Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 8 січня

День на Закарпатті був багатим на події.

Це Різдво в Ужгороді справді холодне і сніжне.

Такої холоднечі на зимові свята не було вже давно.

Утім, незважаючи на морози, місто святкує і колядує.

А тим часом столицю Закарпаття і далі засипає снігом.

Синоптики на найближчі дні прогнозують лише несуттєве потепління. Якщо нині вранці було 13 із позначкою мінус, та на завтра очікується мінус п’ять.

Зараз в Ужгороді сніг із вітром. Холоднеча обпікає обличчя і руки. Хоча в сутінках місто дійсно казкове.

У морозяну погоду в Ужгороді гріються колядою. «Христос Родився! Всіх возвіщаєм!», – під такою назвою сьогодні на площі Театральній відбулося вертепне дійство, організоване управлінням у справах культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради.

Про це повідомила прес-служба Ужгородської міської ради.

Уже традиційно, як і багато років поспіль, колядницькі колективи зі сцени вітали містян та гостей обласного центру зі святом Різдва Христового, бажали всіляких гараздів.

Розпочали концертну програму колядники зі села Кам’яниця, далі виступив народний фольклорно-етнографічний ансамбль «Ужгород» (керівники – Олександр та Віктор Шостаки, балетмейстер – Роза Мацак).

У Мукачеві зацвіла шалена сакура. Дивовижне дерево цвіте по тричі на рік.

Наразі сакура, яку через аномальне цвітіння в народі прозвали шаленою, знову розквітнуло.

Дивно, адже зараз у області холодна погода і нині в місті над Латорицею вісім градусів із позначкою мінус.

Але навіть це не завадило японській вишні, що росте на вулиці Федорова, зацвіти.

Оскільки дерево знаходиться в самому центрі Мукачева, до нього часто приходять фотографуватися туристи. Зараз воно відоме на всю Україну.

Поки Закарпаття колядує, журналісти газети «Неділя Закарпатські новини» працюють, щоб порадувати улюблених читачів фото з унікальних куточків нашого краю.

Тож нині ми побували на Тячівщині.

Село Красна колись називалося Красношора. Згідно з останнім переписом там проживає 2960 осіб.

Перші офіційні згадки про населений пункт відносяться до XIV ст.

Щодо назви існує кілька версій її походження. Колись у центрі села рівними рядками росли дерева «красні», як кажуть на Тячівщині, тобто гарні, високі, стрункі. Люди були зачаровані красою цих дерев звідси пішла назва (красні-гарні, шори-рядки), тобто Красношори. Існує ще одна версія, що на горбах цвіли дуже гарні красні шори квітів. Інші стверджують, що на горі Красний Грунь ріс великий-превеликий дуб і старі люди говорили: «Який красний дуб».

Нині село веселиться і святкує.

Працівники поліції Тячівщини відкрили кримінальне провадження за фактом хуліганства, що мало місце в смт.Солотвино. Підозрюваний у вчиненні злочину, 41-річний місцевий житель, вчора, 7 січня, вистрелив під час конфлікту на дорозі в односельця з травматичного пістолета.

Як з’ясували слідчі, підозрюваний рухався на автомобілі по вулиці і зачепив автотранспорт 21-річного односельця. Потерпілий зробив зауваження порушнику правил безпеки дорожнього руху. Той у відповідь застосував проти односельця травматичну зброю. Гумова куля потрапила потерпілому в шию.

Поліцейські одразу встановили особу правопорушника та за кілька годин затримали його в порядку статті 208 КПК України і помістили в ізолятор тимчасового тримання.

За минулі вихідні працівники груп реагування патрульної поліції Закарпаття задокументували випадки керування транспортними засобами в стані алкогольного сп’яніння в Іршавському, Тячівському, Мукачівському, Перечинському районах. П’яних водіїв також затримувала патрульна поліція області.

Двох п’яних водіїв працівники групи реагування патрульної поліції затримали в селищі Тересва Тячівського району. Близько 22-ї години поліцейські зупинили автомобіль марки «Оpеl» іноземної реєстрації, на якому не освічувався задній номерний знак. За кермом перебував місцевий житель в стані алкогольного сп’яніння, він також не мав водійського посвідчення. Від проходження медосвідування відмовився. В присутності двох свідків правоохоронці склали на правопорушника відповідні адмінпротоколи та відсторонили його від керування.

