Чи знаєте ви, де в Ужгороді проходили рідзвяні бали?

В Ужгороді багато унікальних старовинних бідівель, які досі зберегли свою автентичність та дивовижний шарм.

Однією з таких є колишній жупанат, а нині – Закарпатський художній музей імені Йосипа Бокшая, збудований у 1809 році.

Старовинна, але надзвичайно гарна будівля здалека приваблює погляд. Усередині також цікаво і відчувається дух якоїсь величі. Вражає, що між картинами є навіть дві оригінальні роботи Тараса Шевченка. Також там можна побачити твори як багатьох відомих митців світу, так і закарпатських авторів. Крім того, в музейних залах зібрано найбільшу в Україні колекцію робіт угорських живописців.

Йосип Кобаль у виданні «Ужгород відомий і невідомий» описує історію жупанату.

«До кінця Першої світової війни у будинку розміщувалася адміністрація Ужгородського комітату. У 1840 році до лівого крила жупанату добудували приміщення комітатської в’язниці. Для в’язнів звели окрему капличку, присвячену Святому Хресту. На жаль, її точне місце невідоме. Можливо, це будівля в глибині внутрішнього подвір’я», – підкреслює історик.

Крім того, за словами Йосипа Кобаля, колись приміщення жупанату використовувалося не лише для адміністративних функцій, там також проводилися різні урочитстості, наприклад, зустрічі, прийоми, бали, у тому числі великі різдвяні, проходили театральні вистави, різні збори.

Він стверджує, що саме тут 6 січня 1852 року проходив благодійний вечір, коли вдалося зібрати гроші для закупівлі 12 ламп, з яких і бере початок історія вуличного освітлення Ужгорода. А 10 лютого 1878-го на засіданні Ужанського культурного товариства один із його членів Лойош Зекань показав присутнім, як працює телефон.

zakarpatpost.net