Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 5 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Найрадіснішою подією для багатьох закарпатців було питання Томосу.

Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України (ПЦУ). Вручення документа предстоятелю церкви заплановане на 6 січня.

“Побожний український народ чекав цього благословенного дня цілих сім століть”, – заявив патріарх Варфоломій після підписання, пише ВВС. Україна.

А президент України Петро Порошенко подякував Варфоломію “за його віру”, після чого у храмі почалися оплески.

“Ці оплески подяки вам лунають по всьому світу”, – додав Петро Порошенко.

Після церемонії українська делегація заспівала колядку “Нова радість стала”.

Варфоломій підписав томос під час зустрічі з новообраним предстоятелем ПЦУ митрополитом Київським Епіфанієм після привітальної церемонії і молебня у храмі святого Георгія.

У Мукачеві салют травмував хлопця і він втратив зір.

Випадок трапився сьогодні, під ранок, о 04:30 годині у парку на вулиці Валленберга. Група молодих людей щось святкувала і вирішила запалити салют.

Як розповідають медики Мукачівської ЦРЛ, молодого хлопця доставили у лікарню у важкому стані, згодом його трохи стабілізували, пише mukachevo.net.

Лікарі діагностували у нього множинні рани обличчя, розрив лівого ока, та сильна травма правого ока. Опіки обличчя, опіки слизової, та волосяного покрову. Також забій головному мозку.

Наразі його було відправлено в обласний центр, де зазначили, що ліве око не вдалось врятувати, а праве око має глибоку контузію, тобто гемофтальм та помутніння кристалика. Він практично нічого не бачить, лише світло.

Хлопець розповідає, він нагнувся підпалити салют, який має дуже сильну потужність, а той вистрілив йому з 20-30 сантиметрів прямо в лице.

Миле крилате срібне пацятко – символ 2019 року, що ще з грудня живе у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» і облюбувало собі місце на столі нині до Різдва отримало подарунок від вдячних читачів. Пацяткові подарували ялинку.

Вона виготовлена з натуральних матеріалів, є авторською ексклюзивною роботою.

Дерево Недількові одразу сподобалося.

Зараз його рильце виглядає ще більш вдоволеним.

Про наше пацятко вже добре відомо всім читачам газети «Неділя Закарпатські новини».

Як  раніше писав zakarpatpost.net, воно не просте, а чарівне, виконує бажання. Але лише для тих, хто у це повірить.

Тож зараз НебількО стало справжньою зіркою, більше того, наше пацятко є улюбленцем закарпатців.

А ми про нього розповідатимемо вам і надалі. Адже в нашому краї свиня – майже священна тварина. Колись добрий ґазда мав мати в господарстві обов’язково хоча б кілька пацят.

Тож цей рік для наших земляків повинен дійсно бути успішним.

Ужгород готується до Різдва. Ринки, супермаркети, магазини переповнені різноманітною продукцією. Є все, що лише душа бажає.

А от журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» вирішив у засніженому місті знайти часточку весни.

Хоч підсніжники відшукати нині в місті не вдалося, зате ми придбали соковиту червону полуницю.

Чого тільки не зробиш заради улюблених читачів.

Коштує кілограм червоних ягід на ринку на Корятовича 400 гривень.

Полуниця досить солодка, приємно пахне, дуже смачна, велика, відбірна, бездоганна на вигляд, із зеленими хвостиками.

Безсніжний Новий рік замінило передчуття засніженого Різдва.

Нині Ужгород занурився у білу казку.

Вулиці міста здаються просто фантастичними.

Особливо столиця Закарпаття гарна увечері, коли вмикається ілюмінація.

Журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» зробив унікальні фото міста. Сьогодні в Ужгороді знову засніжило.

Після безсніжного Нового року на білосніжну казку багато хто чекав.

Утім сніг – це не лише краса, але й незручності для власників автомобілів та пішоходів.

Однак місто нині зранку прибирають від снігу.

Працює як снігоочисна техніка, так і робітники лопатами.

Також антиожеледною сумішшю підсипають тротуари.

Тим часом у інших містах області люди нарікають на погане прибирання. Наприклад, у Хусті людям важко ходити вулицями, місто потопає в снігових кучугурах.

На міській ялинці на площі Театральній верхівка на ялинці похилилася.

Зірка на головній міській лісовій красуні не втримала рівновагу.

