесь день. Увесь день йтиме сильний сніг, який удень може посилитися, але до вечора почне слабшати.

У Воловці – -10 уночі і  -8 удень. У Воловці протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Сніг йтиме весь час. Удень він посилиться, а до вечора послабшає.

У Сваляві – -10 уночі і  -6 удень. Протягом усього дня у Сваляві буде триматися хмарна погода. Вранці очікується сніг, який вдень набере силу, але ближче до вечора почне стихати.

У Тячеві нічна температура становитиме -11, денна – -4. Протягом усього дня у Тячеві буде триматися хмарна погода. Дрібний сніг йтиме весь час. У другій половині дня він посилиться і не заспокоїться до самого вечора.

У Перечині – нічна температура становитиме – -4, денна – -2. У Перечині протягом усього дня погода буде похмурою. Сильний сніг йтиме весь день, щоправда до вечора він стане слабшим.

У Великому Березному – вночі -8, удень – -5. У Великому Березному протягом усього дня небо буде вкрите хмарами. Сильний сніг йтиме весь день, щоправда до вечора він стане слабшим.

У Берегові та Виноградові – вночі – -6, удень – -3.  Протягом усього дня погода буде похмурою. Сніг йтиме весь час. У другій половині дня він посилиться і не заспокоїться до самого вечора.

У Міжгір’ї – уночі  -10, вдень – -7. У Міжгір’ї протягом усього дня погода буде похмурою. Вранішній сніг удень посилиться і продовжуватиме йти до самого вечора.

У Рахові – уночі  -12, вдень – -8. У Рахові протягом усього дня погода буде похмурою. Сніг йтиме весь день і не припиниться до самого вечора.

5 січня вшановується пам’ять святих Теодула (Федула), Саторника та інших. З цього дня уже розпочиналась активна підготовка до Різдвяних свят: прийнято було прибрати будинок і готувати кутю. Наші пращури за погодою цього дня передбачали погоду листопада. Для цього дня характерна вітряна погода, тому в минулі часи говорили: “Прийшов Федул, вітер подув” — що вказувало на хороший урожай. Сприятливою ознакою для врожаю вважаються ясні дні під час усього Різдвяного посту (28 листопада — 6 січня).

Народні прикмети на 5 січня

  1. Якщо в цей день сніг із сильним вітром, значить, місяць липень буде дощовим і сирим. Також передбачали погоду в нобре місяці.
  2. Говорили: «Прийшов Федул, вітер подув – значить, урожай буде хорошим»
  3. Якщо 5 січня народилася дитина, значить, вона виросте щасливою. Особливо це стосувалося випадків, коли малюк з’являється на світ увечері, після заходу сонця. Називали таких дітей у відповідності зі святцами в цей день – Василиями, Нифонтами, Наумами, Федулами, Феоктистами, Павлами. Дівчинку 5 січня могли назвати Анастасією на честь Дня Святої Анастасії, що відзначається 4 січня
  4. У День Федула покладається читати Священне Писання і молитися Богородиці
  5. У день Федула, 5 січня, можна і потрібно працювати, щоб завершити всі справи до Різдва
  6. Намагалися не працювати з гострими предметами (вилами, сокирами, ножами). За прикметами вважалося що, якщо людина пораниться в День Федула, то весь рік буде тяжко хворіти. До речі, навіть сьогодні багато людей з цієї причини побоюються хірургічного втручання в день 5 січня і намагаються переносити операцію на інший час.
  7. Не можна 5 січня підшивати поділ, інакше проживеш менше, ніж відведено
  8. Якщо вітер на Федула супроводжувався рясним снігопадом, то вважалося, що липень буде дощовим
  9. Снігопад у безвітряну погоду – прикмета до хорошого врожаю
  10. У День Федула чаклуни наводять порчу на господарів та худобу, а тому, проводились різноманітні обряди очищення. Пекли 5 січня пряники у формі корів, овець, півників. Загортали випічку в чисту матерію і клали до Різдва в затишне місце, щоб нечисть не зіпсувала, бо, за прикметами, це можливо.
  11. Якщо кішка 5 січня лізе на піч – сподівайся затяжних морозів
  12. Якщо кури поводяться неспокійно – бути хуртовині
  13. Якщо кінь 5 січня хропе, буде сніжна буря

zakarpatpost.net