Настоятель храму російської православної церкви зняв купол з церкви на знак протесту

Настоятель храму Олександра Невського, який розташований на території училища Департаменту поліції охорони МВС у Вінниці, зняв купол із церкви після того, як керівництво навчального закладу повідомило про розірвання договору оренди із церковною громадою. Про це повідомив прес-секретар Вінницької єпархії УПЦ МП протоієрей Володимир Пучков в коментарі кореспонденту УНН.

“Громада, яка при цьому храмі була зареєстрована, мала в ньому певну власність – все начиння церковне, а також купол. Він встановлювався за кошти громади. Тому, коли керівництво училища поставило громаду перед фактом, що вона має залишити приміщення, вони, звісно, забрали із собою свою власність, включаючи й купол. Купол зняли, поклали його на землю. Громада просто забрала своє майно, тому що її поставили перед фактом, що вона має залишити приміщення”, – зазначив протоієрей.

За його словами, розірвання договору оренди із церковною громадою відбулось у зв’язку із тим, що вона належить до УПЦ МП, “на яку чиниться зараз певний тиск”.

При цьому він додав, що цей храм знаходився у школі поліції і діяв там за договором з 2005 року. Наразі громада шукає нове приміщення для храму.

Водночас, у прес-службі ПЦУ факт зняття купола підтвердили. “Він (настоятель храму Віктор Парандюк – ред.) вважає, що треба купол знімати, коли йому особисто через його політичні погляди вказали на двері, він через те церкву розбирає”, – наголосив керівник прес-служби Вінницької єпархії Православної церкви України протодиякон Владислав Демченко.

Утім, такі дії поліцію не зацікавили. “Це не наша компетенція, ми не втручаємося в церковні справи. Повідомлень з цього приводу не було”, – зазначили у секторі зв’язків із громадськістю ГУ НП у Вінницькій області.

Нагадаємо, блаженніший митрополит Київській та всієї України Епіфаній закликав українців відкинути заклики до розпалювання ворожнечі та молитись за єдину помісну автокефальну українську православну церкву.

zakarpatpost.net