Чи то хтось вирішив потрусити дерево, наче яблуню, чи погано прикріпили зірку, невідомо, але таке враження, що маківка от-от впаде.

А загалом міська красуня цьогоріч у столиці Закарпаття гарна.

Біля неї часто влаштовують фотосесії як місцеві, так і туристи.

Сьогодні хтось приніс собі лавицю під міську ялинку на площі Театральній. Чи  то фотосесія була там нещодавно, чи Морозко роздавав дітям подарунки – не відомо. Однак лавиця там і залишилася. Тепер там колядники зможуть на Різдво присісти.

Загалом в Ужгороді лавиці якісь містичні. Вони вже і на набережній прямо біля води побували, і в Уж якось одну скинули з пішохідного мосту. Незрозуміло, кому вони заважають…

Ставлення до посту на Закарпатті особливе. Корисний він чи шкідливий? Про це та інше у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з кандидатом медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики внутрішніх хвороб УжНУ, лікарем-гастроентерологом Наталією КУРЧАК.

Я сама християнка і дотримуюся посту, але завжди кажу, що його суть полягає не тільки в обмеженні себе у вживанні того чи іншого продукту. Передусім потрібно звертати увагу на вік, чи це дитина, чи вагітна жінка, чи людина похилого віку, чи існують якісь патології. Адже є ряд захворювань, при яких і так не можна вживати ті чи інші продукти. До посту ставлюся позитивно, але раджу підходити до цього питання без «перегибів», враховувати, індивідуальні особливості організму.. Найкраще радитися з лікарем. Обмеження якогось харчового продукту корисне, це дає трохи стрес для організму, але якщо ще й голодувати при цьому, це може бути небезпечно. У нас, римо-католиків, немає такого суворого посту, як у деяких конфесіях. Можна обмежитися, вживати в меншій кількості їжу, але не відмовлятися повністю. Або приймати пісну їжу раз на добу з обов’язковим вживанням води.. А щоб повністю відмовитись від їжі, до цього треба спеціально готуватися, підходити свідомо. Діти до 14-15 років взагалі дотримувати посту не повинні. Навіть церква не радить такого робити. Зовсім не їсти 12 годин чи добу може лише доросла здорова людина. І при цьому, наголошую, слід дотримуватися водного режиму.

Чи були на Різдво якісь заборони на Закарпатті?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини»  ми говорили з етнографом, дослідником демонології  і народної магії Закарпаття Василем КОРОЛЕМ.

Фактично на кожен день існували якісь заборони. Наприклад, у п’ятницю не можна було прясти чи ткати, у понеділок – робити із золою, прасувати, бо можна було рано овдовіти. Такі заборони були й на Святий вечір. Наприклад, у західній частині області протягом дня ні до кого із сім’ї не можна було звертатися по імені. Казали: «Пой лем», «Дай лем», «Принеси лем». Навіть тварин не називали по імені. Лише увечері, коли сідали за стіл їсти ритуальну вечерю, коли ґазда заходив із соломою, розстеляв її і всіх кликав. Після цього, як правило, діти кликали курочок, корову, свиней та інших домашніх тварин. Робилося це для того, аби всі трималися купи і були цілий рік разом.

Ексклюзивно для наших читачів сайту zakarpatpost.net

У вас з’явилася нова унікальна можливість подати оголошення.

Для цього достатньо натиснути кнопку «Додати оголошення», що розташована на правій панелі збоку.

Відтепер ви зможете абсолютно безкоштовно продати, чи знайти омріяну нерухомість, автомобіль, приміщення під офіс, товари для дому, для весілля, побутову техніку, кімнатні рослини чи городні культури, домашніх тварин, книги, загалом усе, що бажаєте.

Послуга зручна і легка в користуванні, доступна абсолютно кожному.

Ваші оголошення читають користувачі з усієї України та із-за кордону.

Користуйтеся нашими сервісами і ставайте успішними!

Закарпатський сайт оголошень ogoloshennya.net завжди вам допоможе у цьому!

Працюємо для вас!

Також ви можете подавати оголошення та рекламу у газети «Неділя Закарпатські новини», «Закарпатські оголошення», «Робота та навчання», «Поради».

Довідки за тел.: (0312) 61-99-99, (050) 222-50-50, (067) 666-90-90

Оголошення також можна подати на Viber: (050) 222-50-50

 

zakarpatpost.net