Погода у Закарпатті на сьогодні, 8 січня. Народні передбачення, повір’я

Сьогодні на Закарпатті буде холодно, можливі снігопади.

В Ужгороді та Мукачеві вночі буде -9, удень – -3 градуси.

Хмари вже з ранку вкриють небо, і похмура погода триматиметься до кінця дня. Сніг, який розпочнеться у другій половині дня, посилиться ближче до вечора.

У Хусті та Іршаві – вночі буде -18, удень – -7 градусів. З самого ранку небо вкриється хмарами, які протримаються до кінця дня. Починаючи з середини дня йтиме дрібний сніг, який до вечора стане ще сильнішим.

У Воловці – -17 уночі і  -9 удень. У Воловці протягом усього дня небо було вкрите хмарами. Вранці продовжився нічний дрібний сніг, але ближче до полудня він закінчився, і більше в цей день опадів не буде.

У Сваляві – -16 уночі і  -8 удень. Вже вранці небо у Сваляві затягнеться хмарами, які так і не зникатимуть до кінця дня. Удень і ввечері буде йти сніг.

У Тячеві нічна температура становитиме -14, денна – -6. Починаючи з самого ранку й до пізнього вечора, небо у Тячеві буде вкрите хмарами. Ближче до вечора дрібний сніг, який розпочнеться після обіду, може піти сильніше.

У Перечині – нічна температура становитиме – -9, денна – -3. День буде хмарним – з самого ранку у Перечині небо вкриється хмарами, які протримаються до самого вечора. Удень піде сніг, який може посилитися ближче до вечора.

У Великому Березному – вночі -16, удень – -7. Ранок у Великому Березному буде похмурим, та хмари займатимуть своє місце під сонцем до самого вечора. Удень та ввечері йтиме сніг, який буде поступово посилюватися.

У Берегові та Виноградові – вночі – -11, удень – -4.  Хмари вже з ранку вкриють небо, і похмура погода триматиметься до кінця дня. Ближче до вечора сніг, який розпочнеться після обіду, може піти сильніше.

У Міжгір’ї – уночі  -17, вдень – -9. Починаючи з самого ранку й до пізнього вечора, небо у Міжгір’ї буде вкрите хмарами. З середини дня і до його кінця йтиме сніг.

У Рахові – уночі  -15, вдень – -11. Вже вранці небо у Рахові затягнеться хмарами, які так і не зникатимуть до кінця дня. Увечері йтиме сніг.

8 січня відзначається Собор Пресвятої Богородиці. У народі цей день називали Бабині каші. За кашею і погоду передбачали на найближчий час: якщо каша в печі рум’яниться — на сніг. Якщо до цього часу земля ще добре не промерзла, то літом соку не дасть, тобто врожай буде не дуже хорошим. Спостерігали цього дня за сонцем і за птахами: якщо біля сонця з’являлась світла смуга — на сніг. Якщо синиця зранку пищить — бути морозу вночі, а якщо галки і ворони влаштували безперервний ґвалт — варто чекати снігопад і заметілі.

Народні прикмети на 8 січня

  1. Сніг до рук прилипає – до тепла.
  2. Якщо зяблики заспівали, скоро потеплішає.
  3. Якщо після заходу сонця небо червоне, то сильно похолодає.
  4. Північний вітер – до морозу.
  5. Завірюха і мороз 8 січня обіцяють холодне літо.
  6. Сонячне і ясний ранок – до хорошого урожаю проса.
  7. Пригоріла в цей день каша – до снігопаду.
  8. Почути спів синиць – до нічних заморозків.
  9. Якщо ворони збираються в зграї і кружляють, скоро буде хуртовина.

zakarpatpost.net