Томос готовий: Варфоломій підписав грамоту про автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ). Вручення документа предстоятелю церкви заплановане на 6 січня.

“Побожний український народ чекав цього благословенного дня цілих сім століть”, – заявив патріарх Варфоломій після підписання, пише ВВС. Україна.

А президент України Петро Порошенко подякував Варфоломію “за його віру”, після чого у храмі почалися оплески.

“Ці оплески подяки вам лунають по всьому світу”, – додав Петро Порошенко.

Після церемонії українська делегація заспівала колядку “Нова радість стала”.

Варфоломій підписав томос під час зустрічі з новообраним предстоятелем ПЦУ митрополитом Київським Епіфанієм після привітальної церемонії і молебня у храмі святого Георгія.

Томос є патріаршою грамотою про надання автокефалії (незалежності) православній церкві та визнання її рівною серед інших 14 помісних православних церков.

Цей документ видається один раз і є основою існування церкви. Він чинний з моменту його підписання.

Водночас колишній екзарх Константинополя в Україні архієпископ Даниїл пояснив у коментарі BBC: “Сьогодні дуже важливий день, можна вітати Україну. Проте завтра найважливіший день – співслужіння та вручення томосу”.

Сам томос виготовлений на пергаменті у стародавньому стилі.

“4 січня 2019 року ієромонах Лука, відомий на весь світ іконописець і каліграф, привіз до Константинополя текст-оригінал томосу про надання автокефалії Православній церкві України. Текст каліграфічно оформлений на пергаменті з благословення ігумена Ксенофонтського монастиря на Афоні, архімандріта Олексія”, – написав напередодні один з ієрархів ПЦУ Олександр Драбинко.

Синод Вселенського патріархату схвалив текст ще 29 листопада і тоді ж, за даними ВВС, грамоту підтримала більшість його членів. Підпис патріарха – останній необхідний під цим документом.

zakarpatpost.net