У цьому році було багато гучних злочинів, вбивств,  затримань на корупційних схемах, судових позовів проти чиновників, які сколихнули закарпатців, про які говорили і досі говорять. На жаль, таке життя: одні народжуються, а інші (кому би ще жити) помирають, одних засуджують, інших виправдовують. Більше того, цьогоріч один із закарпатців навіть отримав максимальне покарання – довічне ув’язнення, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож які зі злочинів були найбільш резонансними у 2018 році.

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала підбити підсумки і виділила п’ять найгучніших справ, які стали найбільш обговорюваними серед наших земляків.

Зимові свята у наших земляків часто пов’язані не лише з вірою у світлі і темні сили, не лише з колядою та щедрівками, але й різними магічними діями. Навіть у сучасному світі чи не в кожному селі є жінки (деколи навіть чоловіки), які називають себе ворожками.

Такі босоркані не лише займаються лікуванням клієнтів народними методами, але й вершать свої темні справи – відбирають у корів молоко, можуть навести прокляття, наврочити та й взагалі звести зі світу, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

При цьому такі люди вважаються постійними прихожанами храмів. Молоді дівчата теж час від часу вдаються до зимових гадань та ворожінь. А скільки лише різних забобонів відомо на Закарпатті!? Навіть щодо тих же колядників. Наприклад, першим проспівати про добру звістку повинен хлопчик, якщо першою проколядує дівчинка – господарі хворітимуть. У окремих селах дівчатам взагалі дозволяється колядувати лише на другий-третій день Різдва.

В Ужгороді багато унікальних старовинних будівель, які досі зберегли свою автентичність та дивовижний шарм.

Однією з таких є колишній жупанат, а нині – Закарпатський художній музей імені Йосипа Бокшая, збудований у 1809 році.

Старовинна, але надзвичайно гарна будівля здалека приваблює погляд. Усередині також цікаво і відчувається дух якоїсь величі. Вражає, що між картинами є навіть дві оригінальні роботи Тараса Шевченка. Також там можна побачити твори як багатьох відомих митців світу, так і закарпатських авторів. Крім того, в музейних залах зібрано найбільшу в Україні колекцію робіт угорських живописців.

Йосип Кобаль у виданні «Ужгород відомий і невідомий» описує історію жупанату.

«До кінця Першої світової війни у будинку розміщувалася адміністрація Ужгородського комітату. У 1840 році до лівого крила жупанату добудували приміщення комітатської в’язниці. Для в’язнів звели окрему капличку, присвячену Святому Хресту. На жаль, її точне місце невідоме. Можливо, це будівля в глибині внутрішнього подвір’я», – підкреслює історик.

Великоберезнянським відділом Ужгородської місцевої прокуратури підтримано публічне обвинувачення стосовно мешканки с.Забрідь, Великоберезнянського району, яка у квітні 2017 року, нанесла 67-річній матері серію ударів, від яких остання померла.

У ході судового слідства прокурором доведено, що 49-річна дочка, через неприязні відносини з матір’ю, нанесла їй ряд ударів руками по голові та обличчю.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Через деякий час, продовжуючи свої злочинні дії, обвинувачена нанесла ще близько 30 ударів, вже дерев’яною палицею по тілу матері, яка в той час лежала побита на ліжку.  Від отриманих травм пенсіонерка загинула.

Прокуратура Закарпатської області оскаржила ухвалу Ужгородського міськрайонного суду від 2 січня 2019 року в частині обрання альтернативного запобіжного  заходу  у вигляді застави, водію, що підозрюється смертельному наїзді квардоциклом на 73-річного мешканця Сваляви.

Аварія трапилась ввечері 30 грудня 2018 року, у м. Свалява. Як наразі встановлено, 36-річний водій квадроциклу марки «BOMBARDIER» не впорався з керуванням і здійснив наїзд на пенсіонера,  який переходив дорогу. Потерпілий від отриманих травм загинув.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Водію оголошено про підозру за ч.2 ст.286 КК України – порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого.

Слідчим суддею Ужгородського міськрайонного суду частково задоволено клопотання процесуального прокурора та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

zakarpatpost.net